Frederikke Antonie Schmidt Roccamore

”Du har kun succes, fordi du ikke har børn”: Sætningen skar dybt i Frederikke – nu svarer hun igen

Frederikke Antonie Schmidt står bag Roccamore og bruger i år Kvindernes Kampdag på at sætte fokus på, hvordan vi kvinder behandler hinanden. For vi skal være bedre til at vise hinanden respekt, skriver hun i klummen her.

”Du har jo kun succes, fordi du ikke har børn.”

Jeg sidder på scenen til en paneldebat på en stor konference og taler om, at man kan, hvad man vil. En kvinde på forreste række rejser sig op og siger: ”Du har jo kun succes, fordi du ikke har børn.” Personligt har hun valgt at sætte sit ego til side for at fokusere på andre end sig selv, fortæller hun, mens hun skuer ud over publikum med en selvtilfreds mine.

Jeg går i stå. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige og kigger forvirret rundt på de tre andre kvinder i panelet. De kigger alle væk, og jeg føler mig alene. Igen.

”Du har alt for mange meninger”

Jeg har aldrig haft problemer med at sige min mening højt. Heller ikke hvis den var upopulær. Men jeg må indrømme, at det er kommet bag på mig, hvor ofte jeg åbenbart er upopulær - specielt hos andre kvinder.

De tarveligste artikler, de ondeste kommentarer og de mest nedladende podcasts om mig – ikke om Roccamore, men om mig som person – er alle kommet fra andre kvinder. Ikke altid i ond vilje, men de gør altid lige ondt.

For nyligt var jeg eksempelvis på live tv med en anden kvindelig leder, der fem minutter inden start fortalte mig, hvordan kvinderne i hendes omgangskreds alle synes, at jeg var rimelig irriterende og havde alt for mange meninger. Jeg nåede hverken at fordøje hendes ord eller at trække vejret dybt, inden den røde lampe tændte, og vi var live.

TIDEN ER INDE TIL RESPEKT

I samarbejde med Roccamore sætter ALT for damerne i anledning af Kvindernes Kampdag 2023 fokus på, hvordan vi kan blive endnu bedre til at udvise søstersind og respekt over for hinanden.

Her kan du læse chefredaktør Rikke Dal Strøttups stærke leder og her, om den sætning, som for alvor har sat sig fast hos Roccamores stifter Frederikke Antonie Schmidt.

Du kan også møde Gun-Britt Zeller, Ellen Hillingsø, Annette Heick, Aida Sowe og Rikke Hertz, som alle fortæller, hvilke kommentarer de har fået med på vejen.

Er kvinde, kvinde værst?

Hvis vi som kvinder skal lykkes med ligestillingen, så skal vi have flere kvinder til bordet, flere kvinder til magten. Jeg tror ikke på, at der kun er én plads til kvinderne. Der er masser af pladser, hvis vi står sammen, bruger vores energi konstruktivt og begynder at acceptere, at den enkeltes succes er fællesskabets succes.

Skal vi generalisere – og det skal vi nogle gange for at understrege en pointe – så har kvinder i mange år været kvinder værst. Det er ved at ændre sig, og jo mere vi taler om, at løfte hinanden og udvise respekt i stedet for at dømme, jo lettere bliver det rent faktisk også at gøre det.

Derfor fokuserer vi til dette års 8. marts kampagne på den modstand, som mange kvinder møder fra andre kvinder. Vi vil gøre op med tonen, trække en streg i sandet og inspirere til noget nyt. Du kan nu vælge at finde alt det negative i mine ord og i vores kampagne, eller du kan vælge at fokusere dine kræfter på det positive, finde en vinkel, der giver mening for dig, og gå med os! God kampdag.

It's 2023. Show some respect.

Om skribenten

Frederikke Antonie Schmidt er grundlægger og kreativ direktør i skovirksomheden Roccamore.