”Det kan være ret ydmygende at stå der og bede folk om at købe en avis, men vi har brug for hjælp”
Covid-19 har ramt hele verden og påvirker os alle, men nogle er ekstra udsatte. Det gælder blandt andet Hus Forbi-sælger Kim Hammelmos på 51 år, som ikke længere føler sig tryg ved at sælge avisen på gaden af frygt for at blive smittet og derved har mistet sin daglige indtægt.
Der står færre hjemløse foran supermarkederne, end der plejer, i disse dage. Nogle af dem står der dog stadig med hænderne knugende om den velkendte Hus Forbi-avis - hænder der måske allermest kunne trænge til et klem, men i stedet er iført blå latexhandsker for at holde smitten på afstand. Alvoren i øjnene er ikke til at tage fejl af – det er ikke for hyggens skyld, at de står der.
Én af dem, der bliver væk fra gaden, er Hus Forbi-sælger Kim Hammelmos på 51 år. Han plejer at sælge sine aviser foran Irma ved Nørreport i København, men det tør han ikke længere af frygt for at blive smittet med coronavirus. Indtægten fra avisen skal ikke kun forsørge ham selv, men også hunden Ronja, som er hans trofaste følgesvend på gaden.
”Jeg holder mig væk fra alle mennesker, for jeg vil ikke udsætte mig selv for risikoen for at blive smittet. Jeg har ikke noget misbrug, jeg skal bare skaffe mad til mig og min hund, men hvis jeg bliver syg, hvem skal så passe min hund? Den har jeg et kæmpe ansvar overfor, så det ville være en katastrofe”, siger han til ALT.dk.
Han forklarer, at han, som en af de få Hus Forbi-sælgere, har tag over hovedet i form af en lånelejlighed, men at han for tiden har svært ved at finde penge til noget så basalt som mad – og at han ikke er den eneste, der kæmper for sin overlevelse.
”Lige nu er alle presset, men os, der lever på bunden af samfundet, er ekstra pressede. Det kan være ret ydmygende at stå der og bede folk om at købe en avis, men vi har brug for hjælpen nu, for vi er en del, der kun lever af salget fra avisen, og den indtægt er næsten væk.”
Derfor har han bedt om hjælp fra danskerne i et opslag på Facebook, og det har betydet, at han og hunden Ronja kan klare sig lidt endnu. Den hjertevarme har han også oplevet blandt de hjemløse på gaden, fortæller han.
”Jeg ser nogle tragiske ting på gaden, men vi prøver heldigvis altid at hjælp hinanden. Hvis nogle mangler en 20’er, og man kan undvære den, så gør man det selvfølgelig. At se nogle, man kender, der intet har, og ikke har det godt, det giver en rigtig trist følelse i kroppen og i sidste ende, så handler det jo om folks liv”, siger Kim Hammelmos.
Uværdige forhold
Hos Hus Forbi mærker de også, hvor pressede de hjemløse er. For hvor går man hen, når man skal blive hjemme, men ikke har noget sted at bo?
Sekretariatsleder Rasmus Wexøe Kristensen fortæller, at det ikke kun er den manglende boligsituation for de hjemløse, der rammer hårdt. Mange af dem oplever også ensomhed, fordi de lever af mødet med mennesker på gaden, og dem er der ikke mange af længere. Derudover er det et stort problem, at flere kommuner har lukket de offentlige toiletter, hvilket betyder, at det er umuligt at holde en god hygiejne, der skal til for at mindske risikoen for smitte, fortæller han.
”Vi har med mennesker at gøre, der i forvejen befinder sig i en meget sårbar situation. De er ramt af den samme angst og uvished som alle andre, og de forsøger at tilpasse deres adfærd så godt, som de nu kan, men for hjemløse er det umuligt at følge alle opfølgningerne fra myndigheder om at blive hjemme, vaske hænder osv., og det betyder, at nogle af dem havner i store problemer”, siger Rasmus Wexøe Kristensen til ALT.dk.
Mere end 25.000 danskere har doneret penge over MobilePay til Hus Forbi, og det betyder, at de kan hjælpe de hjemløse igennem krisen med forskellige tiltag, fortæller Rasmus Wexøe Kristensen. De uddeler blandt andet håndsprit og handsker samt gavekort til Salling Group på 75 kr., der giver mulighed for et måltid mad. Derudover har de også lavet en aftale med Danhostel om, at alle Hus Forbi-sælgere kan komme og bo på deres værelser, der alligevel står tomme.
”Vi ville ønske, at vi kunne give til alle de hjemløse, men det er et spørgsmål om økonomi. Nogle kommuner har lavet nød-herberger i gymnastiksale med en masse fælles senge, men det er ikke værdigt for de hjemløse at skulle være der, fordi de skal sove med deres sko og overtøj på og øjnene halvt åbne for ikke at få stjålet deres ting. Generelt er herbergs-miljøerne barske og utrygge, fordi der kommer mange med problemer fx stofmisbrugere. En af vores sælgere fortalte, at han sov mere trygt på gaden ved Rådhuspladsen, hvor folk lod ham være, og så vågnede han endda op til morgenmad, som en venlig sjæl havde købt til ham”, siger han.
Hvordan kan danskerne bedst hjælpe de hjemløse igennem corona-krisen?
”Lige nu er det danskernes samfundssind i form af private donationer, der gør, at vi i Hus Forbi kan hjælpe de hjemløse. Det har været fuldstændig enestående. Vi sælger under en tredjedel af de aviser, vi plejer, og vi får ikke nogen anden form for finansiering eller statsstøtte, så vores indtægtsgrundlag er forsvundet. Så på et tidspunkt slipper pengene op, og det gør hjælpen desværre også.”
Hvis du ønsker at donere et beløb til Hus Forbi, der hjælper udsatte hjemløse, kan du overføre på MobilePay på nummeret 99 65 55. Læs mere på Hus Forbis hjemmeside.