Som TV 2-programmet "Naboen fra helvede" oplyser om i første sekvens, så har hver femte dansker oplevet at være i konflikt med naboen, og det er ikke svært at forestille sig, at en stridighed i egen baghave, som man aldrig kan tage fri fra, kan være hård for psyken.
LÆS OGSÅ: Ikke set på tv i "Naboen fra helvede": Svigermor blandet ind i konflikten
Artiklen fortsætter under videoen...
Men for Markus Hvass, der er den ene af de to hovedpersoner i programmet, så har den heftige nabokrig ikke kun givet anledning til noget negativt.
- Nu er jeg et menneske, der arbejder meget med mig selv og min psyke. For mig har det været en læringsproces at have den her konflikt. Jeg har spurgt mig selv, hvad er gaven i det her, og der har været masser af gaver, fortæller Markus til HER&NU og kommer med eksempler:
- Det er gaver som at lære at håndtere sin vrede, analysere den og finde frem til, hvad den handler om, og hvad den bunder i. Det er desværre ikke kommet med i programmet, men jeg har prøvet at italesætte den her vrede rigtig mange gange, mens kameraet kørte, og har snakket om, at vrede er hjertets måde at sige fra på. Jeg synes, at min vrede er fuldt berettiget, og det er også derfor, jeg tilgiver mig selv for at være vred.
Selvom tilflytteren fra København kalder sig selv for "naboen fra helvede" i dokumentaren, så slår han fast, at det ikke hele historien om, hvem han er.
- Jeg synes, programmet har været karikeret. Jeg er glad for, at det viser, at jeg både kan være vred, men at jeg også kan være kærlig og reflekterende. Det er det menneske, jeg er. Jeg er jo ikke det menneske, der står og råber og skriger derude.