Asbjørn Sandøy

Asbjørns vægt sagde 147 kilo: "Jeg vidste, at jeg måtte gøre noget - ellers ville jeg dø"

Asbjørn frygtede, at han ville dø fra sine børn, da hans vægt nærmede sig 150 kilo. Så tog han affære. Ved hjælp af slankemedicinen Wegovy er han blevet lettere.

Denne artikel blev bragt hos Klikk.no første gang. Dette er en redigeret udgave.

Asbjørn Sandøy har prøvet det meste for at tabe sig. Det er ofte lykkedes for ham - for en stund, som da han tabte 26 kilo for nogle år siden.

Men kiloene har altid sneget sig på igen.

46-årige Asbjørn Sandøy er uddannet kok og arbejder som ’kulinarisk købmand og kommunikator’, som han kalder sig selv.

Han driver flere populære restauranter i Norge, udgiver kogebøger og står bag Norges største forhandler af spiselig kagepynt.

Mad har altid været en vigtig faktor i hans liv – både professionelt og personligt. På godt og ondt.

”Jeg har nok været på slankekur hele mit liv,” indrømmer han.

Asbjørn Sandøy har i mange år været en af Norges mest populære bloggere, ikke mindst på grund af sin åbenhed om fedme, sorg og mental sundhed, samtidig med at han giver læserne opskrifter og humoristiske glimt af livet hjemme i Alta.

Han har også været brutalt ærlig om sine gentagne slankekure og forsøg på at ændre sin livsstil.

”Årsagerne og undskyldningerne for overvægten har selvfølgelig været mange. Vedvarende stress, depression og skift af antidepressiv medicin, men hovedårsagen er selvfølgelig et usædvanligt højt kalorieindtag i forhold til kalorieforbruget. Dag efter dag efter dag,” indrømmer han.

Tog på af en dessertbog

For næsten tre år siden giftede han sig med 36-årige Christine P. Sandøy.

”Jeg prøvede at tabe mig til brylluppet, men kunne ikke. Året efter skrev vi en kage- og dessertbog. Det år tog jeg 24 kilo på, hvilket bragte mig op på omkring 135 kg,” siger han.

I begyndelsen af 2023 satte han sig et nyt mål – at komme tilbage i sit bryllupstøj til sin datters konfirmation i foråret.

Kokkejævel_bilde_5.jpg

For at passe jakkesættet havde han beregnet, at han skulle tabe sig fra 141 kg til 125 kg på fire måneder. Han følte, at han havde masser af tid.

I stedet tog han på.

Da vægten rundede 147 kilo, indså han, at han måtte gøre noget drastisk.

”Jeg vidste, at jeg var nødt til at skabe en balance mellem nydelse og misbrug, før det kom ud af kontrol, for hvis jeg ikke stoppede nu, ville jeg dø. Næste dag ringede jeg til lægen og bad om en recept på Wegovy, for jeg vidste, at lige nu kunne jeg ikke gøre det alene. Det var på tide at bede om hjælp.

14 kilo på otte uger

Wegovy indeholder den aktive ingrediens semaglutid og er den samme medicin som den mere omtalte Ozempic, bortset fra at sidstnævnte er forbeholdt personer med type 2-diabetes, mens Wegovy er godkendt til vægttab.

Medicinen efterligner et appetithormon, der findes naturligt i vores kroppe. Derudover sænker medicinen hastigheden, hvormed maden passerer gennem fordøjelsessystemet, har positive effekter på stofskiftet og sænker sultsignalerne til hjernen.

”Man spiser automatisk mindre uden at opdage det, man udnytter maden mere effektivt og taber sig,” forklarer læge og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård.

Han arbejder med fedme og diabetes på Oslo Universitetshospital og forsker i begge områder på Oslo Universitet. Han er også grundlægger og leder af ’Helseresepten’, som er Norges første online fedmeklinik med speciale i medicinsk vægttab.

Ifølge Lee-Ødegård viser undersøgelser, at du kan forvente et gennemsnitligt vægttab på 14,8 procent i løbet af et år på Wegovy – men kun hvis du også inddrager de tre søjler i metabolisk sundhed: kost, fysisk aktivitet og sundhedsadfærd.

