Venstre-politiker Camilla Søe: "Det gjorde mig enormt vred"
Vi kan aldrig gå tilbage til den måde, det var før Sofie Lindes tale, siger Camilla Søe. Hun er stolt af det kvindefællesskab, der er vokset ud af Metoo-bølgen.
Hvorfor var du med til at starte #enblandtos?
"Det var en blanding af flere ting. Først holdt Sofie Linde sin tale, og efterfølgende afviste Venstre-politikere som Inger Støjberg og Bertel Haarder kategorisk, at der var et problem med sexisme i dansk politik. Det gjorde mig enormt vred. Jeg har været medlem af Venstre i ni år og har både set og oplevet grænseoverskridende adfærd."
"Derefter mødtes jeg med Sigrid Friis (R), Freja Fokdal (R) og Maria Gudme (S) og besluttede at starte en lukket Facebook-gruppe for politisk aktive kvinder og indsamle underskrifter på, at der foregår sexisme i dansk politik på tværs af partiskel."
Hvad var det vigtigste for jer?
"At understrege, at vores formål ikke var at pege fingre ad bestemte personer eller partier. At vise, at det er et bredt strukturelt problem og ikke kun handler om enkeltsager. Men vi ville også lave et fællesskab, hvor vi kunne støtte hinanden, når vi blev udsat for voldsom kritik eller tilsvininger."
Hvad har kampagnen haft af personlige konsekvenser for dig?
"Jeg har både fået trusler og ubehagelige henvendelser fra fremmede. Men jeg vil helst fokusere på det positive, for jeg har heldigvis fået langt mere støtte end kritik. Jeg er glad for, at jeg dengang ikke vidste, hvor mange kvinder, der ville betro sig til mig med meget grove oplevelser. Vi, der stod bag kampagnen, har brugt hinanden meget det sidste år, fordi det har været så voldsomt."
Hvad har overrasket dig mest?
"Dels hvor stærke vi er, når vi står sammen på tværs af partiskel. Det fællesskab har rørt mig meget. Men det er kommet bag på mig, hvor mange henvendelser jeg har fået fra kvinder i politik med personlige oplevelser med virkelig voldsomme oplevelser og overgreb."
Hvad er du mest stolt af?
"At der var så mange kvinder (322, red.) fra alle partier, der skrev under. Det understregede, at sexisme er et generelt problem, som vi bliver nødt til at sætte ind overfor. Sofie Lindes tale var et breaking point."
"Vi kan aldrig gå tilbage til den måde, det var før Sofie Lindes tale. På det personlige plan er jeg meget stolt af, at jeg er med på udstillingen "De Ændrede Danmark" på KØN Museum i Aarhus."
Hvad kan vi lære af det sidste år?
"Først og fremmest hvor stærke kvinder er, når vi står sammen. Men også at ingen af partierne er skolet til at håndtere krænkelsessager. Det er bekymrende, at der er blevet lagt låg på sager i flere partier, fordi det er ukomfortabelt for dem. Jeg tror ikke, vi har set den sidste sag endnu."
Hvad skal der til, hvis man skal sexisme i politik til livs?
"Jeg tror ikke, vi fuldstændig kan undgå magtmisbrug, så længe der findes magt. Men vi kan gøre det mere acceptabelt at sige fra i øjeblikket. Og så kan partierne begynde at samarbejde og lave nogle generelle procedurer for, hvordan man skal reagere, hvis man overværer krænkelser i et parti. Sagerne forsvinder jo ikke, bare fordi man ikke håndterer dem. Tværtimod."