Julegaveguide: De bedste bøger
SPÆNDENDE BERETNINGER
Sandheden fra Danmarks Mr. News
”Oftere og oftere fandt jeg mig selv alene med en flaske rødvin, og alt for tit var jeg påvirket i mit eget selskab.” Sådan fortalte Jes Dorph-Petersen tidligere på året til ALT for damerne. I biografien ”Dorph – historier fra den anden side” får læseren et kig ind i den tidligere nyhedsværts liv, når kameraerne slukkes. Det er den kontrastfyldte historie om den glade dreng med et på-gen, der også har mærket livets bagside i form af skilsmisse, alkoholproblemer og depression. ”Dorph – historier fra den anden side”, Politikens Forlag, 222 sider, 250 kr.
Manden der forsvarede Breivik
Han blev bl.a. kaldt ”Djævlens advokat”, da han sidste år valgte at føre Anders Behring Breiviks forsvar i retssalen i Oslo. I ”Det vi står for – Manden der forsvarede Breivik” fortæller advokat Geir Lippestad åbent om at sige ja til en ualmindelig svær sag, for hvordan kan man forsvare et uhyre? Demokratiet var argumentet, men omkostningerne var store. Presset udefra og arbejdsbyrden var enorm, og logikken og gruen i mødet med gerningerne, der fandt sted den 22. juli 2011 i Norge uforståelige og uhyrlige. ”Det vi står for – Manden der forsvarede Breivik”, Kristeligt Dagblads Forlag, 237 sider, 250 kr.
REN BOLIGLYKKE
Fascineret af 1970’erne
Tænker du også på brune og orange kulører og hessiantapet? 1970’erne bød på meget mere design, som vi stadig kan fascineres af i dag. Bliv klogere på, hvad 1970’erne kan tilbyde til designhistorien, i det nye, digre værk fra Taschen. Det er en del af en serie, så er du til andre årtier, går du ikke forgæves. ”Decorative Art 70s”, Taschen.com, 149 kr.
Nemme forvandlinger derhjemme
Er du gået i stå med indretningen derhjemme og trænger til nye ideer? Så er boligbogen ”Forvandlinger i boligen” af ALT for damernes boligredaktør en god hjælp. Få masser af inspiration til alle rum og ideer til, hvordan du med få midler kan få et unikt hjem. ”Forvandlinger i boligen”, Nicola Kragh Riis og Anitta Behrendt, Gyldendal, 208 sider, 300 kr.
”Eye candy” til sofabordet
De anerkendte franske designbrødre Erwan og Ronan Bouroullec står bag mange af tidens bedste design af møbler og interiør. Nu kan du komme helt ind på deres skrivebord i bogen ”Drawings”, som viser deres håndtegnede skitser og tegninger til møbler. Mange af siderne er smukke nok til at hive ud og hænge op på væggen.
”Drawings”, Erwan og Ronan Bouroullec, Hay, 249 kr.
Det bedste af julens borde
Kongelige, mesterkokke, modeskabere og mange flere store personligheder har gennem de sidste 50 år udsmykket overdådige og fabelagtige juleborde i Royal Copenhagens flagshipstore på Amagertorv. Hvert år i december flokkes designpublikummet om de fascinerende borde, der fortæller mange historier om jul og traditioner med det kongelige porcelæn som omdrejningspunkt.
”50 år med julens borde”, TeNeues, 220 sider, 399 kr.
Har du stået i kø hos boghandleren i december måned, så er du godt klar over det. De hårde, firkantede pakker er et julegavehit. Her kan du få inspiration til at finde de helt rigtige bøger til dem, du holder af.
NERVEPIRRENDE KRIMIER
Foruroligende elegant
ALT for damernes boganmelder var begejstret, da hun klappede krimien ”Svalens graf” i og kastede fem stjerner efter den velkomponerede fortælling, som Sissel-Jo Gazan står bag. ”Hun har igen skrevet en foruroligende, elegant og original thriller, der er umulig at lægge fra sig igen”. Læseren møder videnskabskvinden Anna Bella Nor, der rodes ind i den kontroversielle forsker Kristian Storms tilsyneladende selvmord.
”Svalens graf”, Gyldendal, 480 sider, 300 kr.
