ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

9 ting fra 1960'erne, der siger alt om datidens kvindeliv

Drømmen om parcelhuse med åbne køkkener, splinternye fjernsyn og eget køleskab lever i bedste velgående, alt imens kvindelivet er i rivende forandring. Velkommen til 1960'erne.

Der er stor sandsynlighed for, at du på et eller andet tidspunkt i dit liv har boet i et parcelhus fra 1960'erne – for der er så utroligt mange af dem. 50'ernes babyboom er afløst af 60'ernes byggeboom, både når det gælder nye, sundere lejligheder i byerne og de supermoderne parcelhuse. I de allermest hektiske år bliver der bygget over 100 nye parcelhuse om dagen!

Drømmen om hus og have lever – også i de helt unge familier, for staten kommer os til hjælp med billige lånemuligheder. Det betyder, at vi i 1961 kan komme i gang med at bygge et lille parcelhus med en meget lille udbetaling, og det benytter mange sig af. Vi har det godt, og forstæderne svulmer med klassiske kernefamilier, unger, der leger på vejen og mødre, der står i deres nye, åbne køkkener med eget køleskab og et splinternyt fjernsyn på en central plads i stuen.

Damer på job

ALT for damerne deler optimismen og byder ind med masser af spændende inspiration til, hvordan man kan gøre hverdagen endnu bedre. Vi har set de første charterrejser flyve afsted mod syden, og hele ideen om udlandets mange glæder finder vej ind på de glittede – og nu farverige – ugebladssider.

Vi kommer med opskrifter til eksotisk mad fra feriedestinationerne, inspirerer til kulørte sommerkjoler og ditto cocktails og giver tips til borddækningen. Og selv om ALT for damerne nu "gør op med hvepsetaljen", så er tidens kvindeideal stadig den slanke, velplejede husmor med en praktisk kittel ud over en ellers elegant kjoledragt. Det er hende, vi ser i biografens mange nye danske folkelige film og komedier og i tv’et, som samler familien hver aften.

Et kvindeliv i forandring

Men ligesom antallet af fjernsyn og tv-programmer fordobles i de her år, så gør antallet af kvinder, der går på arbejde uden for hjemmet det også. I det nye Velfærdsdanmark kræver en stigende produktion inden for nærmest alle brancher flere hænder – og kvinder.

Samfundet er under ombygning og opbygning, og der strømmer kvinder ud på arbejdsmarkedet inden for især sundheds- og plejesektoren, men faktisk overalt. Det giver nye økonomiske muligheder og dobbelte indtægter i de små hjem, så der bliver råd til både bil, charter og måske også et sommerhus. Dem bliver der nemlig også bygget masser af i løbet af de her år, og i ALT for damerne kan du lære både, hvordan man griller og indretter sig til det perfekte sommerliv.

Damerne passer nu både arbejde, hus og hjem – så der er selvfølgelig også masser af opskrifter til nem mad, der kan laves i en fart, så maden stadig kan stå på bordet, når far kommer hjem. Ungerne er kommet i børnehave, og vi begynder at tale om pædagogik og børneopdragelse, ligesom kvindelivet også har udvidet sig videre fra hjemmets fire vægge og ud i samfundet.

Her møder vi andre kvinder og åbner samtalen om ligestilling, kvindeværd, og hvad det gode kvindeliv egentlig er? For selv om kvinderne begynder at arbejde, og alt er i forandring, så består kønsrollerne og kravene. Men noget ulmer ude i forstadsidyllen... Vi står på tærsklen til 70’erne.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Vi begynder at efterspørge mode, der ikke kun klæder petite parisermodeller, men også en størrelse 46.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Vi griller amok i parcelhushaven og i sommerhuset.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Nu skal håret ikke blot sidde smart; det skal også strutte af sundhed, og i bladet får du således tips til, hvordan du kan booste det med bl.a. øl og æg.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Der syltes stadig...

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Den praktiske, smarte og slankende kittelkjole anbefales til den travle kvinde, der både skal rydde op, passe job og tage imod uventede gæster. Busy life.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Det allestedsnærværende fyrretræ får bejdse i mange farver, der matcher det kulørte årti.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Selvom den slanke talje stadig er et ideal, bliver moden mere rummelig.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Kulørte drinks og cocktailbær – årtiets optimististiske stemning gør os til livsnydere.

ALT for damernes 75-års jubilæum 1960'erne

Vi tager masser af inspiration til både menuen og borddækningen med hjem fra tidens nye store feriedille: Charterrejsen.

ALT for damerne fylder 75 år!

Hurra! ALT for damerne kan i år fejre 75-års jubilæum, og dét skal fejres med masser af fest og nostalgi – men mest af alt med søstersind.

For hvis der er noget, ALT for damerne kan og vil i dag, så er det at bakke op om vores medsøstre og hylde de kvinder, der styrker og løfter andre kvinder.

I 2021 har vi stadig brug for at stå sammen om at forbedre kvinders vilkår – og meget har heldigvis ændret sig, siden ALT for damerne blev sat i verden tilbage i 1946.

Dengang handlede artiklerne i bladet mest om, hvordan man kunne være den bedste kone og husmor. En tur i arkivet vidner om, at bladet til enhver tid har været et kvindelivs-spejl, og selv om noget indhold i dag virker helt skørt, så er det tydeligt, at ALT for damerne altid har haft til hensigt at være på kvindernes side, og i dag bærer vi med stolthed de værdier om søstersind, der er vævet ind i ALT for damernes historie.

Her kan du dykke ned i al vores jubilæumsindhold og komme med på en tidsrejse i de forgangne årtier – måske du genkender dig selv, din mor og din mormor undervejs...

JUBILÆUMSLOGO.jpg