Mand i sort frakke kigger ud over vandet

Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op med min narcissistiske ekskæreste

Efter et syv års forhold har jeg endelig slået op med min konfliktopsøgende kæreste. Hun har bragt meget bøvl og ballede ind i min familie og vores forhold. Jeg spekulerer nu over, hvorfor hun egentlig er, som hun er, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse. 

Spørgsmå om narcissistisk ekskæreste

Jeg er en mand, der for fem måneder siden måtte kaste håndklædet i ringen og forlade min kæreste gennem syv år.

I starten af forholdet var hun utrolig sød og medgørlig, men det ændrede sig desværre. 

Hun begyndte at være konfliktskabende, men gav altid mig skylden for konflikterne. Hun havde det også med at straffe mig med tavshed. Hvis jeg f.eks. bebrejdede hende, at hun råbte ad mig på trods af, at jeg aldrig gjorde det af hende, kunne hun finde på at lægge mig på is i længere perioder eller bare gå sin vej.

Hun kunne også finde på at hænge mig ud og gøre mig til grin foran sin egen familie. Hun skabte konflikter i min familie, og hver gang overlod hun det til mig at rydde op.

Der var kort sagt konstant bøvl og ballade, og til sidst fik jeg nok. Jeg foreslog hende, at vi gik i parterapi, men det ville hun ikke høre tale om, da det ifølge hende, var mig og ikke hende, der havde et problem. 

Hun har i det hele altid haft det vældig svært med kritik og går i sort, hvis nogen formaster sig til at kritisere hende. Det er nemlig aldrig hende den er gal med, men altid alle andre.

Jeg har ofte tænkt, at hun måske i virkeligheden er bange for at blive afsløret i, at hun har nogle seriøse personlige problemer, som hun burde se at få gjort noget ved og derfor giver andre skylden for dem. 

Jeg går nu her efter bruddet og spekulerer på, hvad der var galt med hende. Var hun måske narcissist? For hvem ellers opfører sig ellers sådan?

Vibeke Dorph råder til at komme videre

Jeg synes egentlig, at alle i øjeblikket har meget travlt med enten at beskylde andre for at have en diagnose eller selv have travlt med at få en. Det er således blevet meget svært at få lov til at være et ganske almindeligt umuligt menneske, uden at man straks skal have klistret en diagnose på sig.

Det er synd, og også en lille smule farligt, for mennesket er vel ikke enten/eller, men nok snare både/og, og det skal der vel i den grad være plads til, ellers bliver vi da alle for alvor syge i vores små hoveder.

Når det er sagt, så lyder din ekskæreste da virkelig til at være et menneske, det er umulig at leve sammen med. Hun virker ikke til at eje selvindsigt og heller ikke til at have et ønske om at få det. Det er jo synd for hende, for ved altid at give andre skylden for de problemer, hun selv skaber, så får hun ikke chancen for at lære af sine fejl og dermed muligheden for at lægge kursen om, så hun kan få et bedre liv.

Diagnose eller ej, hendes måde at agerer i verden på, er som at tisse i bukserne for at få holde varmen. Hun nægter at vedkende sig et ansvar og bruger i stedet barnagtigt alle sine kræfter på at få ret, men hun lærer ingenting og udvikler sig ikke. Dermed stivner hun mentalt og ender igen og igen i konflikter og kontroverser.

Min erfaring med den type mennesker er, at de sjældent ændrer sig og derfor oftest ender deres liv som meget ensomme mennesker, alle er flygtet fra. Det har du så også valgt at gøre, og tillykke med det. For narcissist eller ej, din kæreste kommer ikke til at ændre sig. 

Så godt du slap væk, så du kan koncentrere dig om at komme videre selv.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.