træning vinterblues

Kan træning hjælpe på vinterblues?

Kan en løbetur eller en tur i træningscentret booste dit humør? Det svarer træningsekspert Anna Bogdanova på her, hvor du også kan få svar på, hvor vigtig opvarmning er.

Kan træning hjælpe på vinterblues? Anna Bogdanova svarer:

Det korte svar er: JA! Dit mentale helbred starter faktisk nede i kroppen, og du kan derfor bruge træning til at påvirke dine tanker og følelser. Træning har en fantastisk evne til at kalibrere signalstoffer i din hjerne, og al fysisk aktivitet sætter gang i produktionen af flere af de vigtige hormoner, som har stor betydning for dit humør. 

Du kan med den rette træning få en bedre indre sansning og bevæge dig ud af vinterkrisen, og med det mener jeg ikke blide øvelser – men styrketræning, som kræver din fulde koncentration, så der slet ikke er plads til de tunge tanker. Det er gennem kroppen, at hjernen danner sig et billede af, hvad der sker både i dig og omkring dig, så når du får tændt for dine muskler ved at løfte tungt, aktiverer du dit indre sikkerhedsnet og beviser over for hjernen, at du har styr på det.

Det gør hjernen tryg og minimerer dens forestilling om, hvor svært, gråt eller trist det er lige nu. Hvis du tilmed træner udendørs i de lyse timer, vil dagslyset også løfte dit humør.

Hvor vigtig er opvarmning for min træning?

Det kommer helt an på, hvilke krav din træning stiller til dig. Træner du f.eks. med en belastning tæt på dit max, i højt tempo, med høj puls og/eller med mange gentagelser, er det en god idé at lægge noget målrettet opvarmning ind. 

Opvarmningen skal ikke blot få din kropstemperatur op. Den skal forbedre din kropsbevidsthed, led- og muskelkoordination, øge din smidighed og stabilitet i yderpositioner, samt forbedre signalstyrken fra hjerne til muskler. En alsidig opvarmning er især vigtig, hvis du ofte får ondt i forbindelse med eller efter træning – eller oplever, at resultaterne lader vente på sig. 

På dage, hvor du træner med moderat intensitet, kan du sagtens nøjes med et par opvarmningssæt af den samme øvelse, som du alligevel skal til at træne, blot med en lettere vægt, så du med 2-3 ekstra runder af øvelsen arbejder dig op fra en opvarmningsvægt og op til din arbejdsvægt. Det eneste, du skal lade være med, er at lægge udstrækning ind i din opvarmning. Det øger din risiko for skader og reducerer din evne til at udvikle kraft i musklerne.