Der er også stor forskel på mænd og kvinder ifølge undersøgelserne.

”For kvinder kan det gennemsnitlige vægttab være op til 20 procent på et år, men for mænd ned til 10 procent. Jeg tror, det i høj grad skyldes, at studierne ikke har været tilstrækkeligt tilrettelagt for mænd.”

Den 25. oktober skrev Asbjørn Sandøy dette indlæg på sin blog:

”Pludselig vejede jeg næsten 150 kg. Det er meget. En hel del. Livet er blevet ret tungt. At leve. Hver onsdag i de næste 36 uger vil Christine stikke mig i maven og fylde mig med fremtid og håb. Så må vi se, om det virker.”

Og det ser ud til at fungere godt. I løbet af de første otte uger har han tabt 14,6 kilo.

Kokkejaevel_Wegovy_oversikt.jpg

”Indsprøjtningerne har næsten helt fjernet min trang til mad, og de har også bremset den ’galskab’, der kommer over mig om aftenen. Jeg plyndrer ikke længere køkkenskabene,” afslører han og tilføjer:

”Jeg er begyndt at bemærke det ret meget i mit tøj nu. Mine 2XL joggingbukser giver mig ikke længere en cameltoe både for og bag, men sidder nu næsten løst og sexet omkring mine muskuløse lår. Det er også rart ikke at skulle afsætte en time både morgen og aften til at tage sokker af og på. Det er godt for selvværdet,” siger Asbjørn Sandøy.

Har sluppet trangen til mad

Asbjørn Sandøy fortæller, at han indtil videre ikke har følt, at han har været på slankekur.

”Jeg spiser stadig mine fire havregrynskager til morgenmad og frokost, men jeg har skiftet mayonnaisen ud med lidt ekstra agurk,” siger Asbjørn Sandøy og uddyber:

”Indsprøjtningen gør, at jeg ikke har lyst til mad, og ergo behøver jeg ikke tænke på mad hele tiden, som man altid gør, når man er på slankekur. Jeg spiser mine tre måltider om dagen og drikker mine low carb-øl med min sædvanlige entusiasme.”

I julen gav han sig selv lov til at gå over gevind, hvor han gav sig selv en pause på næsten 14 dage, hvor han fik lov til at gøre det meste.

”Der har været ubegrænset adgang til både vådt og tørt, salt og sødt, saftigt og sprødt. Det har været ret intenst, men det har været dejligt helt at droppe slankekure, hjerteanfald og vægtfokus,” siger han og opsummerer resultatet af sit fråseri således:

”Vægten viste sig faktisk at være lidt mindre nådesløs, end jeg tidligere havde troet. Vægten stoppede på 136,5 kilo, hvilket faktisk ’kun’ er 3,3 kilo op. Med mine madlavningsevner og glubende appetit på både vådt og tørt kunne det være endt meget, meget værre. Selvom jeg gav mig selv ’fri’, fik jeg stadig mine ugentlige stik i maven med Wegovy.

Asbjørn Sandøy havde ikke sat sig noget mål for vægten, før han begyndte. Men nu er han forsigtig optimist med hensyn til fremtiden.

”Nu, hvor starten har været så positiv, håber jeg i første omgang at komme under 120 kilo. Det er over 50 pakker smør under min startvægt. Hvis jeg kommer derhen, vil jeg nok gå efter yderligere 40 pakker smør.”

Det er hans kone Christine, der giver ham indsprøjtningen med Wegovy hver onsdag. De er sammen på hans vægtrejse.

”Hun elsker mig meget højt og er ligeglad med, at jeg er tyk af udseende, men hun har nok også været bekymret for mit helbred, da vægten blev så høj.”

Færre nervesmerter

På sin blog har Asbjørn Sandøy fortalt, at han har oplevet færre smerter i kroppen, siden han begyndte på slankemedicinen.

