Stenalderkost: Her er kostprincipperne

Stenalderkost: Her er kostprincipperne

I denne uges ALT for damerne afprøver journalist Marie-Louise Truelsen og hendes veninde Susanne Nellemann Holmen såkaldt "Primal Boot Camp", som er et intensivt sundhedkursus, der både omhandler kost og træning. Her får du træner Valéria Limas bedste kosttip.

Valéria Limas bedste kosttips

Tag kontrol over din insulin. Mange hormoner og enzymer påvirker vores fedtdeponering, og insulin er et af disse hormoner. Insulin kan vi bevidst kontrollere gennem vores fødevarer, og en fuldstændig udelukkelse af sukker vil holde vores insulinniveau nede.

Der er ikke behov for raffineret sukker i den menneskelige kost. Undgå især høj-fruktose kornsirup, der anvendes i sodavand, slik, forarbejdede og pakkede fødevarer. Overskydende fruktose vil blive omdannet til fedt – især i leveren.

Undgå forarbejdede fødevarer. Den ideelle kost indeholde kun det, du kan jage, fiske, samle, plukke og evt. malke. Jo tættere en fødevare er på at være, som naturen skabte den, jo bedre er den for dit helbred. At undgå forarbejdede fødevarer er en god måde at undgå giftstoffer som kemiske konserveringsmidler, farvestoffer, aromaer og transfedtsyrer.

Udskift korn med grønt. Der er mange grunde til, at korn ikke er det sundeste for de fleste mennesker. Det indeholder lidt vitamin C og intet vitamin A. Nogle kornsorter indeholder gluten, som mange mennesker er følsomme over for. Nogle mennesker har det ok med korn, men hvis du har fået et vægtproblem, kan du sandsynligvis ikke tåle korn. Få de fleste af dine kulhydrater fra grøntsager. 

Byg dit måltid op omkring protein, fedt og grøntsager. Disse tre fødevaregrupper bør udgøre den grundlæggende del af din kost. Den nøjagtige mængde vil variere fra person til person.

Drik vand. Vand "vasker" metaboliske affaldsprodukter ud af kroppen. Intet kan erstatte vand.

Spis ikke korn. Hvede, byg, havre, majs – eller fødevarer fremstillet af dem, f.eks. brød, pasta, morgenmadsprodukter, havregryn. Undtagelsen er hvide ris i begrænsede mængder, der tæller som "sikker stivelse".

Spis som udgangspunkt slet ikke kalorierige bælgplanter. Ærter og grønne bønner er ok, men sojabønner og jordnødder bør helt udelukkes. Andre typer af tørrede bønner kan accepteres lejlighedsvis med passende forberedelse, hvilket vil sige, at de har ligget i vand i minimum 8-12 timer.

Sørg for at få nok fedt i kosten fra smør, creme fraiche, oksetalg, andefedt, kokosmælk, palmeolie, palmekerneolie, olivenolie, avocado olie, macadamianødder, mandler og cashewnødder. Undgå flerumættede fedtstoffer som sojaolie, majsolie, tidselolie, solsikkeolie, rapsolie og lignende.

Det udbredte (over)forbrug af kost-toksiner, er langt det største problem for vores sundhed. Det gælder især følgende fire kost-toksiner, som bør undgås:

• Forarbejdet soja (sojamælk, sojaprotein, sojamel osv.)

• Gluten

• Omega 6 industrielle frøolier (fra majs, bomuldsfrø, tidsel, sojabønne, osv.)

• Sukker (specielt højtfruktose majssirup)

Spis efter 80/20 reglen. 80 procent af tiden bør du følge ovenstående retningslinjer, og så kan du løsne lidt op og spise, hvad du har lyst til 20 procent af tiden. Det kan f.eks. være en god løsning at bruge de 20 procent hvis du skal ud og spise.

Mentalt fokus

Du kan ikke kontrollere de resultater, du får ved at lægge kost og motion om, men du kan styre de handlinger, der fører til resultater. Det nytter altså ikke noget, at du fokuserer på at tabe 10 kilo, da det er et resultat, der er ude af din kontrol. Hver gang du fokuserer på vægten, fokuserer du på, hvad du ikke har. I stedet for at tænke: "Jeg mangler stadig at tabe fem kilo, jeg er ikke engang tæt på at være der endnu, det er så frustrerende", så fokuser på dine aktiviteter. Alle de små, sunde ting, du konsekvent gør hver dag. Vend din opmærksomhed mod det, du har, og tænk: "Jeg skal træne i dag, jeg skal dyrke mine nye spisevane, jeg skal spise protein, fedt og grøntsager" Handlinger, der praktiseres dagligt og bygges op over tid, fører til fantastiske resultater. Et fokus, der kun er rettet mod resultater, fører kun til frustration og fortvivlelse.

Kilde: Valeria Lima

Bøger om stenalderkost

"Stenalderkost" af Loren Cordain

"Kom nemt i gang med stenaldermad" af Nadia Houman og Rasmus Ottesen.

"Stenalderkost – Palæo opskrifter til det moderne menneske" af Thomas Rode Andersen

"Stenalderkøkken" af Katrine Tuborgh

"Stenalderkost – En guide i sund livsstil" af Diane Sanfilippo

"PaleoPower – Stenalderkost for begyndere" af Stinne Berg

LÆS OGSÅ: Test - Stenalderkost kuren og opskrifter

Om Valéria Lima

Valéria Lima har en idrætsvidenskabelig baggrund (cand.scient.idræt) fra Brasilien, og er internationalt certificeret Holistic Health Practitioner fra det amerikanske CHEK Institute. Valeria driver til daglig firmaet Holistic Health and Fitness Consulting. Gennem sin praksis faciliterer hun individuelle livsstilsændringer med fokus på ernæring, stresshåndtering og træning. Valeria skriver desuden artikler om træning og ernæring.

Se mere på Valerialima.dk