Zennie Storm faster

Zennie faster af varierende længde ”Min krop fortæller mig, når den har brug for at få en pause”

Hormoner og stress i kroppen tvang Zennie Storm til at fokusere på livsstil igen. I dag har hun flere gange fastet i længere perioder. Læs her, hvilken effekt det har haft.

Hvordan faster du?

"Jeg har flere gange fastet i længere perioder. Fx 26 dages ren vandfaste, 30 dage kun med juice og 60 dage på frugt. Så omfattende kure skal tages med længere tids mellemrum, så jeg supplerer med tredages suppeudrensning to gange om året. Fx i forlængelse af sommerferie, hvor jeg ikke fornægter mig selv hverken vin, hvidt brød eller andet godt på bordet.

Fasteperioderne er ikke noget, jeg dogmatisk plotter ind i kalenderen, men det er som om, min krop fortæller mig, når den har brug for at få en pause. At blive rebootet. Fordi jeg lytter og faster jævnligt, kan jeg mere og mere nøjes med lidt kortere perioder. "Oprydningen" er ikke så omfattende, men skulle det blive nødvendigt, vil jeg ikke betænke mig på at faste en længere periode igen."

Hvorfor faster du?

"Allerede i barndommen så jeg en tydelig forbindelse mellem helbred og livsstil. Min mor havde en bindevævssygdom og gik meget op i ernæring. Vi levede biodynamisk, længe inden økologi blev moderne og fik fx også litervis af rødbedejuice. Mor blev bomstærk, men jeg sparkede alligevel sundheden lidt til hjørne, da jeg flyttede hjemmefra.

Senere i livet måtte jeg igennem 16 fertilitetsbehandlinger, før jeg blev gravid, og hormoner og stress i kroppen tvang mig til at fokusere på livsstil igen. Jeg læste alt muligt, og da jeg stødte på vandfaste, rykkede det i mig. Jeg trappede ned på maden og droppede helt kød, kaffe, brød og alkohol en uge, inden jeg gik ind i fasten. I 26 dage indtog jeg kun rent vand, koldt, varmt eller lunkent. Der var forskellige reaktioner i forløbet, men overordnet var jeg forbløffet over, hvor meget energi, kreativitet og klarsyn, der fulgte med. Lægen tjekkede mig undervejs, og også han var overrasket over, hvor flotte alle tal var. Bedst af alt, så nåede jeg mit mål, som var at genoprette sundheden i min krop."

Hvad er det mest udfordrende? 

"Ved længerevarende fasteperioder skal der trappes både ned og op på mængden og typen af mad, der indtages. Man skal tænke over væskeindtaget, og der skal tages hensyn de dage, hvor kroppen behøver mere hvile. Alt i alt kræver en lang faste selvdisciplin, planlægning og omtanke. Man skal hele tiden mærke efter, om man har det godt. Have lægen med på sidelinjen.

Anden gang, jeg gik på vandfaste, havde jeg – baseret på min første erfaring – bestemt, at den også skulle vare 26 dage. Det var en fejl, for efter 12 dage blev det faktisk lidt en kamp at komme igennem det. I dag ved jeg, at kroppen fortalte mig, at den kun havde brug for 12 dage, hvor den under første udrensning skulle bruge længere tid. Som i alle andre sammenhænge gælder det, jo mere erfaring, jo klogere bliver man."

Hvilken effekt har det?

"Jeg har et rigtigt godt helbred, og da immunsystemet er tæt forbundet med fordøjelsen, ved jeg, at der er en sammenhæng mellem min sundhed og de pauser, jeg giver maven og tarmsystemet, når jeg faster. Derudover er der for mig også en spirituel gevinst. Et klarsind som giver styrke, reflektioner og nye visioner. Verden ligger stadig åben, selvom jeg er over 50. Og jeg kan også stadigvæk fint holde ud at se mig selv i spejlet."

Om Zennie Storm

Navn: Zennie Storm

Alder: 52 år

Privat: Fraskilt, mor til søn på 9 år

Fagligt: Direktør i Zen Luxury Travels

Fakta om faste

  • Det kaldes faste, når man frivilligt afstår fra at spise i en kortere eller længere periode af fx religiøse, medicinske eller sundhedsmæssige grunde.
  • Ved faste ændres niveauerne for vækst- og sulthormonerne, og det påvirker cellernes stofskifte. Når kroppens sukkerdepoter er brugt op, slås over på fedtforbrænding – også kaldet ketose.
  • Flere studier viser, at fx forhøjet blodtryk, diabetes og for højt kolesteroltal kan bedres med periodisk faste.

Kilde: Netdoktor m.fl.