Vejen mod livets sidste dag: Her er 3 smukke bøger, som hylder det levede liv
Den kommer til os alle sammen på et tidspunkt. Døden. Spørgsmålet er, hvordan vejen derhen bliver. Denne uges bøger kredser kærligt og melankolsk om tiden mod livets slutning.
Skal man fortælle en god, sammenhængende historie, skal den helst bestå af en begyndelse, en midte og en slutning.
Af samme grund kan man sige, at tiden lige inden man dør udgør en slags ”privilegeret” synspunkt.
Først dér kan man jo se sit liv som en sammenhængende historie. Først dér får man slutningen med. Det er dog sjældent sådan, at slutningen ligefrem er noget, vi ser frem til. Vi skynder os ikke ligefrem hen imod den, kan man sige, men strækker hellere historien så langt, vi kan.
Men er vi heldige, får vi alderdommen med. Og er vi rigtigt heldige, får vi lov at blive gamle med både vores fysik og vores mentale kapacitet i behold.
I denne uge anbefaler jeg tre bøger, der alle omhandler det at blive gammel. Én bog er skrevet af en selverklæret olding, der forsøger at forholde sig til det faktum, at døden uomtvisteligt nærmer sig. I en anden bog får du en søns kærlige og hjerteskærende portræt af sin demente mor i hendes sidste leveår. Og sluttelig får du en smuk og livsbekræftende skildring af en mand, der vågner til den sidste dag i sit liv. Alle bøger, der forholder sig til livets afslutning – og samtidig hylder det levede liv.
Rigtig god læselyst!
Færgemandens sidste rejse
”Kvart over fem om morgenen åbnede Nils Vik øjnene, og den sidste dag i hans liv begyndte.”
Sådan indleder norske Frode Grytten sin roman om færgemanden Nils Vik, som i en menneskealder har sejlet folk frem og tilbage over den norske fjord, han bor ved. Vi kender altså slutningen fra starten.
Nu er færgemanden jo ikke en ukendt figur i fortællinger om døden: Flere mytologier indeholder en sådan figur, der skulle have sin betaling for at fragte sjæle til dødsriget.
Nils Vik tager også passagerer ombord på denne, sin sidste tur over fjorden. Dog ikke levende mennesker, men sjæle af eller minder om de mange, han igennem sit liv har fragtet over fjorden, og som på den ene eller anden måde har gjort indtryk eller fået betydning for hans liv. Skal færgemanden selv betale en mønt på denne, sin sidste rejse, så er den til livet og til kærligheden. Dén gæld betaler Frode Grytten fuldt ud med sin smukke, lille roman, som han sidste år fortjent blev tildelt den norske Bragepris for.
'Den dag Nils Vik døde' af Frode Grytten, Turbine Forlag, 164 sider, 250 kr.
Vejen mod livets sidste dag
”Hvad sker der med en, når man er så gammel, at der ikke kan være længe til, at man skal dø? Jeg taler ikke om den terminalt syges sidste timer, men om oldinge som mig selv, der er raske, men bevidste om deres alder. Og hvad den indebærer.”
Sådan indleder danske Thomas Bredsdorff sin bog om livet som olding (ja, det kalder han konsekvent sig selv igennem bogen) – fyldt med optegnelser om hverdagen som 80+-årig med en krop og et sind, der forandrer sig.
Om barnebarnet, om de bøger, der læses, om de begivenheder, der udspiller sig i verden omkring ham. Om venner, der dør og bevidstheden om, at de ting, man foretager sig, alle kan være for sidste gang – hvad enten det er det sidste spil badminton eller den sidste læste bog.
En fin og usentimental bog om liv og død og om alt det, der er det vigtige.
'Lykkeligt nær' af Thomas Bredsdorff, Gutkind Forlag, 220 sider, 250 kr.
Når mor forsvinder
Der er ikke megen tekst i bogen her, men det, der er, bliver desto mere rørende. Og når der ikke er tekst, får billedsiden lov at tale så meget desto tydeligere – og norske Trond Bredesen fanger med utrolig ømhed både detaljer og situationer i sin streg.
Bredesen forklarer, at han begyndte at tegne og notere, da hans demensramte mor flyttede på plejecenter. Stedets genstande – blandingen af bleer og medicin, energidrikke, rollatoren og moderens egne møbler – forsøgte han at fastholde på billeder, film og i hurtige skitser, alt sammen i håb om senere at kunne mindes tiden.
Og så begyndte han at skrive ned, hvad moderen sagde og gjorde, når familien besøgte hende og talte i telefon med hende.
Det er der kommet en utroligt bevægende bog ud af.
Et kærligt portræt af et menneske, der ikke længere kan få hold om sin verden – ”Hvem bor her? Hvor er min familie? Hvis mine forældre er døde, hvem passer så på mig?”
En kæmpe anbefaling til alle, der kender eller har kendt et menneske, der er blevet gammelt på denne måde.
'Min mor' af Trond Bredesen, Straarup og Co., 162 sider, 400 kr.