surf guide for begyndere

STOR GUIDE: Sådan kommer du i gang med at surfe

Vinden blæser i håret, solstrålerne kysser min salte hud. Med surfboardet under armen og sandkorn mellem tæerne bevæger jeg mig ud i havets euforiske brusen. Bølgerne omfavner mig rytmisk og kraftfuldt. Det bløde stille vand med sin stærke og uberegnelige vildskab. Jeg flyder i ét med elementerne. Smelter sammen med naturen.

Go with the flow – Go with the waves

Som udgangspunkt kræver surfing ikke meget andet end et surfbræt, våddragt og en kærlighed til vand, bølgeskvulp og saltkrystaller. Bølgesurf er klassisk ol’ school surfing. Den slags der leder tankerne hen på Surfin USA The Beach Boys, Hawaiiblomstret bermudashorts og solnedgange bag silhuetter af palmegrene.

Men du behøver ikke tage sydpå for at surfe - du kan nemlig sagtens få en super god surfoplevelse herhjemme i Danmark.

Bølgesurfing

Teknikken er simpel. Man padler ud i ’The Line Up’, som er betegnelsen for stedet mellem to bølger. Her hænger man ud, overskrævs på sit board og observerer, lytter og venter. Når man har udset sig den helt rigtige bølge, lægger man sig på boardet, fronten væk fra bølgen og padler i retning mod strandkanten. Over skulderen holder man øje med afstanden. Lige inden kraften fra havet tager fat om boardet, rejser man sig.

Det er umuligt at sætte anslag eller takt på, hvornår det gyldne øjeblik indtræder. Det er en følingssag og en øvelse der sender dig direkte, med hovedet først ud i en vasker mange gange, indtil du lærer det magiske moment at kende. Surfingkulturen er social. Og ofte tilbringer man en hel dag med andre surfere på stranden, hænger ud, hører musik, griller og taler om solen, månen, jordens rotation om sin egen akse og alt derimellem.

SE OGSÅ: Svøm dig smuk og slank

Alle kan lære at surfe

Afhængig af om du er nybegynder eller ej, så findes der bogstaveligtalt et hav af forskellige typer boards, længder og former. Det er heldigvis ikke noget man behøver at bryde sit hoved med lige med det første. I denne guide finder du det der er relevant at vide for dig som begynder.

For at komme godt i gang er det vigtigt at lære det basale:

1. Hvordan man kommer op at stå på sit board

2. Hvad skal man gøre i take-off situationen for at få balance

3. Hvad skal man vide om strøm og bølger

Man kan læse meget på nettet, men den bedste måde til at få disse fundamentale surfteknikker på plads, er ved at tage surflektioner fra eksperter. Hvis ikke du har økonomien til at tage til Marokko eller Portugal for at lære det, kan en weekend ved Vestkysten sagtens være et godt alternativ. Cold Hawaii også kendt som West Wind i Klitmøller har surfskole, og ved alt du behøver at vide om surfing.

Hos Cold Hawaii koster et introkursus på 2 lektioner 250 kroner og et surfriding begynderkursus på 4 timer koster 400 kroner.

SE OGSÅ: 5 nemme øvelser til stranden

Øvelse

Så snart du har lært det fundamentale, er der ikke andet for end at øve sig. Jo mere tid man tilbringer på sit bræt, desto mere fortrolig bliver man med det. Surfing er en proces der handler om at have det sjovt og nyde naturen. Når man er klar til at tage næste skridt, kan man udfordre sig selv med større bølger eller mindre boards.

Padling og træning

Surfing er fysisk hårdt, for når man skal fange bølger er det vigtigt at kunne padle. Man bruger padling til at skabe fremdrift og gå i symbiose med bølgen og havet. Især de større bølger kræver at man padler godt til. På bølgefrie dage med surfabstineser kan man få stillet sin saltvandssult ved at køre til den nærmeste strand og styrke sin padleteknik og skuldermuskulatur. En time i havoverfladen med hænderne på hver side af rælingen er et rigtig godt træningspas.