Fanget til allersidste side
Endnu en krimi, der resulterede i stjerneregn fra vores boganmelder. ”I døden løber maraton” er det Stockholm Maraton, der danner rammerne for historiens udvikling. Startskuddet har knap lydt, før deltagere falder døde om. Kriminalassistent Emma Skölds bliver kastet på sagen, der også har personlige konsekvenser. Forfatteren Sofie Sarenbrant formår at holde læseren fanget til sidste side i krimien, der kredser om temaerne tab, utroskab og længsel.
”Døden løber maraton”, People’s Press, 308 sider, 250 kr.
Underdrevet fængselsdrama
Tidligere overvagtmester i Vestre Fængsel, Dorthe Annette Hansen, har skrevet romanen ”Den der tugter”, der handler om alt det, der finder sted bag murene i Vestre Fængsel. Der burde herske lov og orden, men det gør der langt fra. Mystiske mord og betjente, der stikkes ned. Historien er 100 procent fiktiv, men den overgår ikke virkeligheden, fastslår forfatteren. ”Med hensyn til sikkerheden i de danske fængsler har jeg nærmest underdrevet, hvor dårligt det står til. Sandheden ville nærmest virke for usandsynlig”.
”Den der tugter”, Byens Forlag, 251 sider, 279 kr.
KVINDER I FOKUS
Fra Nordnorge til Sønderjylland
I ”Og sådan blev det” bliver den kvindelige hovedperson Risten født i det nordligste Norge blandt overtroiske samer. Der går ikke lang tid, før Risten skal skifte navn til Kirsten, og Nordnorge bliver udskiftet med Sønderjylland. Det er en hård skæbne, men forfatteren Maren Uthaug har alligevel skrevet en roman, der med sin satiriske stemme formår at ramme hele følelsesregistret. Bogen er både underholdende og gribende læsning.
”Og sådan blev det”, Lindhardt & Ringhof, 208 sider, 250 kr.
Besat af en kvinde
I bogen ”Ild” møder læseren Ash McIntyre. Når det kommer til sex, har den succesfulde forretningsmand altid udforsket sine vildere sider. Og han har været vant til, at kvinderne har været med på den. Men da han møder Josie, vender det hele. Pludselig er det ham, der bliver besat af hende. Den ene kvinde, der afviser ham, skal vise sig at være hende, der driver ham til begærets rand. Romanen strøg direkte ind på bestsellerlisterne i USA.
”Ild”, Rosinante, 340 sider, 150 kr.
GASTRONOMISK NYDELSE
Ren bageglæde
Lysten til selv at bage sit eget brød har aldrig været større. Og nu kan du gøre luksusbageren Emmerys kunsten efter. Det er bagermester Nicolai Halken Skytte, der viser dig, hvordan du kan omsætter lækkerierne fra Emmerys’ hylder til dit eget hjemmebag. Her finder du alle favoritterne som f.eks. det særlige hvedebrød, mysliboller, saftige kokostoppe og ikke at forglemme den hvide brownie.
”Den økologiske bager – en bagebog fra Emmerys”, Nicolai Halken Skytte, Lindhardt og Ringhof, 300 kr.
Mad med sort smag
Lakrids er ikke kun slik. Det er et krydderi på linje med safran og peber, som kan tilføje maden helt nye smagsdimensioner. Det siger Johan Bülow, manden bag det succesrige firma Lakrids by Johan Bülow. Hans mission er at lære os, at der ligger en hel verden af nydelse gemt i den rå og trevlede lakridsrod, som lakrids er lavet af. I bogen bliver det derfor vist, hvordan du bruger lakrids i alt fra søde til salte retter.
”Lakrids i maden”, Johan Bülow, Politikens Forlag, 300 kr.
Helt vildt
Jagt er for mange forbundet med mænd, men i bogen ”Vildt” viser Christine Bille Nielsen og Trine Krebs, hvordan jagt også er for kvinder, og at vildt sagtens kan passe ind i din hverdagsmad. Med smukke, stemningsfulde fotos og enkle, let forståelige opskrifter hives det at spise vildt ned på jorden – og så er det ikke så vigtigt, om dyrene er nedlagt af dig selv eller købt i supermarkedet. ”Vildt, 85 inspirerende opskrifter på vildt”, Christine Bille Nielsen og Trine Krebs, Lindhardt og Ringhof, 232 sider, 300 kr.
