Et portræt af Ida Elkjær. Hun har mørkt hår, og en mørkeblå trøje på, på snefnug. Hun er omringet af julekugler, som hænger ned fra loftet.

Ida hjælper dem, som intet har: ”Jeg kender familier, der ligger vågne om natten på grund af julen”

I Løsning bor Ida, som får fra dem med overskud og giver til dem, der intet har. For alle fortjener en næsten ny julegave, også teenagere, som ikke vil bede deres forældre om en gave, der ikke er råd til. 

En række kuvertpakker står linet op på Ida Elkjærs køkkenbord i huset i Løsning. 

Det er bare smågaver til forskellige størrelser børn, forklarer hun. 

De skal fordeles over julen til de familier, der ikke har så meget. Eller måske slet ingenting. De kender alle sammen Ida, for hun har gennem de seneste år gjort sig selv til bindeled mellem to grupper af mennesker, dem som har rigeligt, og dem som ikke har noget som helst. Specielt til jul.

Ideen kom dog til hende en sommer.

"Det er nok 12-13 år siden, jeg hørte i radioen, at der er børn i Danmark, der aldrig har været på sommerferie," fortæller 47-årige Ida med forundring.

"Da jeg hørte det, var jeg selv lige på vej i sommerhus med min daværende kæreste og vores børn. Så skrev jeg ud i nogle Facebookgrupper, om der var nogen, der ikke skulle på sommerferie i år men ville med os. 

Der kom to familier med. Jeg kan huske, at der var en af familierne, som havde en dreng med, som var dybt forundret, da han fik lov til at tage to gange af kødet til aftensmaden. 

Det var han ikke vant til, for hjemme hos ham stod den på pasta med ketchup mindst tre gange om ugen," fortæller Ida hjemme i sit køkken, som er oplyst af både levende lys og lysguirlander.

"Der sad jeg i mine forældres sommerhus med kæreste og nok til at kunne give mad og drikke til to ekstra familier."

Den lokale Robin

Den tur i sommerhus blev et vendepunkt i Idas liv. Hun fik nemlig nogle, der har mere, til at give lidt til turen, så de to familier også kunne komme ud og spille minigolf og få en is. I dag er det en stor del af Idas liv, at hun som en anden lokal Robin Hood får lidt fra nogle og giver til andre.

"Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at livet kan vende på hovedet, og huset lige pludselig går på tvang. Man tænker ikke over, hvor lidt nogle har, men jeg har set folks budgetter, og de har 1000 kroner til en hel måned med tre børn. 

Hvis der så kommer jul eller konfirmation, vælter hele læsset. Nogle steder er der bare intet sted at spare. 

Jeg har også været hjemme hos familier, der bor i lejligheder med skimmelsvamp, hvor børnene er syge, men der intet overskud er til at flytte, og det i øvrigt ikke kan lade sig gøre på grund af indskuddet."

Ida husker særligt en familie.

"Faren havde været i en arbejdsulykke og var meget plejekrævende. Moren kunne ikke få orlov til at passe ham, så hun endte med at blive fyret. Til sidst kom huset på tvangsauktion, og de gik fra hinanden. 

Det var bare en ond spiral, som endte med to enlige forældre med små børn og en kæmpe gæld, og det var én ulykke, der startede det hele," fortæller Ida forundret.

"Jeg kender familier, der er ramt af så meget ulykke, at jeg ikke forstår, hvordan de kommer ud af sengen om morgenen. 

Jeg hører fra de samme familier igen og igen, for deres problemer stopper ikke på to måneder. Det tager årevis at vende deres situation, og jeg ved, de ligger vågne om natten og tænker over, hvordan deres børn skal få mad, og hvad de skal stille op med julen."

Ida har da også selv været der i perioder, for hendes liv er gået op og ned som så mange andres.

"Jeg har selv prøvet at gå i skuret for at finde tomme flasker nok til at købe en liter mælk. Det var nok der, jeg lærte, hvordan det er," siger Ida, som i dag er arbejdsløs, men alligevel ikke føler, hun lider nød.

