Søndag aften tikker en sms ind fra min chef. Du skal møde på arbejde i morgen kl. 8.30 til en samtale. Sådan er det tit, og jeg lægger ikke det store i det.
Da jeg møder på arbejde næste dag til mødet med min chef, får jeg at vide, at jeg skal ud af mit job og kan få tilbudt et andet i organisationen, som jeg overhovedet ikke er interesseret i.
Ind i en mur med høj fart
Efter 20 år.... Er det virkelig sådan det skal være? Det var som at køre ind i en mur med høj fart. Mange tanker løber gennem hovedet, og jeg besluttede efter mange overvejelser og mange møder, med min chef, at sige nej tak til de jobmuligheder der var i organisationen, hvilket udløste en afskedigelse.
Forløbet var i sig selv ikke dramatisk, og vi skiltes i en god tone, men faktum er, at jeg blev revet ud af det, jeg lige var i gang med at arbejde på. Noget som jeg havde lagt mange kræfter i at få til at lykkes, og hvor jeg havde brugt meget tid på, at få et hel afdeling med mig. Og pludselig havde jeg ikke noget at gøre der...
LÆS OGSÅ: Fyringer: Sådan foregår det
Her er mine bedste råd, hvis du bliver fyret:
Det er en tom og trist følelse ... og det er det for de fleste.
Og når nu vi havde oppe sidst, hvordan en fyring foregår, så synes jeg, at jeg havde lyst til at give dig et part råd, som du kan have i baghovedet, hvis du en dag skulle opleve at blive fyret.
Når man får beskeden
Langt de fleste, som bliver fyret bliver overraskede over beskeden. Derfor kan det være svært at huske præcist, hvad beskeden er i mødet.
Så det er super vigtigt at bede om at få et nyt møde dagen efter.... Eller bare kort tid efter, hvor det hele kan blive gentaget, hvis det bliver nødvendigt.
Når man kommer lidt væk fra mødet
Når man kommer hjem efter en fyring, oplever man at tankerne begynder at løbe, og man har pludselig mange spørgsmål, som skal besvares.
Sørg for at skrive alle spørgsmålene ned, så du har dem til det næste møde.
Tænk lidt over, hvad du nu kunne tænke dig
For at komme til samtale til en ny stilling kræver det oftest en ansøgning og et cv.
Det kan være, at du – ligesom jeg – aldrig har skrevet et udførligt cv efter 20 år i den samme virksomhed.
Og det med at skrive ansøgning og cv er noget man skal lære.
Det kan også være, at du har brug for et kursus, for at forbedre dine kompetencer i den ene eller anden retning.
Derfor spørg om der er mulighed for, at din – nu tidligere – arbejdsplads vil hjælpe dig med at betale noget af det, som en del af din afskedspakke.
Søg professionel hjælp
Hele din afsked kommer til at hvile på en kontrakt, som skal være rigtigt skruet sammen.
Det er altid en god ide, at søge hjælp i din a-kasse/fagforening eller hos en advokat, når du bliver fyret. De kan hjælpe dig med, at du får de rigtige vilkår, når du bliver fyret.
Sidst men ikke mindst: tal om det
Jeg møder så mange, som er blevet fyret fra deres arbejde i de sidste år.
Forleden var jeg ude at køre med en taxachauffør, som også havde prøvet at blive fyret fra sit arbejde, og som derfor var begyndt at køre taxa.
Han fortalte mig, at han ikke turde fortælle nogen om, at han var blevet fyret i de første måneder. Han sagde ikke noget til nogen, og han holdt også op med at ringe til sine venner, for så var han bange for, at de opdagede det.
Efter nogle måneder blev han syg af stress og måtte fortælle sin historie til sine venner, som så med det samme gik i gang med at hjælpe ham med kontakter, og ringede for at spørge, hvordan han havde det.
Hans vigtigste pointe omkring sin fyring var: Fortæl omverdenen, hvad der er sket. Det føles lidt mærkeligt at skulle fortælle at man er blevet fyret, men når man gør det, vil alle hjælpe. Gør man det ikke bliver man meget alene med sin fyring. Og det er den helt forkerte vej.
Jeg ønsker dig en rigtig god arbejdsuge.
Vi søger som sædvanlig løbende emner, som du kunne have lyst til at vi skriver om i en klumme. Skriv gerne til os, hvis du har noget.
Alice Louise Wedell-Neergaard
Alice har været ansat i Tryg i 20 år - de sidste 11 år som topleder. I dag driver hun virksomheden HeartPerformance, hvor hun arbejder med forandringsledelse, ledelsesprocesser og lederudvikling.
Alice har desuden en bred erfaring med at kombinere karriere og familieliv. Fx har hun haft orlov fire gange, og hun var Trygs første kvinde med hjemmearbejdsplads. Privat er hun mor til tre børn på 18, 16 og 13 år. Læs mere om Alice her.