”Jeg har stadig ikke set nogen bivirkninger. Medmindre man tæller det faktum med, at nervesmerterne i min fod pludselig forsvandt efter mange års smertehelvede. Jeg har kæmpet med absurde nervesmerter. Efter et par uger på medicinen opdagede jeg pludselig, at smerterne faktisk var væk,” siger han.

Asbjørn Sandøy tilføjer, at han ikke ved, om forvandlingen skyldes indsprøjtningen, eller om den sidste af tre prolapser i ryggen er tørret ud, men det er næsten fire år siden, han sidst var smertefri i foden.

”I hverdagen betyder det, at nervesmerterne ikke opsluger mit liv. Jeg kan fokusere på andre ting i stedet for at kæmpe mig igennem dagen. Jeg kan for eksempel nu mærke, hvor ondt jeg har i ryggen, ligesom andre normale 46-årige," siger han med et grin.

Kokkejaevel_wegovy2.jpg

Læge Sindre Lee-Ødegård er ikke sikker på, hvorfor Asbjørn Sandøys smerter forsvandt så hurtigt, efter at han begyndte på medicinen, men han har nogle tanker om det.

”Asbjørn Sandøy har tabt næsten ti procent af sin kropsvægt, og det er en milepæl, hvor man ved, at ens helbred bliver meget bedre. Vægtreduktionen kan forklare den reducerede smerte, men det er overraskende, at effekten kommer så hurtigt. Motion og andre effekter af medicinen kan sikkert også hjælpe på smerterne," siger Lee-Ødegård.

Sparer penge

Asbjørn Sandøy er ikke bekymret for, at han i værste fald kommer til at betale op til 40.000 norske kroner om året for slankemedicinen.

”Hvis man tænker på, hvor mange penge en mand på næsten 150 kilo bruger på mad bare for at holde vægten, for slet ikke at tale om at tage på, så koster indsprøjtningerne ingenting. Hvis det viser sig, at indsprøjtningerne fortsætter med at virke i løbet af det næste år, har jeg sparet en masse penge,” siger han.

Men hvad sker der den dag, man holder op med at tage de slankende indsprøjtninger?

”Svaret på det spørgsmål er baseret på antagelser, fordi vi har begrænset erfaring med at bruge – og dermed også ophøre med – medicinen. Jeg frygter, at mange vil tage på, hvis der ikke er et godt fundament og en god plan for, hvordan man holder vægten nede,” siger Lee-Ødegård.

En glimrende rollemodel for andre mænd

Lægen og seniorforskeren roser Asbjørn Sandøy for sin åbenhed om vægtproblemer og forsøg på at komme af med de ekstra kilo.

”Det er fantastisk og meget vigtigt!”

Lee-Ødegård siger, at forskning viser, at mange flere kvinder end mænd gør noget ved deres vægt.

kokkejaevel_wegovy3.jpg

I STEP1-undersøgelsen (den vigtigste undersøgelse af vægttab) af semaglutid (den aktive ingrediens i Wegovy) deltog hele 70 procent kvinder. I SELECT-undersøgelsen, som så på effekten af semaglutid på etablerede hjerte-kar-sygdomme, var det modsatte tilfældet, dvs. at størstedelen var mænd, fortæller Lee-Ødegård.

”Det er det samme billede, jeg ser i klinikken: Kvinder er generelt bedre til at tage hånd om deres helbred tidligt, mens mænd ikke kommer til mig, før de ankommer med ambulance på grund af et hjerteanfald. Asbjørn Sandøy er en glimrende rollemodel – især for mænd.”

Asbjørn Sandøy understreger, at hans vægttabsrejse ikke er noget, han kun gør for sin egen skyld.

”Alt, hvad jeg gør i livet, gør jeg for mine børn. At sikre dem og give dem en tryg og god fremtid er mit største livsprojekt. For at lykkes med det projekt er jeg nødt til at leve et par år mere. Man kan ikke bare spise sig ihjel,” siger Asbjørn Sandøy.

Asbjørn Sandøy blogger under navnet ’Kokkejævel’ på Blogg.no, der ligesom Klikk.no er ejet af Story House Egmont.