Masser af skønne oplevelser: Få de bedste tips til dit efterår i Danmark
Unikke naturfænomener, græskar i tusindvis, fugleudstillinger og et smut tilbage i tiden. Efteråret i Danmark bugner med fantastiske oplevelser – indenfor og udenfor, under jorden og over jorden. Du behøver slet ikke rejse langt væk for at få en dejlig ferie. Vores eget lille land har det hele.
1. Klog på Blixen og fugle
Karen Blixen Museum Rungstedlund er et litterært og kulturelt museum i Nordsjælland, som fortæller historien om den verdensberømte forfatter, som blev født og døde netop her.
I efterårsferien kan du komme med på temaomvisninger, workshops for hele familien, lydfortællinger og foredrag om Blixen og hendes fugleperspektiv. Og så kan I gå en tur i Fuglereservatet med en kop varm kakao og kigge på det smukke løvfald efterfølgende.
Karen Blixen havde en stor kærlighed for naturen, hvilket kom til udtryk i hendes litteratur, men også ved etableringen af Fuglereservatet i hendes 15 hektar store baghave. Sammen med nogle af de dygtigste naturfolk i sin tid kreerede hun et frodigt, vildt og mangfoldigt levested for trækfuglene og alle de andre arter, der manglede et levested. Hun ønskede, at det skulle åbnes for alle og især "Det Jordløse Folk", der ikke selv havde en have, skulle mærke naturen og finde et frirum her.
Læs mere på Blixen.dk
2. Et eventyr under jorden
Bliv klogere på både gruberne, flagermus og industrihistorien i Mønsted Kalkgruber tæt på Viborg, der holder åbent hver dag i efterårsferien. Du kan lave din egen roelygte eller gå på opdagelse i verdens største menneskeskabte kalkgruber og opleve en storslået verden under jorden.
I en endeløs labyrint af minegange finder du grotter så store som domkirker, rislende vandløb og underjordiske søer. En unik underjordisk oplevelse, der fortæller om et imponerende arbejde udført med håndkraft af seje midtjyske kvinder og mænd. Det siges, at der løber hele 60 kilometer gange i området.
Læs mere på Monsted-kalkgruber.dk
3. Fuglenes forunderlige verden
Det Grå Fyr i Skagen danner ramme om mange skønne oplevelser i efterårsferien for hele familien, bl.a. fugleværksted, nattevandringer og en fuldmånetur.
Du kan også dykke ned i udstillingen "Himmelske Portrætter", hvor du oplever fuglenes verden gennem øjnene på en lokal fotograf. En udstilling, som ikke bare viser selve fuglene, men som i høj grad også giver et indblik i deres liv og adfærd. Her kan du gennem en brugerindragende og sanseberigende udstilling gå på opdagelse i fuglenes forunderlige verden set fra fotografens perspektiv.
Læs mere på Detgraafyr.dk
4. Tanghusene inviterer indenfor
Efteråret er en skøn tid på Læsø. I skoven kappes de flotte farver med kantareller og Karl Johan om opmærksomheden, og på strandene kan dem med det skarpe syn finde rav. Rundt omkring på øen er der masser af muligheder for både gode og ganske gratis oplevelser for hele familien.
En af de større begivenheder er Tanghusenes Dag, som i år finder sted søndag den 13. oktober ved Hedvigs Hus og med åbne tanghuse flere steder på øen. Hedvigs Hus er et godt eksempel på, hvordan et gammelt tanghus kan bevares, og det er bestemt et besøg værd.
Læs mere på Laesoe-museum.dk
5. Natur og arkitektur i skøn forening
Oplev Marsk Tårnet i Skærbæk, et arkitektonisk mesterværk, der rejser sig majestætisk i det flade marsklandskab. Stig de 36 meter op i højden, og lad dig betage af det spektakulære 360 graders panoramaview, hvor du kan skue ud over Esbjerg, Ribe og Rømø.
Fra tårnets næsten altid blæsende top strækker udsigten sig så langt øjet rækker og giver en uforglemmelig oplevelse af et stykke unik dansk natur. Uanset årstid eller vejr er Marsk Tårnet et besøg værd. Her i oktober kan du tilmed være så heldig at se sort sol, hvor stærene samles i store flokke, op imod 1,5 millioner fugle, for at overnatte.
Tårnet ligger ved Mark Camp, en campingplads med en virkelig god restaurant, der ligeledes har udsigt ud over marsken, bare fra jordhøjde. Her er også en helt ny minigolfbane og et ishus. Selve campingpladsen med glampingtelte m.m. har dog lukket i vinterhalvåret. I oktober kan du tage Sort Sol-bussen, som stopper forskellige steder i marsken. Her fortæller en naturvejleder om området.
