Et ungt par i et træningscenter, som laver øvelser på gulvet.

Fordelene er mange: Derfor skal du træne sammen med din kæreste

Der er mange gode grunde til at træne med sin partner. Forskning viser, at det gavner både forholdet og helbredet. Det kan Wenche og Stian skrive under på. Han er sluppet af med forhøjet blodtryk, hun har fået det bedre med sin slidgigt. Og så elsker de at motivere hinanden.

Da Wenche Tangens søn blev alvorligt syg med kræft i 2017, tog hendes bror hende med til træning for at give hende noget andet at tænke på.

"Heldigvis gjorde han det, for træningen hjalp mig med at få styr på tankerne. Den time blev guld værd for mig, for nu kunne jeg koble af og slippe de dårlige tanker," siger Wenche, 54 år.

I dag er hendes søn heldigvis helt rask. Lægerne fortalte, at han sandsynligvis klarede sig igennem den hårde behandling, fordi han i mange år havde trænet regelmæssigt og i øvrigt have en aktiv livsstil. 

Wenche tog det som endnu et bevis på, at træning er vigtigt for et godt helbred. Hun fortsatte med at gå i fitnesscenter.

"Jeg kunne jo mærke, hvor godt det var for mig. Både fysisk og mentalt."

Farligt højt blodtryk

Også hendes kæreste, Stian på 54 år, oplevede store helbredsmæssige fordele ved at træne. For nogle år siden opsøgte han sin læge, fordi han i en periode havde følt sig træt og udmattet.

"Jeg vågnede ofte med hovedpine og ondt i hele kroppen. Jeg følte mig utilpas og havde ingen energi," fortæller Stian.

Lægen konstaterede da også hurtigt, at han havde alarmerende højt blodtryk. Beskeden var klar:

"Nu går du over på den anden side af vejen, hen til træningscentret og melder dig ind."

Stian fik samtidig besked på at ændre sin kost: Ingen mellemmåltider eller fastfood. Stian begyndte med det samme til spinning og på at spise lettere og sundere. Resultatet lod ikke vente på sig: Blodtrykket faldt, og vægten fulgte med.

I 2019 mødte han Wenche, og de flyttede sammen. Hun meldte sig ind i det samme træningscenter som Stian. Som 51-årig fik hun konstateret slidgigt. Den bedste medicin blev styrketræning.

Begyndte at træne sammen

Selvom Stian var i langt bedre form end tidligere, havde han stadig smerter i ryggen og nakken, noget han havde døjet med siden, han var i 20'erne. Med alderen blev smerterne værre, og han var ofte sygemeldt.

"Han gik som en gammel mand ned ad trapperne," husker Wenche.

Så Wenche tog Stian med til styrketræning. Fire dage om ugen begyndte de at træne sammen - både med løsvægte og i maskiner.

"Hvis vi ikke når at træne fire gange på en uge, går vi en lang tur en af dagene," fortæller parret.

Også denne gang kom resultaterne hurtigt. Stians smerter forsvandt, og han blev mere smidig i kroppen. Wenche bemærkede også, at smerterne i hendes nakke og led blev langt færre, når hun styrketrænede regelmæssigt.

Sjove øvelser

Vi møder parret i deres træningscenter en lørdag formiddag. De starter som regel træningen side om side på løbebåndet. Derefter laver de gerne dødløft og squat sammen. De har trænet sammen i fire år, og begge fortæller, hvor meget lettere det er at gennemføre træningen, når man er sammen om det.

Gør det sammen

Britiske forskere konkluderer, at når man involvere sin partner i en livsstilsændring, kan det føre til bedre resultater. Forskningen viser, at det giver:

  • Øget fysisk aktivitet: 66% af kvinderne og 67% af mændene blev mere fysisk aktive, hvis deres partner også blev det. Kun 24% af kvinderne og 26% af mændene blev mere aktive, hvis partneren forblev inaktiv.
  • Større vægttab: 36% af kvinderne og 26% af mændene tabte sig, hvis partneren også gjorde det. Til sammenligning var tallene kun 15% for kvinder og 10% for mænd, hvis partneren ikke tabte sig.

