Familien Sørensen holdt jul med 23 ukendte gæster: ”Dagen efter var vi fulde af lykke”
I flere år havde Ada Sørensen gerne villet holde jul for fremmede. Da hun og hendes familie inviterede til juleaften med det hele – og fik 23 ukendte gæster – endte det med at blive deres bedste juleaften nogensinde.
"Første juledag om morgenen sad jeg bare og havde en total lykkefølelse i hovedet og i hjertet. Dét havde hele familien. Altså, man følte, man havde givet noget til nogen," siger Ada.
Familien Sørensen fra Frederikssund er stadig lidt i den syvende himmel, når de genkalder sig den juleaften, de holdt for en stor flok fremmede sidste år.
Det var en chance, som de tog, og en drøm, de levede ud, og så kom aftenen til at overgå alle forhåbninger.
I tre år havde moren Ada Sørensen, 55, godt kunnet tænke sig at prøve at holde en jul for nogle andre. Så hun blev glad, da hendes mand, René Sørensen, 59, og alle de tre børn, som skulle holde jul hjemme – Emma, 29, Anna, 21 og Zakarias, 14 – gik med på ideen.
"Jeg ville gerne ud over os selv og gøre noget for andre," forklarer hun.
"For jeg synes godt, at julen kan blive lidt forfladiget og meget materialistisk – så den bliver for ensidig – og der kan også komme mange følelser op, og der kan blive familiedrama og alt muligt," siger hun.
Spændte forventninger
I et par måneder ledte Ada efter et sted med plads til en jul for 30. Det blev december, før hun fandt et egnet lokale på gymnasiet i Frederikssund.
Så fredag 8. december 2023 lavede Ada og René et opslag i en lokal Frederikssund-gruppe på Facebook og krydsede fingre for, at nogen kunne nå at springe til og kunne have lyst til at springe ud i noget uvist, ligesom dem selv:
”Vi har besluttet at holde jul d. 24. december med dig, som ikke har så meget, eller som ikke har nogen – som kunne være ensom, måske hjemløs...”, skrev de, og fortsatte: ”Hvis du tænker, nej, det er nok ikke mig, så er det måske dig. Det er jul med det hele – and, flæskesteg, kartofler, brune kartofler, rødkål, sovs, risalamande, slik, juletræ, julesang, juleleg osv. Vi glæder os til at høre fra dig”.
"Dagen efter gik det amok," mindes René.
"Det væltede ind med beskeder og kommentarer, og opslaget blev delt 7.500 gange!"
Parret havde haft en idé om, at det skulle være en jul for folk, der boede i Frederikssund, så folk måske kunne lære flere i byen at kende, men de ville ikke have faste kriterier.
"Alle var velkomne," slår Ada fast.
Det landede smukt på 23 gæster, som rigtig gerne ville komme, så de blev 28 i alt. De fleste var på alder med værts-ægteparret, og så var der to 14-årige piger med. En meget blandet flok.
"Det var vidt forskellige mennesker med vidt forskellige baggrunde, som kom af vidt forskellige årsager. Ingen af dem kendte hinanden på forhånd, og mange skulle have siddet alene, hvis ikke de var kommet her, for eksempel efter en skilsmisse," fortæller Ada.
Familien var selvfølgelig rigtig spændte på, hvordan det ville gå, men havde bevidst ingen forventninger.
"Vi kunne jo ikke vide, om folk kom og var triste eller stille, og det ville også være ok. Vi måtte bare se, hvordan det var," siger René.
Et særligt øjeblik
I julemåneden havde René og Ada været på tilbudsjagt for at købe billigst muligt ind til den store julemiddag. På dagen hjalp René og hans 87-årige far med enkelte ting, men ellers frembragte Ada – der til daglig arbejder i et køkken – langt det meste af julemiddagen til 28 personer.
Folk kom hen på eftermiddagen og satte sig lidt rundt omkring. Emma gik rundt og snakkede for at få nogle samtaler i gang, og der var stor nysgerrighed, fortæller Ada, så lidt efter lidt spurgte flere og flere af julegæsterne hinanden om, hvorfor de var her. Julemaden blev også et godt startskud.
"Flere kom og hjalp til, og folk var så glade og taknemlige for maden. Én sagde, at det var den bedste brune sovs, hun havde smagt," fortæller René.
Efter maden læste han juleevangeliet højt, som familien har for vane, og mens alle dansede om juletræet, blev stemningen indimellem løssluppen. Et af de mange vers blev for sjov sunget som opera, og der blev sluttet af med 'Nu er det jul igen' i fælles galop.
"Vi ville gerne nå at snakke med alle i løbet af aftenen, og det nåede vi," siger Ada, som sammen med resten af familien synes, det blev en fantastisk aften fuld af samvær og leg.
"Stemningen var afslappet og meget let, folk hyggede sig og grinede. Vi lykkedes med at lave en ramme, som folk kunne lande i og hygge sig i, og det var lige det, vi havde ønsket," siger hun.
Da Zakarias fandt på at spille 'rundt om bordet' i bordtennis, kom flere og flere til, og pludselig var de fleste med i en hæsblæsende omgang. Han var også den, der delte gaver ud, og for ham var det også et stjerne-øjeblik. For Emma kom den mest særlige stund under hendes lillebrors jule-quiz, som alle samledes om hen på aftenen.
"Da vi sad der i sofaerne, fik jeg sådan en følelse af, at ”her sidder vi allesammen sammen, og lige nu bliver vi bare én stor familie”. Uden nødvendigvis at have så meget kendskab til alle, men vi var bare sammen."
Zakarias udbryder, at ”det var den bedste juleaften nogensinde”, og resten af familien tilslutter sig.
"Jeg fik nok endnu mere øjnene op for, hvor vigtigt det er at se andre mennesker," siger Emma, der også føler, at de som familie blev bragt tættere sammen af at være fælles om at holde en jul for andre.
Det rørte dem for eksempel, at en sagde, det var hendes første juleaften, hvor folk ikke havde drukket sig fulde. Og for Ada var det en jul, som gav enorm mening:
"Det er en fantastisk rigdom at dele sig selv, fordi man får så meget igen," synes hun.
Alle familiemedlemmerne er enige om, at de gerne vil holde den slags jul igen.