Ulla Essendrop

Da Peter Qvortrup Geisling prikkede til hende, indså Ulla Essendrop, at hun måtte gøre noget ved smerterne

Ulla Essendrop havde i en længere periode slået smerterne hen, selvom hun nærmest ikke kunne bruge sin venstre arm. Men da DR's huslæge, Peter Qvortrup Geisling, en aften prikkede til hende, tog hun til læge - og det er hun glad for i dag.

Det føltes lidt som at have sådan en kokkekniv med et aflangt skaft permanent siddende i armen. Sådan beskriver tv-vært Ulla Essendrop de smerter, hun gik rundt med for et par år siden – men som hun alligevel slog lidt hen.

”Jeg er tidligere danser, og som danser er du vant til at vænne dig til smerte, fordi kroppen bare altid gør lidt ondt," forklarer hun i det nye nummer af magasinet FIT Living.

Da smerterne var på sit højeste, var Ulla vært på DRs ”Aftenshowet”. En aften var huslæge Peter Qvortrup Geisling gæst i studiet, og da udsendelsen var overstået og kameraerne slukket, prikkede han til hende og sagde, at der da vist var noget, hun lige skulle have kigget på. Under udsendelsen havde han bemærket, at hun nærmest ikke kunne bruge sin venstre arm. Hun måtte faktisk bruge den anden arm til løfte den rundt, når hun skulle flytte den.

Da hun efterfølgende fik armen tjekket, blev det klart, at smerterne ikke kom af ingenting. En udredning afslørede, at Ulla havde en dobbelt diskusprolaps i nakken, som skyldtes slid. På trods af den alvorlige besked følte hun en enorm glæde over endelig at finde ud af, hvad der var galt.

”Jeg var rigtig, rigtig glad for, at det fik et navn, for så var det ikke bare noget, jeg gik rundt og bildte mig ind. Man kan blive helt skør af at få mere og mere smertestillende medicin, så det var rart at finde ud af, at det ikke bare var mig, der peb, men at der rent faktisk var noget om det.”

Opereret for tarmslyng

Ulla Essendrop havde året forinden, hun fik diskusprolaps-diagnosen, været igennem to store operationer i maven for tarmslyng, og nu skulle hun så også opereres i nakken. Heldigvis gik operationen godt, og allerede få dage efter forsvandt smerterne.

De to sygdomsforløb og de efterfølgende genoptræninger blev afsæt for en ny tilgang til træning. Styrketræningen er i dag det vigtigste på Ullas sundhedsmæssige agenda, og hun holder stædigt fast i øvelserne for nakke og core.

”På grund af operationerne har jeg ekstremt meget fokus på styrke. Efter jeg blev opereret i maven, fik jeg at vide, at succesen af ens genoptræning handler meget om, hvor god form du er i, og om din mave kan hele, så jeg har fået totalt respekt for coretræning. Mit forløb med nakken gjorde mig opmærksom på, at jeg skal styrke mine nakkemuskler, for jeg skal simpelthen aldrig igennem det her igen. Jeg skal i hvert fald gøre alt, hvad jeg kan for at forebygge det, så hvis det nogensinde sker igen, vil jeg kunne se tilbage og vide, at det i hvert fald ikke skyldtes min egen sløsethed. Jeg vil vide med mig selv, at jeg virkelig har gjort alt for at bygge min nakke og mine muskler op igen," siger Ulla Essendrop.

I dag laver hun styrketræningsøvelser seks dage om ugen. Dem for nakken laves stående eller liggende på sengen, dem for maven laves på en måtte på gulvet, og så har hun nogle håndvægte til træning af armene.

”Jeg har ikke tid til at træne i lang tid ad gangen, så mit fokus er de tre muskelgrupper, og så krydser jeg fingre for, at løb giver noget til mine ben. Det gode ved øvelserne er, at jeg kan lave dem alle steder, så træningen bliver fleksibel og nem Jeg har så mange gange lavet den der med at tegne et fitnessmedlemsskab, som så bare lå og samlede støv, men nu har jeg lært, at det skal jeg ikke gøre mere," fortæller hun.

Du kan læse hele interviewet med Ulla Essendrop i FIT Living, som du finder sammen med ALT for damerne.

Fakta

  • Ulla Essendrop er vært på DRs ”TV Avisen” og ”TVA Live”. Hun
    er uddannet cand.mag. i kommunikation og medievidenskab på Aalborg og Aarhus
    Universitet, har tidligere været sportsvært, vært på ”Aftenshowet” på DR og har dækket begivenheder som ”Eurovision Song Contest”, valg i ind- og udland og royale begivenheder.
  • Hun arbejdede i flere år som professionel danser og koreograf og var med i teaterforestillinger og musikvideoer m.m.
  • Hun er 47 år, født i Calcutta i Indien, adopteret som 2,5-årig og opvokset i
    Aalborg. Mor til Theodor på syv år.