Læs mere på Marskcamp.dk
6. Så går den vilde troldejagt
Troldebyggeren Thomas Dambo har i sensommeren bygget fire nye kæmpetrolde skjult forskellige steder i Jylland. Efterårsferien er det perfekte tidspunkt at jagte dem på. De nye trolde hedder Jeppe, Lotte, Stig og Helle. På trollmap.com får du hints til, hvor troldene gemmer sig, men vi kan afsløre, at det er i områderne Voldum, Møborg, Hald og Sdr. Felding. Du kan også lede efter de "gamle" trolde i resten af landet.
Læs mere på Trollmap.com
7. På hesteryg i den vilde natur
I Svanninge Bjerge og Svanninge Bakker på Sydfyn kan du opleve det særlige kuperede landskab, som er skabt af fortidens ismasser. Du kan møde de sorte Welsh Black-køer, som går frit omkring i skoven, og du kan besøge vildtskovområdet, hvor dyr og planter får lov til at vokse på egne præmisser.
Her er vandre- og cykelruter. Men også en særlig ridesti på ni kilometer, der giver en følelse af, at man rider i den vilde, uberørte natur. Du kan leje heste eller tage på en guidet ridetur i den smukke efterårsskov.
Læs mere på Visitfaaborg.dk
8. (U-)hygge for hele familien
I efterårsferien flytter uhyggelige væsner ind på Egeskov, hvor de har slået sig ned i parken ved det gamle sydfynske slot. I haven kan mindre børn løse en skattejagt, og på deres tur møder de en masse krible krable-dyr, trolde og hekse. For de større børn skrues der op for uhyggen i Zonen.
Du kan også besøge et af de mange museer omkring slottet. F.eks. Købmandsmuseet, som oser af nostalgi. Her får du et indblik i, hvordan en købmandsbutik så ud i det forrige århundrede. Butikken er bemandet af pensionerede købmænd og frivillige ildsjæle. De fører dig tilbage til en tid, hvor disse små butikker var pulsen i samfundet. Det er muligt at købe enkelte varer i butikken, da der fortsat sælges friskmalet kaffe, honning og “rustne søm”.
Læs mere på på Egeskov.dk
9. Kom tæt på stjernerne
Møn og og den lille ø Nyord er udnævnt som Nordens første Dark Sky Park og Community. Det betyder, at områdets nattemørke er beskyttet mod lysforurening, og at alle lokale støtter op om at holde nattehimlen mørk. Synet af millioner af stjerner, som lyser på himlen og spejler sig i havet, er intet mindre end magisk.
Du kan komme med på en guidet tur f.eks. stjernesafari eller stillevandringer. Men du kan også tage af sted på egen hånd for at opleve stjernehimlen. Overnat for eksempel i et glampingtelt midt i mørket.
Læs mere på Darkskymoen.dk
10. En rejse tilbage i tiden
Rejs tilbage til vikingetiden og mød vikingerne i Bork, der er i gang med deres daglige gøremål. Gå på opdagelse i husene, og se de mange fine detaljer. Læg et offer til guderne eller tænd et lys i kirken. Gå om bord på et vikingeskib og indtag vikingelegepladsen som en ægte viking.
I efterårsferien kan du også komme med til Lokes Aften, hvor der er skruet op for uhyggen og historiefortællingerne: Når mørket er skyllet ind over Bork Vikingehavn torsdag d. 17. oktober, kan I opleve vikingetidens mest dystre sider. På denne mystiske aften udviskes grænserne mellem de levende og dødes verdener, og porten til dødsriget Hel står på vid gab.
Læs mere på Ringkobingfjordmuseer.dk
11. Alt i græskar
Græskarfestival i Skælskør er en uge fyldt med prisvenlige aktiviteter for både børnefamilier, par, enlige, ældre og dem midt i mellem. Græskar kan bruges til uendeligt meget mere end lygtemænd med trekantede øjne.
Byen fyldes med græskar og et væld af aktiviteter: Græskarland på havnepladsen åbner alle dage, og hestevognen triller rundt i Skælskørs gader. Familier kan prøve kræfter med madlavning i Familiens Madskole, og de fingernemme lave keramiklygter på Bruuns Hjørne.
Fra veteranbussen kan I nyde synet af det orange marked ved Thorsbjerggaard, Danmarks største græskarproducent. Kort sagt; programmet er pakket med oplevelser for de fleste.
Læs mere på Graeskarfestival.dk