En kvinde, som sidder i en seng med sine tre børn. Stemningen er stresset.

"Min svigerinde ødelagde vores ferie"

En familieferie, som plejer at være hyggelig og afslappende, blev ødelagt af en svigerinde, som ville have hver dag planlagt. Læs Vibeke Dorphs svar i Hjemmets brevkasse her. 

En læser fik sin familieferie ødelagt af svigerinde:

Jeg er lige kommet hjem fra den traditionelle en uges familieferie i min mands forældres sommerhus. 

Det plejer at være hyggeligt. 

Mine søde svigerforældre får tid til at være sammen med de børnebørn, de til dagligt bor langt fra, og vi nyder at være sammen med dem.

I år var min mands bror og hans kone samt deres to børn så også med, hvilket de ikke plejer, fordi de normalt holder ferie hos hendes familie, der bor i Sverige. 

Vores ferie plejer at gå med småsysler, badeture, bærplukning, og ellers slapper alle af med bøger, film og god mad og vin til aften. Det var åbenlyst ikke godt nok for min svigerinde. Hun meldte fra start ud, at hun ville have planer for dagene og gjorde klart, at ferien var på ”på børnenes præmisser”.

Det resulterede i, at vi fra morgen til aften var på farten, selv aftensmaden skulle børnene inddrages i og efter den stod det på fælles brætspil – væk var de hyggelige voksensamtaler over et godt glas vin. 

Mine børn, der plejer at kunne underholde sig selv, blev pludselig pivede og krævende. Min svigermor blev stresset, og stemningen blev efterhånden så anspændt, at jeg endte med at snerre til min svigerinde og sige, at hun burde slappe lidt af.

Vi fik renset luften sådan nogenlunde, men ferien var ødelagt, min svigermor var ked af det, og jeg kan ikke lade være med at føle, at det var min svigerindes skyld, der så omvendt mente, at vi ikke gjorde nok for børnene. 

Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at tale sammen, hvis de skal holde ferie sammen igen:

Jeg tror, det er godt at gøre sig klart, hvilke forventninger man hver især har til en fælles familieferie. 

For som du selv har oplevet det her, så har alle deres idé om, hvordan den ideelle ferie skal forløbe. 

Nogle synes som du, og nok også mig selv, at det kun er en rigtig ferie, hvis der er tid og plads til at gøre de små ting store, mens andre som din svigerinde, helst vil drøne rundt fra morgen til aften for at føle, at de får noget ud af ferien.

Når det er sagt, så synes jeg, at din svigerindes opførsel er en smule klodset. 

Hun er for første gang med jer på jeres traditionelle sommerhusferie, hvor alle har vænnet sig til, at ferien forløber stille og roligt. Her burde hun stikke en finger i jorden, før hun farer frem med egne planer og projekter.

Nu kender jeg så godt til typer som din svigerinde, typer, der har meget travlt med at bruge børn som marionetdukker for deres eget behov for kontrol. 

Den type mennesker er også dygtige til at sprede skam og dårlig samvittighed omkring sig, og det er trist. For hvor ved din svigerinde fra, at børn har bedre af at drøne rundt i en bil fra A til Z i stedet for at plukke blåbær i haven eller andre rolige fornøjelser? 

Jeg vil nok mene, at det sidste vil være det, de har mest glæde af.

Jeg kan dog heller ikke lade være med at tænke, at der bag din svigerindes emsighed gemmer sig en usikkerhed og dermed også et behov for kontrol, som tværes af på både børn og voksne, uden at nogen får glæde af det. 

Derfor synes jeg, at skal I holde ferie sammen igen, så vær åben for din svigerindes forslag, men hold fast i, at en ferie også handler om at slappe af og være sammen. Det sidste ville nemlig helt sikkert selv have gavn af.

Skriv til Vibeke

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.