UDSTYR

Får man surfundervisning er leje af udstyr som regel inkluderet i prisen. Hvis man derimod flirter med friheden i at kunne surfe hvor som helst, når som helst, bør man anskaffe sig følgende:

En våddragt: Selvom man tager til de varme lande er en våddragt en god investering. På den måde kan man opholde sig i vandet i timevis uden at blive nedkølet. I udlandet og om sommeren i Danmark er det nok med en 3.2 mm våddrag. Herhjemme anbefaler de fleste dog at man bruger en 5.3 mm. I efteråret og foråret skal man også have fat i sko og eventuel hætte og handsker.

Surfbrædder: Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de mange forskellige boards. Som begynder er det en rigtig god ide at skaffe et soft-top eller soft-deck board på 8.0 fod. Det er, som navnet antyder, et board med et lag skum på toppen. Et super godt board at starte ud med, da længden og den begyndervenlige bredde er ideel til at fange bølger. Som udgangspunkt kan man sige, at jo større og længere boardet er, desto nemmere er det at komme op på.

Longboard: Brædder på over 9 fod bruges til en type af surfing hvor man bevæger sig meget rundt på boardet. Dygtige surfere kan komme helt frem på boardet og stå med tæerne i vandet mens de glider hen over havoverfladen. Det skulle efter signede være en det tætteste man kommer på at gå på vandet.

Shortboard: Korte, hurtige og spidsnæsede boards, som er nemt at dreje og manøvrere rundt på.

Mini-Malibu: Er en blanding af et longboard og et shortboard med en rund næse, smal ræling som egner sig til padling og en god stabilitet. De er typisk mellem 7.6 (øvede) og op til 8.0 fod (begyndere). Dette board er et godt valg for at finde den surfstil man tænder på.

Priser

Det behøver ikke at koste en formue at anskaffe sig sit eget surfgrej. Priserne her er hentet fra Rasmus, indehaver af West Wind// Klitmøller:

Board Soft deck board 700 – 1500kr

Våddragt 5.3 koster mellem 1000 eller 1500kr

Sko 200-300kr

SE OGSÅ: 6 øvelser til stærke arme, stramme balder & flad mave

Hvor kan man surfe i Danmark?

Mange steder i Danmark er vi afhængige af vind til at danne bølger, da vi ikke er privilegerede med strøm på samme måde som i de varme lande. Mange surfsites har typisk en spot-guide hvor man kan man læse om vindretning, bølgeretning, bølgestørrelse og bundforhold. De fleste surfere er glade for at hjælpe, og man kan ofte ringe for at høre mere om spots på de forskellige sites. Jylland er heldige når det kommer til surfing, på grund af den lange kyststrækning. Cold Hawaii har en god spot-guide til de jyske lokationer her.

På Sjælland kan man surfe i Hornbæk og ved Gilleleje, hvis man holder øje med vejrudsigten og ved lidt om hvilken vindretning bølgerne er afhængige af. Tit er der andre surfere på spottet som man kan spørge til råds, inden man forvilder sig ud i havet. 

Ved Amager Strandpark i København finder man Helgoland Surfers, der er en af Danmarks største klubber og har et godt miljø til at komme i gang med sporten. Næsten hele året er der gode forhold til både kite- eller windsurfing. Et årligt medlemsskab koster 700 kr. og inkluderer alt udstyr.

Artiklen er skrevet af Zenia Santini, forfatter, sundhedsekspert og blogger på www.naturazin.dk. Følg hende på Instagram: @zeniasantini

SE OGSÅ: Træn trygt i varmen: 8 gode råd

SE OGSÅ: Bikini bootcamp: Flad mave på 14 dage

SE OGSÅ: Få en god kondi - helt uden at løbe

FORMER FOR SURFING

Vindsurfing: Surfing med mast og sejl og et specielt board. Det kræver ofte en masse plads at kunne transportere sit udstyr, og mange har det derfor udstyret opbevaret fast i klubber på stranden.

Kitesurfing: Her benyttes en drage og et kortere board, der minder om et snowboard. Man bruger desuden en trapez til at spænde dragen fast.

SUP – Stand Up Paddle: Er et stort, langt og bredt board som kan flyde på bølgefrit og stille vand. Her står man som oftest op og bruger en pagaj til fremdrift.

Bølgesurf: Den mest simple form for surfing. Da der ikke er noget udstyr til at fange vinden er bølgesurf afhængig af gode og regelmæssige bølger.