”Den power, jeg ser hos kvinderne i Søbadet, vil jeg så gerne se hos alle kvinder.”

Thorbjörg Hafsteinsdóttir bragede igennem sundhedsmuren for 15 år siden med bestselleren ’10 år yngre på 10 uger”. Alder er også et tema i hendes nye bog, hvor hun bl.a. kæmper for at gøre op med stigmatiseringen om, at kvinder 50+ stemples som gamle, slidte og uden værdi. Det fortæller hun om i denne uges ALT for damerne.

”Vi lå som sæler på en strandbred. Vi solede os, varmede os, vendte og drejede os – og jeg ELSKEDE det. Vi var alle sammen helt nøgne, og der var kvindekroppe i alle aldre, størrelser og faconer. Alle spankulerede afslappede rundt med store bryster, små bryster, hængebryster, kunstige bryster, ingen bryster – og jeg, der faktisk har været lidt genert over mine små hængebryster, som har fodret tre børn, følte bare, at jeg hørte til,” fortæller Thorbjörg Hafsteinsdóttir i denne uges ALT for damerne.

Scenen stammer fra sidste sommer, hvor hun opholdt sig næsten hver dag på Charlottenlund Søbads ikoniske badebro. Søbadet er inddelt i en kvindezone, en herrezone og et fællesområde, og i de kønsopdelte zoner bader og soler man uden tøj på.

Det var også en sommer, hvor der var en del debat om, hvorvidt kvinder over en vis alder kunne tillade sig at gå i bikini.

”Du er ved at være lidt for ’slidt’ til de her selvfotos,” var blot en af de kommentarer, som Charlotte Bircow fik, da hun lagde et billede op på instagram af sig selv i bikini.

Det startede en modreaktion, hvor en lang række kvinder 50+ sagde fra overfor aldersdiskrimination, og bombarderede de sociale medier med billeder af skønne, modne kvinder i bikini.

”Man taler så meget om bodyshaming, men det var der bare ikke en skid af på Søbadet, og det var så fedt. Man skulle tro, at kvinder uden tøj følte sig sårbare, men nej, de udstrålede alle sammen sådan en power. Og den power, jeg ser hos kvinderne i Søbadet, vil jeg så gerne se hos alle kvinder.”

Skal du med til årets store kvindefest?

Vi gentager succesen og fylder igen Operaens smukke foyer med højt humør til dette års ALT for damernes Guldknap - og DU er inviteret!

Lørdag den 28. oktober åbner vi dørene til Operaen og byder velkommen til årets store kvindefest.⁠

Vi begynder dagen med at byde på en forfriskende velkomstdrink og en lækker goodiebag fyldt med skønne produkter. Derudover kan du glæde dig til en dag med spændende talks, konkurrencer, det store Guldknapmodeshow med kendte kvinder (bl.a. Thorbjörg!) på catwalken, prisoverrækkelser og gode musikalske optrædener.⁠

Læs mere - og få fingrene i din billet her.

Stemplet som gamle, slidte og forvirrede

Thorbjörg Hafsteinsdóttir adresserer også spørgsmålet i sin nye bog ”Sundhed har ingen alder”, fordi hun i sin klinik taler med mange kvinder, der fortæller, at de føler sig oversete og oplever at ”sidde i skammekrogen”, når de har passeret 50.

Det er som om, der stadig hersker en kulturel konsensus om, at kvinder 50+ har en ringere værdi og bliver stemplet som gamle, slidte og forvirrede, og at man altså gerne må tillade sig at udskamme dem i den alder, der vover at vise sig i en bikini eller – oh skræk og ve – helt uden tøj på.

Og den stigmatisering vil Thorbjörg, som selv er 63 år, gerne være med til at gøre op med, for hun gider i hvert fald ikke selv at læne sig tilbage med en lille kop kaffe, en småkage og et strikketøj, mens hun ser på verden, der passerer forbi.

”Der er så mange forhindringer, som får lov til at rumstere i hovedet på mange kvinder, fordi de skal diskutere så meget med sig selv. Kan jeg nu tillade mig at sige det? Kan jeg tillade mig at have det her på? Kan jeg tillade mig at tage tøjet af? Kan jeg overhovedet finde ud af at træne? Alt muligt. Lad være med at tænke så meget. Hvis du tror, noget bliver godt for dig, så gør det. Gå bare i gang med træningen eller den sunde kost. Du kan altid holde op igen, hvis du synes, det bliver for kedeligt eller for krævende,” siger hun og fortsætter:

”Men husk også, at det at ændre noget i sit liv, som ikke fungerer, det ER krævende. Det kommer ikke af sig selv. Og det er okay, at det er krævende. Jeg ved ikke, hvorfor at ”krav” er blevet sådan et buzzword i forhold til, at man endelig ikke skal gøre noget, hvis det kræver en ekstra indsats, eller hvis man risikerer at lide et nederlag. Life is tough. Og det er forandringer også. Men hvis det lykkes – NÅR det lykkes! – så er det helt fantastisk. At være i øjenhøjde med livet og tage styringen selv er noget af det bedste, synes jeg.”

Læs hele interviewet i denne uges ALT for damerne, hvor hun også fortæller om stress, at hvile i sig selv og giver gode råd til, hvordan du kan komme godt igennem overgangsalderen.

Om Thorbjörg Hafsteinsdóttir

Ernæringsterapeut, certificeret coach og yogalærer. Afholder kurser og foredrag og har klienter i sin klinik.

Forfatter til bl.a. ”10 år yngre på 10 uger”, ”Spis dig yngre” og ”Boost din vitalitet” og ”Ketoflex”. Se mere på Thorbjorg.dk.

Aktuel med bogen ”Sundhed har ingen alder”, som udkom den 13. april på Politikens Forlag.

Hun er 63 år og med egne ord lykkelig single. Har tre voksne døtre fra et tidligere forhold samt et barnebarn på tre år og et mere på vej.