Sund mad, budget

Sådan spiser du sundt på budget

Synes du, det er dyrt og besværligt at leve sundt? Sådan behøver det ikke være. Se her, hvordan du booster din sundhed − og sparer penge samtidig.

1. Spis mindre kød

Kød er dyrt, og de fleste af os spiser alt for meget af det. 400 gram kød om ugen er rigeligt for at få dækket dit ernæringsmæssige behov. Du kan spare på kødet ved at blande revne rodfrugter eller blendede bælgfrugter i farsen. Ud over mad til færre penge giver det øget velvære og bedre fordøjelse. Du kan også snuppe en vegetardag mindst én gang om ugen. Prøv f.eks. en sund grønsagssuppe med brødcroutoner eller pitabrød med falafel.

TIP! Undgå at kødet bliver måltidets centrum ved at tage udgangspunkt i grønsagerne. Server f.eks. én salat lavet af rodfrugter og en anden baseret på stivelse, f.eks. hvedekerner. Når salaterne mætter, kan kødet nøjes med at fungere som rettens krydderi.

2. Kend mæthedsprincipperne

At overspise er en både usund og dyr affære. Husk derfor på at:

- Få kostfibre fra grønsager, fuldkorn og bælgfrugter. De er både sunde og ligger godt i maven.

- Usprøjtede råvarer med kort vej fra høst til forbruger har et optimalt indhold af duft, smag og farve, hvilket påvirker vores sensoriske mæthedsfornemmelse.

- En anden måde at stimulere den sensoriske mæthedsfornemmelse på er at sørge for, at hver ret indeholder grundsmagene surt, sødt, salt, bittert og umami.

- Teksturen i din mad påvirker også mæthedsfornemmelsen. Det føles godt i munden at spise mad med forskellige teksturer, så kombiner gerne varmt, koldt, flydende, fast, sprødt og blødt i samme måltid.

Få flere budgetvenlige tips på de næste sider3. Køb ind på nettet

Hvis du er typen, der ikke kan gå ind i Netto uden at komme ud med alt muligt, du slet ikke har brug for, bør du måske overveje andre måder at få fat på dine basisvarer på, f.eks. ved at handle over nettet. Nethandel er forholdsvist dyrt, men da du undgår, at der sniger sig en pose slik med ned i indkøbskurven, når du står i kø, kan det være både sundere og billigere end at handle i supermarkederne.

Her kan du handle på nettet: Nemlig.com, Superbest. dk og Torvet.dk

4. Fedt og sukker koster

Et luksusforbrug med forarbejdede fødevarer, sukker og fedt sætter sig ikke alene på sidebenene, det tærer også på budgettet. Hvis du undlader at fylde kurven med usunde sager, kan du i stedet bruge penge på at købe sunde snacks som mandler og friske bær.

TIP! Spar penge ved at lave dine egne sunde snacks: Skær daggammelt brød i sticks, rist dem i olivenolie, og server dem med gulerodsdip af kogte, blendede gulerødder, som du blander med mayonnaise og krydderier.

5. Smid kun gammelt mad ud

For de fleste vil det være lidt af en overvindelse at spise mad, der har overskredet sidste salgsdato. Men faktisk holder de fleste varer sig friske længe efter, at datoen på pakken er udløbet. Lugt til kødet, grønsagerne eller osten. Gammelt mad lugter grimt! Alt, hvad der er råddent, skal du selvfølgelig smide ud, men mælk, der har overskredet sidste salgsdato, kan som regel sagtens bruges i pandekager eller andre forarbejdede retter. Spegepølse kan holde sig rigtigt længe, og tørrede bønner, linser og ris bliver aldrig for gamle. Dåsemad kan holde sig meget længere end udløbsdatoen6. Gå efter danske råvarer

Sæsonens danske råvarer er ikke bare billige, de er også sprængfyldte med vitaminer. Derfor kan du her i februar roligt fylde indkøbskurven med sprøde rosenkål, friske gulerødder, søde rødbeder og alt det hvidkål, du kan spise. Velbekomme!

7. Tøm køleskabet

Vi danskere smider alt for meget mad ud, men hvis du tænker lidt kreativitet, kan du sagtens bruge (næsten) alt i køleskabet: 

- Tænk altid over, hvordan rester kan genbruges i andre retter. 

- Lav mad til flere dage − en hovedret kan blive til en frokost eller en forret dagen efter.

- Skab et bedre overblik over, hvad du spiser, ved at lave en madplan. 

- Hav mindst en ugentlig tøm-køleskabet-dag. 

- Hold orden i dit køleskab: De ældste fødevarer skal stå forrest.

Find flere gode råd til at undgå madspild på stopspildafmad.dk

TIP! En hel kylling kan nemt give mad til tre dage. Kog den, og gem kogevandet til suppe. Læg nogle stykker af den kogte kylling i ovnen, og drys med paprika. Brug kødresterne til en dejlig wok.

8. Bag dit eget brød

Brødpriserne er steget rigtig meget de seneste år. Derfor kan du efterhånden spare mange penge, hvis du bager dit eget brød. På den måde styrer du også, hvor groft det skal være, og hvor meget salt der skal i. Meget af det brød, vi finder på hylderne i supermarkedet, indeholder nemlig alt for meget salt.

9. Få mest for pengene

Gå efter billige grønsager, som mætter. Det kan være løg, kartofler, gulerødder, rødbeder, knoldselleri og alle former for kål. Brug dem i supper og salater eller som robust tilbehør til aftensmaden. Spar til gengæld på det dyre frugt og grønt som tomater, avokado og svampe.

SE OGSÅ: Fokus på morgenmad: Får du en god start på dagen?

SE OGSÅ: 3 kvinder fortæller: Her er vores bedste kur

SE OGSÅ: Sådan spiser du din krop i topform

Eksperten:

Birgitte Escherich er direktør i Kostkompagniet, foredragsholder og forfatter til flere bøger om sund livsstil. Desuden er hun ambassadør for, og dommer i, Fødevarestyrelsens nøglehulskampagne. Hun arbejder tværfagligt med alle typer opgaver, der ligger i feltet gastronomi, ernæring, smagssensorik og økologi. Læs mere på www.kostkompagniet.dk