Spis med
Madglæden er i centrum når tv-kokken Louisa Lorang tager dig med indenfor i sit køkken og viser dig, hvor let det kan være at lave enkel og skøn mad fuld af smag – året rundt. Her finder du opskrifter til sunde middagsmåltider, til lette forretter, fyldige frokoster og til drinks og dejlige desserter. Fælles for dem er, at de er lette at gå til, lige meget om du har tid til en simreret, eller om maden helst skal være klar på 15 min.
”Vild med mad”, Louisa Lorang, Lindhardt & Ringhof, 440 sider, 249 kr.
100 gode fra Price
Riigeligt smør og anekdoter blander sig med Pricernes opskrifter fra sæson 4, 5 og 6. Her har de passionerede madbrødre udvalgt 100 af deres bedste opskrifter. Blandt andet kan du finde opskrifter fra den legendariske udsendelse ”Chokolade”, hvor Adam og James lavede hjemmelavede chokoladeskildpadder (go home, Toms). Desuden finder du opskrifter under kreative afsnit som ”Krise med Price”, ”Light my fire” og ”Hip Hip Hurra” (mad fra Skagen).
”Spise med Price – de 100 bedste fra sæson 4, 5 og 6”, Lindhardt og Ringhof, 300 kr.
Nem hverdag uden madspild
Føler du, at du begynder fra bunden hver aften, der skal laves mad? At du bruger for lang tid på maden, men samtidig smider for meget mad ud? Så er ”Mad til 2 dage” kogebogen til dig. Her viser ALT for damernes madredaktør, hvordan du nemt kan trylle gårsdagens mad om til nye retter. F.eks.hvordan rester af kød og grønt kan blive til lækre salater, supper og sandwich. ”Mad til 2 dage”, Mette Mølbak, Politikens Forlag, 178 sider, 250 kr.
Mad med energi
Selvom du ikke vil tabe dig, er der rigtigt god inspiration at hente i Jane Faerbers kogebog ”LCHF – spis dig mæt og glad”. Her er masser af opskrifter på alt fra morgenmad til aftensmad,der også går til gæster. Fælles for opskrifterne er, at de ikke indeholder sukker, pasta eller andre hvedeprodukter. Til gengæld er der masser af grønt og smør og fløde, der ifølge forfatteren giver dig velvære og energi.
”LCHF – spis dig mæt og glad”, Jane Faerber, Politikens Forlag, 208 sider, 250 kr.
Grønne måltider
Spis mere grønt, lyder opfordringen, og med Ditte Ingemanns lækre opskrifter på salater er det ikke svært. Her er mere end 80 nye opskrifter på knasende sprøde, sunde og mættende salater, der er nemme at tilberede og lige til at smække på bordet året rundt – enten som tilbehør eller som en selvstændig ret. Ditte Ingemann står bag den populære blog The Food Club og har nu samlet sine bedste opskrifter i denne bog.
“Salater fra the Food Club”, Ditte Ingemann, Gyldendal, 184 sider, 299,95 kr.
MODENS IKONER
Modebiblen
Opslagsværket ”Fashion Designers A-Z” giver dig en udførlig gennemgang af det 20. og 21. århundredes største designere og deres vigtigste designs fra den permanente samling på museet Fashion Institute of Technology. Modebiblen er tilgængelig som en serie af seks limited designer editions. Hver udgave er nummereret og indbundet i tekstiler skabt af en af de seks designere, Stella McCartney, Etro, Akris, Missoni, Prada og Diane von Fürstenberg.
“Fashion Designers A-Z”, Stella McCartney Edition, Taschen, 2.750 kr.
En fransk affære
Selvom der er gået 30 år, siden skuespiller Jane Birkin og singer-songwriter Serge Ginsborgs lidenskabelige kærlighedsaffære endte, og over to årtier, siden Serge døde, har interessen for de to overlevet, og de er en kilde til evig inspiration. Janes bror, Andrew Birkin, står bag bogen, der er opbygget som et personligt fotoalbum, fyldt med billeder, plakater, erindringer, klistermærker og bukselapper – alt i et nostalgisk retrounivers, der fører læseren tilbage til starten af 70’erne, hvor det hele startede…
”Jane & Serge. A family Album”, Taschen, 399 kr.