En forkert farve bikini

Der er nemlig så meget derude, at det næsten er bekymrende.

"Hver gang jeg lægger et opslag på Facebook, vælter det ind med folks fejlkøb. Ofte sidder prismærket stadig på tingene," siger hun.

Idas eneste bøn er, at tingene enten er ubrugte eller i rigtig god stand, for alle mennesker fortjener at få noget nyt eller næsten nyt til jul, som hun siger. 

Ida skæver over mod alle de små pakker, som er klar til at blive fordelt over julen. Heldigvis får hun god hjælp til arbejdet fra sin søster, som hun bor i huset med, ligesom deres børn hjælper til, når der er behov.

"Jeg er ikke god til at lade tingene gå til spilde, og det siger jo alt om vores samfund, når man ser, hvad folk smider på lossepladsen, mens andre intet har. 

Og folk der lader så mange fine ting ligge derhjemme, selv om de ikke gider have dem mere. De er nærmest for dovne til give dem videre."

Heldigvis gælder det ikke alle, for når Ida annoncerer på Facebook efter gaver, kommer der altid nogen til hendes dør med ting.

"Folk kommer med sko, tøj, makeup og legetøj. Se her. Denne her bikini er der en, der har købt til sine døtre, men de ville ikke have den, fordi farven var forkert," siger Ida og holder en spritny bikini op.

Prismærkerne dingler stadig fra den, og når den bliver lagt i en af kuverterne, er det med teksten ”Pige 13-14 år” på.

"Hvis der kommer en mor og skal hente en gave til et barn, spørger jeg tit: ”Har du andre børn derhjemme?”"

Det er nemlig ofte, at folk også har et par teenagere derhjemme.

"Men som de siger: ”Dem på 15 og 16 er store nok til at forstå, hvorfor de ikke får julegaver”. Så smider jeg lige en halskæde, som nogen har købt på Temu i en pose og giver den med, for teenagerne bliver tit glemt i de her familier op til jul, fordi de ikke vil være bekendt at bede om noget," siger hun med en hovedrysten.

"Men der er faktisk også teenagere, der kommer til mig for at få hjælp til en gave til deres forældre."

Taknemmelige børn

Når tingene så skal hentes, har Ida som regel lige købt et par poser æbleskiver, så der er lidt julehygge til dem, der kommer og henter gaver. 

Ofte har hun også lavet en juledekoration ekstra – eller ti – for det kan man også få med sig hjem til jul, når man besøger juleentusiasten Ida.

"Jeg elsker at lave juledekorationer, og familierne bliver så glade for dem. Det behøver ikke være dyrt for mig, for de afleverer alle delene efter jul, så jeg kan bruge dem igen til næste år," forklarer hun med et smil.

Ida fordeler ikke blot gaver fra dem med overskud til dem, der intet har, hun deler også ud af sin egen jul.

"Når jeg for eksempel skal bage julesmåkager, så laver jeg lige lidt ekstra dej, som jeg giver et par familier med hjem, når de kommer og henter gaver. 

Ofte er der ikke overskud til at lave sådan noget i de familier, men børnene elsker jo at sidde derhjemme og lave lidt julebag, og bagefter sender forældrene mig billeder af børnene, der sidder glædestrålende og triller pebernødder. Der skal så lidt til, og jeg får en enorm taknemmelighed tilbage."

Den taknemmelighed, Ida møder, er en stor drivkraft i hendes frivillige jule-Robin Hood-arbejde.

"Det giver mig så meget at se dem blive glade og se børn slæbe gaver og dekorationer herfra op til jul. 

Ja, helt ærligt, så får jeg det da også bedre med mig selv," siger hun med et smil, inden hun vender tilbage til at pakke alle de fine næsten nye ting ind i kuvertpakkerne.

"Det er nok det, der hedder en passion. Eller også er det næstekærlighed."

De værdigt trængende modtagere af julehjælp finder Ida på Facebook – udover sin private profil er det via siderne 'Vi er til for at hjælpe hinanden' og 'Du og jeg - sammen er vi stærkest'