Cæcilie Norby og hendes mand Lars Danielsson.

Cæcilie Norby: ”Kærligheden gør mest ondt, når ens barn flytter hjemmefra”

Det har været en gave for Cæcilie Norby at se et lille menneske, som er halv/halv af hende og hendes mand, vokse op. Men den dag, datteren flyttede hjemmefra, gjorde kærligheden ondt som aldrig før.

Hvad er kærlighed for dig?

Kærlighed til ens børn er særligt ubetinget, ubeskrivelig og den største super power af dem alle. I et parforhold er kærlighed, at man har tillid til hinanden og nærmest tænker lidt for to. Det er at give den bedste stol til den, du elsker. At sige: ”Skal jeg lige lave en kop kaffe til dig?” og spørge: ”Hvordan har du det egentlig?” Det er at lytte, være der og hjælpe. Og at give noget af sig selv.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Cæcilie Norby fortæller om sit nummer "Smoking". 

Hvad er det vigtigste, du har lært om kærlighed i dit liv?

At kærlighed ikke kan gradbøjes. I det øjeblik, man træder ind i et parforhold eller venindeskab, så skal man lægge den der: ”Jeg har gjort det her for dig, og derfor skal du gøre det her for mig” på hylden. Det der millimeterdemokrati – ”Nu har jeg vasket op tre gange, så nu skal du også sætte en vask over tre gange” – kan få en relation til at krakelere, synes jeg. Kærlighed er en meget hel følelse, og lige så snart man kan sætte grader på den, og lige så snart, der er huller i osten, så skal man arbejde på det. Det samme gælder, hvis man begynder at føle: ”jeg elsker dig mere, end du elsker mig”. Så er tingene ude af balance.

Noget af det vigtigste er også at have tillid til, at den anden part gør det bedste, vedkommende kan og har tid og samvittighed til. Det er den perfekte verden, og det er selvfølgelig ikke altid, det er sådan i praksis, men jeg synes, det er en god indikator for, om et forhold er godt: At det er give and take, og at man har tillid til, at den anden gør sit bedste.

Hvordan mødte du din store kærlighed?

Min mand og jeg havde faktisk kendt hinanden et stykke tid, fordi han er bassist og spillede i mit band, men jeg havde ikke rigtig lagt mærke til ham. Da vi så var på turné til Japan sammen, fik vi øjnene op for hinanden. Jeg kan lige så tydeligt huske det sekund – det var bare ét sekund – hvor han kiggede på mig på en særlig måde. Vores øjne fandt hinanden, og det var ikke noget sådan ”uuuh” og ”blink-blink”, der var bare et bestemt blik imellem os, som gik lige ind. Det føltes enormt rigtigt.

Hvad faldt du for ved ham?

Hans personlighed, nærvær og kærlighed. Jeg tror aldrig, jeg har mødt et så kærligt menneske som Lars. Jeg havde en dyb følelse af at være kommet hjem, da jeg mødte ham. Det var en følelse af forbundethed blandet med frihed til at være mig selv i hans selskab. Jeg forelskede mig også i hans duft. Det var som om, vores kroppe smeltede sammen. Det er svært helt at forklare, jeg kunne bare rigtig godt lide hans duft. Og jeg tror ikke, man skal underkende en duft.

Hvordan får man kærligheden til at holde i et parforhold?

Vi er så heldige, at vi ofte spiller sammen og på den måde får nogle oplevelser sammen. At vi er i den samme branche gør, at vi er meget tæt på hinandens liv, fordi vi bl.a. kender og har spillet med mange af de sammen mennesker. Det er rigtig fedt, at vi ikke skal starte fra scratch, hver gang vi skal fortælle hinanden noget. Vi ved fx godt begge to, hvordan en lydprøve foregår. At være i den samme branche er selvfølgelig ikke nogen garanti for, at noget som helst holder, og det er bestemt også vigtigt, at man har oplevelser hver for sig, men det giver os en god, fælles referenceramme.

Derudover skal man påvirkes sammen. Man skal ikke bare tage på en eller anden røvsyg udstilling, som ikke siger nogen af jer noget, for det bringer jer ikke tættere, men hvis begge parter bliver påvirket i en oplevelse, tømrer det jer sammen.

Hvis man er i et godt forhold, er det også fuldstændig fantastisk at få børn sammen, og det er jo ikke alle forundt. Det er en stor gave at have fået barn med Lars og se et lille menneske vokse op, som er halv/halv af os.

Hvornår gør kærligheden mest ondt?

Når ens barn flytter hjemmefra, og man får at vide – på en kærlig måde – at man skal back off. ”Empty Nest Syndrome” er en meget virkelig ting. Da vi skulle hjælpe vores datter med at flytte i februar, tænkte Lars og jeg: ”Nå, det er jo bare en masse gear, der skal slæbes,” ligesom vi er vant til, når vi er ude at spille. Så vi slæbte hele dagen. Da vi var færdige på den der meget tågede dag i februar, tænkte jeg for mig selv: ”Når man har arbejdet en hel dag, får man som regel penge for det, eller man har været i IKEA eller et eller andet, men det her – what’s in it for me?” Ingenting. Det var hårdt, men samtidig er det jo fedt at se, at ens barn kan klare sig selv.

Kærlighed i form af et parforhold gør ondt, hvis ens tillid bliver brudt. Når den anden part for alvor tænker på sig selv, og det pludselig står klart for dig, at du med vilje er sat ud på et sidespor.

Cæcilie Norby og hendes datter, Asta Norby.
Cæcilie Norby og hendes datter, Asta Norby, til Smukfest 2023.

Hvornår føles kærligheden bedst?

Når man har haft god sex med sin partner. Og når man er omgivet af mennesker, man elsker. Jeg skal holde stor fødselsdag om lidt, og der kommer en masse mennesker, jeg har været meget tæt på, og hvor mange af dem også kender hinanden på kryds og tværs. Det glæder jeg mig helt vildt meget til.

Er der en sang, en bog, et digt eller en film om kærlighed, som betyder noget særligt for dig?

Sangen “First Conversation”, som jeg har skrevet til min datter, er en kærlighedssang om magien og kærligheden til et lille nyt menneske.

Oleta Adams sang “Get Here” er en gribende tekst om at savne den du elsker: Uanset, hvordan du kommer til mig, så kom så hurtigt, du kan.

Sangen “Säg det igen” af Lisa Nilsson er også meget smuk. Den handler om, at der er én, der endelig har sagt til hende, at han elsker hende. Og så siger hun: “Sig det igen.” For når du først har sagt det én gang, så kan det ikke blive unsaid.

Cæcilie Norby

Dansk sanger og sangskriver. Hun er bl.a. kendt fra bandet One Two, som var aktive i perioden 1985-1994. Cæcilie Norby er i dag soloartist og aktuel med albummet "SIXTY", som udkom d. 6. september i forbindelse med hendes 60-års-fødselsdag.