Kynisk-morsom selvhjælp, indisk slum og desperate teenagere: 3 bøger, der sætter ting i perspektiv
Denne uges tre bøger tager læseren med ind i fattige miljøer rundt i verden. På en måde, så fornemmelsen af desperation og hjælpeløshed sætter sig i kroppen længe efter.
I slutningen af 1800-tallet besøgte den danske skribent og fotograf Jacob A. Riis de fattigste mennesker i New York.
I usle lejligheder, hvor familier boede tæt stuvet sammen.
På gader og i smøger, hvor han fandt børn sovende på varmeriste. Og i mørke baggårde, snavsede kulkældre og uhumske lofter, hvor folk boede og arbejdede under kummerlige forhold. Riis havde i flere år skrevet om forholdene blandt byens fattigste, men nu havde han et nyt våben med. Den nye opfindelse, blitzen.
Med dens kraftige, kunstige lys kunne han oplyse de mørkeste hjørner og kroge af byen, også om natten, og på den måde bringe faktiske billeder med hjem af, hvordan byens fattigste levede.
I 1890 udkom Riis’ billeder i den for eftertiden berømmede bog, 'How the other half lives' med den danske titel 'Hvordan den anden halvdel lever', og blev ikke blot genstand for stor opmærksomhed, men den direkte årsag til reformer i New York og i USA det hele taget. For det er vigtigt, at man med egne øjne har set, hvordan fattigdom ser ud, for at kunne forestille sig, hvordan det føles.
I denne uge har jeg fundet tre bøger, der fortæller om fattigdom forskellige steder i verden. Med indsigt, med humor og med gru.
Kynisk-morsom selvhjælp
"En globaliseret udgave af Den store Gatsby” kaldte den amerikanske medievirksomhed NPR bogen her, og det er ikke helt ved siden af – selvom grebet er et andet.
Man kunne beskrive romanen som en slags selvhjælpsbog, der skal lære en ung mand, født i den usleste fattigdom et sted, der kunne være Pakistan, hvordan han bliver rig. Men det er en utraditionel form for selvhjælp, bogen ”sælger”, for her handler det ikke om at blive sund, lykkelig eller en bedre udgave af sig selv, nej, det handler udelukkende om at blive rig.
For enhver pris. Og derfor har bogens kapitler titler som: ”Undgå idealister”, ”Vær parat til at bruge vold” og ”Forelsk dig ikke”.
Pakistanske Mohsin Hamids bog er en dannelses- og en kærlighedsroman (for ja, selvfølgelig forelsker vores helt sig), og så er den på én gang virkelig morsom, kynisk og et tankevækkende indblik i, hvilke mekanismer der bringes i spil, når et menneske forsøger at bryde ud af medfødt fattigdom. Hvilke ofre, det kræver – og hvilke midler.
'Sådan bliver du stinkende rig i det nye Asien' af Mohsin Hamid, Gyldendal, 267sider, 50 kr. (ebog)
Livet i en indisk slum
Amerikanske Katherine Boo er en Pulitzerprisvindende journalist, og bogen her læses som en roman, men er det ikke. I bogen besøger vi den trøstesløse slum Annawadi, der ligger klos op ad Mumbais lufthavn, og møder dens beboere, som Boo har besøgt og fulgt over flere år, mens hun boede i Indien.
Slummens indbyggere er migranter fra store dele af Indien og Pakistan, og de kæmper med bl.a. sult, sygdom, etniske stridigheder, vejrforhold og landets allestedsnærværende korruption og ikke mindst med hinanden.
For når så mange så desperate mennesker tvinges sammen på så lidt plads og med så få midler, er konflikter aldeles uundgåelige. Det er et chokerende indblik i nutidig fattigdom og en af de 100 bøger, The Times tidligere i år kårede som det 21. århundredes allerbedste.
'Bag det evigt smukke' af Katherine Boo, Gads Forlag, 298 sider. Ikke længere i handlen på dansk, men kan lånes på biblioteket.
Desperate teenagere
Jeg har lyst til at begynde med en trigger warning, for her er en på mange måder voldsom bog. I fortællingen kolliderer fattigdom med rigdom og kedsomhed, med alkohol og grænseoverskridende adfærd – og med vold.
Og det bliver voldsomt, men alligevel anbefaler jeg bogen her, for det er en væsentlig historie, mexicanske Fernanda Melchor fortæller.
I Paradais møder vi Franco og Polo, to utilpassede teenagere, der hænger ud i et gated community. Polo arbejder i området som gartner og drømmer om at komme væk fra sin narkokontrollerede landsby og væk fra sin familie, der behandler ham dårligt.
Franco bor selv i området, er ensom og overvægtig og bruger al sin tid på at se porno og drømme om sin smukke, gifte nabo, der er mor til to. Begge er klar over, at det, de drømmer om, formentlig er udenfor rækkevidde. Og derfor udtænker de en dristig plan for at få det alligevel. Og så bliver det grimt.
'Bag det evigt smukke' af Fernanda Melchor, Gads Forlag, 168 sider, 230 kr.