tab dig

Tab 4 kilo på 4 uger: Del 3 - Sådan holder du kuren

Hvor svært er det at tabe fire kilo? Ikke så svært. Vi har bedt diætisten, træneren og sundhedscoachen tage fløjlshandskerne af og komme med deres mest kontante råd til et effektivt vægttab.

NY, ENKEL KUR Denne kur kræver viljestyrke og gåpåmod − men holder du den, er der til gengæld håndfaste resultater. Nemlig hele 4 kilo på bare 4 uger.

Sundhedscoach Alexandra Svarre giver dig hemmeligheden bag et succesfuldt vægttab

Psyke: Sult er et tegn på, at kuren virker

Nøglen til en succesfuld slankekur er at holde den. Det lyder let, men kan være hundesvært, siger sundhedscoach Alexandra Svarre. Få hendes bedste råd til, hvordan du holder kuren. En gang for alle.

REGEL NR. 1: KUREN VIRKER ALTID − HVIS DU HOLDER DEN!

Du står ved begyndelsen af en sti, en sundhedssti, og for enden af stien venter et vægttab på fire kilo. Og ja, det ér en kur. Og måske har du før været på kur og har ikke den helt store tillid til dem, for „de slår jo alligevel altid fejl og virker ikke − i hvert fald ikke for mig”. Men det er faktisk ikke kuren, der ikke virker − det er os, der ikke holder den. Så stol på din krop, og på at hvis du holder kuren, så taber du dig. Holder du den ikke, så taber du dig formentlig ikke. Så enkelt er det! I stedet for at grue for de næste fire uger, så glæd dig − for så har du tabt fire kilo.

FOKUSER PÅ DIN DRØM

Der kan være en eller flere grunde til, at du gerne vil tabe dig. Prøv at skabe kontakt til den følelse, det vil give dig at nå i mål. Måske glæde, stolthed, lettelse, en følelse af at være hende, du gerne vil være? Når det indimellem er rigtig svært, så er det den følelse, du skal vende tilbage til. For så ved du, hvad du styrer efter, og hvilken stor positiv værdi, det vil give dig at fortsætte.

SIG NEJ TIL DET USUNDE − OG JA TIL DIG SELV

Plejer du at være hende, der lige snupper et stykke kage i kantinen. Ikke siger nej til dessert. Og har fortjent et godt glas vin om aftenen. Okay, men hende er du ikke mere. Ikke i de næste fire uger. Det er svært − ligesom at starte i skole eller på et nyt job. Prøv at tænke tilbage på nogle af de svære begyndelser i dit liv, og husk, hvordan alt det nye efter blot få uger føltes knap så fremmed. Sådan bliver det også nu, hvor du hver dag står op til din nye begyndelse som meget mere sund.

SULTEN? HURRA, SÅ VIRKER DET!

Det er ikke kun dine tanker og følelser, der skal vænne sig til din nye sundhedsidentitet. Det er også din krop. Den bliver pirrelig, irritabel, træt og frem for alt sulten, når den ikke får mad i de den plejer. Se derfor sult mellem måltiderne som et godt tegn − et tegn på at din kur virker. Jeg har selv tabt mig, og når jeg følte sult mellem måltiderne, tænkte jeg: Yes, nu henter min krop energi i mine fedtdepoter. Det betyder ikke, at du skal sulte dig. Slet ikke. Kom ikke under 1.200-1.500 kalorier om dagen, og spis dine hovedmåltider − men når din krop tigger om mad og lækkerier mellem måltiderne, så sig nej. Den har jo depoter at tære på, ellers var du jo allerede på din drømmevægt.

NEJ, DU HAR IKKE DÅRLIGT STOFSKIFTE

Kigger du på alle de tynde, slanke kvinder og tænker: De er født med et urimeligt godt stofskifte. Eller har du overbevist dig selv om, at I er disponeret for fedme i din familie. Glem det. Det forhindrer dig i at tage dig selv og dit ønske om vægttab alvorligt, for så tror du jo reelt ikke på, at du kan lykkes. Din familie vejer muligvis lidt for meget, men det skyldes sandsynligvis den livsstil, I deler, snarere end jeres gener. Der skal være tale om deciderede helbredsproblemer, hvis du skulle have sværere end andre ved at tabe dig og blive slank.

HVORFOR ER ALLE ANDRE SÅ TYNDE?

Er nogle født til at være tynde og andre tykke? Nej. Den eneste forskel er, at nogle mennesker er nået længere hen ad sundhedsstien end dig. En maraton-løber er også startet med kun at kunne løbe få kilometer i træk. Ligesom den slanke, veltrænede pige bruger tid og kræfter på at holde sig i form. Forskellen på succes og fiasko er skræmmende lille, men vi tror tit, at vi skal total-revolutionere hele vores liv. Det behøver du ikke, du skal bare blive ved med at gå på stien og holde dig til kuren. Og om to uger er du allerede halvvejs i mål.

HVIS DU FALDER I…

Det gør du jo ikke − men hvis du alligevel gør og går om bord i en plade Marabou, så stop igen allerede efter, at du har smagt et par stykker, for du har jo et mål, du gerne vil nå. Og får du alligevel spist hele pladen, inden erkendelsen slår dig, så rejs dig stille og roligt, og fortsæt ud ad din sundhedssti mod de fire kilo. Ja, du gik måske et halvt skridt tilbage, men lad være at slå dig selv tilbage til start med tanken: Jeg starter igen på mandag igen. Næh, start nu!

HYG DIG UDEN SØDT

Måske føles det ikke helt så hyggeligt, når du sætter dig i sofaen med riskiks og lakridste. Men accepter, at nu gør du noget andet − fordi du vil noget andet. Lav afledningsmanøvrer som at gå en tur, ringe til en veninde, se en film − det er helt o.k. Men se også på, hvorfor lysten til at spise det forkerte dukker op. Det er dine tanker, der forbinder hygge med mad, og dine tanker kan du ændre. Det er svært, men det kan lade sig gøre.

SE OGSÅ: Tab 4 kilo på 4 uger: Del 1 - Sådan gør du

SE OGSÅ: Tab 4 kilo på 4 uger: Del 2 - Træn 45 minutter om dagen

Eksperten

Alexandra Svarre er uddannet sundhedscoach, kostvejleder, løbecoach, mindfulness-, aerobic- og zumbainstruktør og har sit eget firma, hvor hun gennem foredrag, workshops og sundhedsforløbet Health Camp inspirerer virksomheder og private til en sundere livsstil. Se alexandrasvarre.dk