REJSEBØGER TIL HELE VERDEN
”Lonely Planet” på dansk
I de seneste 40 år har forlaget ”Lonely Planet” udgivet rejsebøger til destinationer i hele verden. Men det var først i år, at de populære bøger udkom på dansk. Et samarbejde med forlaget Turbulenz betyder, at man nu kan hive titler som ”Oplev Frankrig” og ”Oplev Thailand” ned fra hylderne i danske versioner. Måske er 2014 året, hvor nye steder skal udforskes med kæresten eller veninden? Så er rejsebøgerne fra ”Lonely Planet” en perfekt julegave, der kan pakkes i rygsækken senere.
Forlaget Turbulenz udgiver rejsebøgerne, der koster fra 200-250 kr. De kan bl.a. købes på Saxo.com
Den digitale hjælper
Det kan virke voldsomt at slæbe en tyk rejseguide med til London, hvis du kun skal besøge byen en enkel weekend. Forlaget Taschen har gjort det let for dig og samlet 125 destinationer i e-bogen ”The New York Times. 36 Hours. 125 Weekends in Europe”, der let kan ”pakkes” ned på din iPad eller iPhone. E-bogen indeholder bl.a. detaljerede kort over byerne, så når du er faret vild, kan du diskret hive den digitale hjælper op ad tasken, uden at signalere turist på afveje.
“The New York Times. 36 Hours. 125 Weekends in Europe”, kan købes på iTunes.apple.com, 129 kr.
SKØNHEDENS MYSTERIER
Skønhedsritualer
De, der har denne bog, vender tilbage til den igen og igen, og de, der ikke har den, skal se at få den. Laura Bonné, kvinden bag konceptet Amazing Space, guider til de små skønhedsritualer i hverdagen, hun mener, gør den markante forskel for vores udseende – og de virker. Bliv også klogere på bl.a. beauty food, vitaminer, og meditationsteknikker. ”Skønhedsritualer – indre sundhed, ydre skønhed”, Laura Bonné, Fadl’s Forlag, 173 sider, 249 kr.
Slip rynkehysteriet
Skønhedsekspert Anette Kristine Poulsen går op i kvaliteten af huden – ikke om der er rynker. Bakket op af opskrifter, tips og tricks fra danske og internationale eksperter guider hun til den holdbare løsning på glattere, flottere og sundere hud. Klog og interessant med et glimt i øjet. ”Flot hud uden hokuspokus – slip rynkehysteriet”, Anette Kristine Poulsen, People’s Press, 200 sider, 200 kr.
Smuk hud på 28 dage
Det er umuligt ikke at blive inspireret af Thorbjörg Hafsteinsdottirs ”Den ultimative anti age-guide” uanset om du er til detox eller ej. Ud over opskriften på, hvordan man på 28 dage opnår smuk hud med sund glød, fungerer bogen også som et yderst brugbart opslagsværk med hensyn til hudens opbygning, superskinfood, plejeprodukter, kosttilskud og vitaminer. Den ultimative anti age-guide, Thorbjörg Hafsteinsdottir, People’s Press, 286 sider, 300 kr.
Hvad spiser modeller egentlig?
Model og madentusiast Cesar Casier indlemmer dig i modellernes hemmelige diæter med opskriftbogen ”Model Kitchen” og giver dig 75 bud på sunde og nemme opskrifter. Bogen er fyldt med smukke modeinspirerede madbilleder og opskrifter, som Cesar og hans højprofilerede vennekreds af topmodeller som Lily Donaldsen, Karlie Kloss og Lindsey Wixen sværger til. ”Model Kitchen”, Net-a-porter. com, 295 kr.
ET SUNDT LIV
Sund, sundere, Bente
Har du efterhånden (også) fået en sundhedsoverdosis? Så vil du nyde professor Bente Klarlund Pedersens lige-ud-ad-landevejen-holdning til sundhed. I sin faste Politiken-klumme styrer hun sikkert uden om detox og andre smutveje til et lavt BMI . I “Alt om sundhed” trumfer hun med dokumenterede facts om sundhed. Også de tabubelagte – såsom, at man godt kan løbe, selvom man vejer for meget, og at store muskler giver dårligere kondition.
