Vibeke Bjerkholt Killi

Vibeke fandt en vej ud af migrænen - og fik livet tilbage

Hele sit liv har Vibeke lidt af invaliderende migræne. Vendepunktet blev, da hun kom på en ny migrænemedicin, som gav hende livet tilbage.

Vibeke Bjerkholt Killi er en aktiv dame. Hun er gift, har fem børn store børn, hund og to bengalkatte. Hun arbejder på nedsat tid som jordemor om natten. Vibeke har haft migræne fra hun var fire år og fik brystkræft, da hun var 42.

Kræften stjal et år af hendes liv, men migrænen har stjålet mange. I perioden 2013-2020 havde Vibeke hovedpine 28 dage i måneden, migræne i 19 af dem. Hun fungerede hverken som mor, kone, veninde eller på sit arbejde. Det meste af tiden blev tilbragt i sengen, og Vibeke overvejede, om livet var værd at leve.

"Migræne og anden hovedpine regnes ikke som livstruende. Men det at opleve en så invaliderende sygdom over lang tid gør det svært at finde mening med livet. Følelsen af at være ingenting er grusom," fortæller hun.

En sød mand

Som barn var det ofte ting, som Vibeke glædede sig særligt til, som udløste anfaldene. Da hun blev ung, var det ægløsning og menstruation, der udløste dem. Og den medicin, der fandtes, da hun var barn, havde kun en lille effekt. 

"I slutningen af firserne kom triptaner på markedet, som jeg havde stor glæde af. Samtidig prøvede jeg andre lindrende behandlinger, og jeg havde terapeuter, som fulgte mig gennem de hårde perioder. Det fungerede godt for mig, til jeg fik kræft for ti år siden," fortæller Vibeke.

vibeke-migrene-is.jpg
Is lindrer, synes Vibeke. Før i tiden lagde hun ofte poser med frosne ærter på sit hoved.

Triptaner er en fællesbetegnelse for de præparater, man specifikt anvender til anfaldsbehandling ved migræne og Hortons hovedpine.

"Heldigvis har jeg en sød og rar mand og ikke mindst en livskraftig og omsorgsfuld mor, der til tider har holdt styr på børnene," siger Vibeke.

Vendepunktet

Vibeke havde brystkræft med spredning til lymfekirtlerne og gennemgik både operation, kemoterapi, stråling og hormonbehandling. Det bekæmpede kræften, men bivirkningen var, at migrænen blev værre. 

"Livet var næsten ikke til at holde ud. Jeg var meget dårlig og måtte forholde mig til nye læger, som ikke kunne hjælpe. Jeg troede, at førtidspension var min eneste mulighed. Det føltes, som om hovedet var fem størrelser for lille."

Vendepunktet for Vibeke kom, da hun blev henvist til en neurolog, som fortalte om en ny behandling mod migræne med CGPR-antistoffer, som hun kunne komme på. Og det var livsomvæltende for hende.

vibeke-migrene-pude.jpg
Vibeke gør brug af en massagepude, hun ligger på. Det afspænder musklerne.

"Jeg fik faktisk livet i gave. Mine dage med migræne blev halveret," fortæller Vibeke med et smil.

Hun forsøgte præparatet Aimovig først, men skiftede til Ajovy på grund af bivirkninger. Hun fik også bevilget større og hyppigere doser af botox, end man almindeligvis får. 

"Med kombinationen af Ajovy og botox har jeg måske en migrænedag om måneden. Endelig kan jeg planlægge og være til stede i mit eget liv. Jeg kan leve – før overlevede jeg bare.

Den nye behandling

Det er kun de allerværste migræneramte, der kan komme i behandling med CGRP-antistoffer. For at komme i betragtning til behandlingen, skal man:

  • Have kronisk migræne med 15 eller flere dage med hovedpine hver måned, hvor mindst otte dage er med migræne.
  • Ikke have medicinoverforbrugshovedpine.
  • Have prøvet mindst to andre lægemidler til forebyggelse af migræne uden at have opnået tilstrækkelig effekt eller med uacceptable bivirkninger. Man må desuden ikke være gravid eller ammende.

Kilde: Hovedpineforeningen