Kilde: NHI.no.

"Hvis den ene er træt og helst bare vil hænge i sofaen, presser den anden på for, at vi skal af sted," siger Stian.

Wenche nikker.

"Derfor kommer vi stort set altid af sted. For når den ene mangler motivation, skubber den anden på. Det gør det svært at springe over."

Det vigtigste mål er at træne sammen, men de er også gode til at opmuntre hinanden til at løfte mere eller tage den ekstra squat, de tror, de ikke kan klare.

"Kom så. Du kan godt. Lige én til," siger Stian, når Wenche skal løfte 60 kilo i dødløft.

Bagefter står den på squat med en vægtstang på skuldrene. Stian står ved siden af og hepper med opmuntrende kommentarer. De kan også finde øvelser, der er sjove at lave sammen. F.eks. med en bold.

Limen i parforholdet

At træne sammen med sin partner er noget, livsstilscoach og personlig træner, Stig Færø-Landlie, varmt anbefaler. Han har trænet mange par i løbet af sin tid som personlig træner.

"Det gavner ikke bare deres helbred. At lave forskellige aktiviteter sammen kan være selve limen i parforholdet," forklarer han.

Når vi træner, udskiller kroppen hormoner, der blandt andet øger lykkefølelsen.

"Flere studier viser, at når du træner sammen med din partner, opnår I begge denne lykkeeffekt. Det kan styrke forholdet."

Han påpeger, at der ikke skal ret meget til for at mærke en forskel. Man behøver heller ikke nødvendigvis træne sammen i et fitnesscenter.

"At komme ud i naturen sammen giver en stor udskillelse af lykkehormoner, viser forskning. Det kan desuden være en god idé at starte forsigtigt, hvis du ikke har så meget træningserfaring, eller det er længe siden, du har trænet. Så kan en lang gåtur for eksempel være en god idé."

En anden fordel ved at træne som par er, at man kan være hinandens personlige træner.

"I kan motivere hinanden til at komme afsted, og I kan presse hinanden under træningen. Du yder mere, når du træner sammen med andre, viser flere studier. Undersøgelser viser desuden, at de færreste kan holde motivationen oppe over tid, hvis de træner alene. 

Så hvis du ikke har en partner, kan det være en god idé at træne med en ven eller blive en del af en træningsgruppe. Få gerne hjælp af en personlig træner, der kan vise jer øvelser, der er sjove at lave sammen som par, råder eksperten."

"Og husk, at man ikke nødvendigvis skal arbejde mod samme mål. At træne sammen er win-win uanset hvad."

4 gode grunde til at træne sammen

  1. Kvalitetstid: At træne sammen bringer både fysisk kontakt, nærvær og kvalitetstid ind i parforholdet. Ved at træne sammen får I vigtige afbræk fra hverdagen.
  2. Forpligtelse: Det virker forpligtende at lave træningsaftaler med andre. Det er sværere at komme med dårlige undskyldninger til én, der kender dig godt, og som du måske ovenikøbet bor sammen med.
  3. Giver lidt ekstra: Det er aldrig sjovt at tabe ansigt - og slet ikke over for sin partner. Derfor er vi ofte motiverede til at give lidt ekstra, når vi er fysisk aktive sammen med vores partner. Vi vil automatisk gøre os lidt mere umage og vise os fra vores bedste side, når vi er sammen med den, vi holder af.
  4. Styrker forholdet: Det er ikke kun fysiken og helbredet, der for et boost. Det gør parforholdet også. Man ser nye sider af hinanden og bliver måske stolt af den anden. Studier viser, at vi er mere tilfredse med vores forhold de dage, vi træner sammen.