”Alt om sundhed”, Politikens Forlag, 208 sider, 250 kr.
Er dit dna til bøffer?
Måske er du en af de få, der ikke har hørt om stenalderkost – sidste års kosttrend, eller måske har du snart set så mange fåtonede mavemuskler uden at være på kur, at du er nysgerrig på Palæo og CrossFit, den træningsform, som knytter sig til kosten. Kort sagt: Spis og bevæg dig, som vores forfædre og efter dit dna, så bliver du sund og stærk. Det er superkokken Thomas Rode Andersen og Thilde Jo Maarbjerg, der giver (nye) opskrifter på dejlig mad uden sukker, ris, pasta og hvede.
”Palæo – stenalderkost & træning”, 259 sider, Politikens Forlag, 300 kr.
28 dage der gør en forskel
Det er ikke spor trist at leve grønt i 28 dage. Det er tværtimod en nytårsgave, du bør overveje at give din krop. Den bliver så lykkelig, forklarer Louise Bruun, der er ernæringsterapeut og forfatter. Hun kan blende rødbedehummus, hokkaidosuppe og bage sprødt brød på korn og gurkemeje (uden gær og mel!), og det smager faktisk lidt af lykke. En nem måde at tanke op med vitaminer og mineraler på og få opskrifter på naturlig mad – og på enkel, yogaagtig træning, som Louise Bruun anbefaler i sit arbejde som personlig træner.
”Få en lykkelig krop på 28 dage”, Gyldendal, 233 sider, 299,95 kr.
Kend din sundhedstype
I den indiske tradition ayurveda tror man absolut ikke på one size fits all, når det gælder sundhed. Vi er alle født med en genetisk krop-sind-type: vata, pitta eller kapha eller en blanding. Som kreativ vata-type skal du f.eks. sørge for at leve regelmæssigt, mens mere ”groundede” kapha-typer bør springe måltider over. Sebastian Pole, stifter af Pukka Herbs (måske kender du urteteerne derfra?) gennemgår i denne herligt letlæste bog, hvad der skal til for at finde den personlige sti til trivsel og lykke. Bogen er lang, men vejen forbløffende enkel… Et Pukka Liv, Strandberg Publishing, 255 sider, 300 kr.
TIL DE YNGSTE
Vanvittige rekorder fra hele verden
Julegaveideen til nevøen, niecen, sønnen, søsteren eller en helt femte. Rekordbogen ”Guinness World Records 2014” er underholdende læsning, der beskriver de skøre, anderledes og groteske rekorder, der bliver sat i hele verden. Læs f.eks. om jordens giftigste væsen eller om den største kødædende dinosaur nogensinde. Og når din nevø på 11 år har trawlet de næsten 300 sider igennem, så kan du jo passende selv blive overrasket over, hvor vild en verden vi lever i. ”Guinness World Records 2014”, Carlsen, 273 sider, 170 kr.
100 seje mennesker, som børn burde kende
Der kunne skrives et helt leksikon om de seje mennesker, som børn burde kende. Så stort et arbejde har Ramasjang-værten Jacob Riising dog ikke kastet sig over. I stedet har han skrevet bogen ”De 100 sejeste mennesker i verden”, som forklarer historierne bag 100 af de mennesker, som han mener klodens yngste medlemmer skal have kendskab til. Der er bl.a. historien om Albert Einstein, hvis hjerne blev stjålet efter hans død. Underholdende læsning – også for de voksne. ”De 100 sejeste mennesker i verden”, Politikens Forlag, 208 sider, 200 kr.
Superhelten uden superkræfter
”Batman – Bogen om Nattens Ridder” vil begejstre mange drenge. Også dem, der efterhånden kan kalde sig mænd. Som titlen afslører, handler bogen om en af de helt store superhelte, nemlig Batman. Det er 75 år siden, han første gang dukkede op i en tegneserie, men hvem er den atypiske superhelt egentlig? Hvor kommer han fra? Og hvordan kan man skrive ”Superhelt” på cv’et uden superkræfter? Svarene på disse spørgsmål og meget mere finder du i bogen, der er et godt bud på en julegave til det tegneserie-interesserede familiemedlem. ”Batman – Bogen om Nattens Ridder”, Carlsen, 200 sider, 250 kr.