Cecilie Hother

Cecilie Hother er gravid: ”Det er et mirakel”

En graviditet er i sig selv en lykkelig begivenhed, men for tv-vært Cecilie Hother er den måske ekstra lykkelig. Hun lider nemlig af hormonforstyrrelsen PCO, og lægerne havde sagt, at hun ville få meget svært ved at blive gravid. Men nu venter hun og kæresten deres første barn.

Af Louise Gade Sig

Hendes gynækolog kalder det "et lille mirakel." Lægevidenskab havde nemlig spået, at tv-værten Cecilie Hother ville få store problemer med at blive gravid, fordi hun lider af hormonforstyrrelsen PCO, som hun afslørede til ALT for damerne i sidste uge. Sygdommen giver blærer på æggestokkene, en forhøjet mængde mandligt kønshormon og altså ofte problemer med at få børn. Og da Cecilie, midt i 20'erne, fik diagnosen stillet, kom temaet om fertilitetsproblemer da også straks på bordet:

–Det første, jeg fik at vide, var, at det kunne blive svært for mig at få børn, hvis det da ikke blev helt umuligt. Det brugte jeg enormt lang tid på at tude over, det var et kæmpe knæk for min kvindelighed, for jeg havde altid set mig selv som mor på et tidspunkt. I bund og grund er man vel sat i verden for at reproducere sig. Jeg er vokset op med fem søskende, og i dag har de alle selv fået børn, så i hele min opvækst og natur er det almindeligt at formere sig. Så det rev tæppet væk under mig, fortæller den 37-årige tv-vært.

Hun indstillede sig med stoisk ro på, at det ville tage tid, da hun og kæresten gennem to år, Thomas Gregers Honore, i efteråret besluttede sig for at forsøge at få et barn. Cecilie lovede sig selv ikke at gå i panik, når der formentlig ikke var sket noget i løbet af de første to år.

– Jeg havde jo fået at vide, at det sikkert ville kræve hjælp på grund af min PCO. Men vi besluttede at give naturen en chance på et halvt år og forventede derefter at skulle gå i hormonbehandling og til sidst inseminering, og vi indstillede os på, at der ville gå et par år, før vi stod med en dejlig baby på armen, siger Cecilie Hother til ALT for damerne.

Men til Cecilies store overraskelse lykkedes det uden hjælp.

– Naturen ville noget andet, end lægerne havde forudset, og jeg er sindssygt glad for, at det er gået så let. Det er sgu et mirakel, siger hun.

Du kan læse hele Cecilies historie om at leve med PCO og blive gravid mod alle odds i ALT for damerne den 18. februar.

Klinikken CeriX

Cecilie Hother har netop åbnet klinikken CeriX – et sted, som blandt andet hjælper kvinder, der lider af PCO, med de kosmetiske gener, hormonforstyrrelsen kan give dem. Klinikken tilbyder også rynkereducerende behandlinger.

Hun åbner den i samarbejde med specialsygeplejerske Rie Jensen, og navnet CeriX er en sammentrækning af "Cecilie" og "Rie" plus et x for "x-kromosom."

Sammen med flere andre eksperter vil Rie Jensen stå for klinikkens behandlinger, mens Cecilie Hother vil være ansigt udadtil, og hvis nogle klienter ønsker det, tager hun gerne en snak med dem om hendes eget liv med PCO.

Læs meget mere på www.cerix.dk 

Fakta om PCO

Hvad er PCO?

PCO er den mest udbredte hormonforstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder og rammer hver 5. kvinde. PCO står for "polycystisk ovariesyndrom" og betyder, at man har:

• Mange ægblærer i æggestokkene

• Forhøjet mængde mandligt kønshormon

• Menstruationsforstyrrelser og sjældne eller manglende ægløsninger

De første symptomer kan hos nogle ses allerede i 14-års alderen og vise sig som:

• Forstyrret menstruationscyklus: Lange intervaller mellem blødningerne – eller udebleven menstruation. Mere regelmæssige men kraftige menstruationer ses også

• De manglende ægløsninger bevirker, at det kan være svært at blive gravid

• Tendens til vægtøgning – især som "æblefacon"

• Tendens til øget behåring

• Tendens til uren hud

• Forhøjet mandligt kønshormon (ses ved kontrol af blodprøver)

Derudover fortæller mange kvinder med PCO, at de har tendens til:

• Træthed

• Hovedpine

• Hedeture

• Sukke-"narkomani"

• Manglende mæthedsfornemmelse

• Søvnproblemer

• Humørsvingninger

Hvordan behandler man PCO?

Den mest effektive behandling er kostomlægning, vægttab og motion. Generelt anbefaler man PCO-patienter at spise en proteinrig og kulhydratmodereret kost. Øget hårvækst og uren hud kan sommetider behandles med P-piller, hormoner eller laser-epilering hos speciallæge.

Kilde: PCO-foreningen