Julie Kragh: ”Det er anstrengende at være den, der ødelægger den gode stemning”
Siden Sofie Linde satte ild til ligestillings- og sexismedebatten i Danmark har en lang række mediekvinder støttet op om hendes sag. Julie Kragh er en af dem, der har mærket sexismen i branchen og talt åbent om den.
Julie Kragh var ansat på Ekstra Bladet i 3,5 år, og hun er en af de 46 kvinder fra avisen, der i september skrev et åbent brev til chefredaktør Poul Madsen om den sexistiske kultur, de mener, stadig hersker på arbejdspladsen - og i mediebranchen generelt.
”Jeg oplevede en seksualiseret kultur, som sprang mig i øjnene. Det var ofte en lummer stemning, og det var overhovedet ikke usædvanligt for kvinder at blive udspurgt om deres sexliv eller at få grænseoverskridende kommentarer til deres udseende. Det oplevede jeg også selv. Det var jo ikke alle og hele tiden, men det var dominerende, og der var nogle mænd, der konsekvent omtalte kvinder som koste eller skanks,” siger hun til ALT.dk
”Det overraskede mig, at jeg også mødte denne her kultur som 33-årig souschef. Det sker ikke kun for praktikanterne nederst i hierarkiet. Ikke, at det er i orden - bare for at sige, at det er meget dominerende. Modsat mange på Ekstra Bladet har jeg arbejdet mange andre steder i mediebranchen, og derfor sprang kulturen mig i øjnene,” fortæller den i dag 37-årige journalist og fortsætter:
”Man står i et dilemma: Skal man være hende den sure feminist? Eller skal man spille med på den velvidende, at så ændrer kulturen sig i hvert fald ikke. Jeg prøvede virkelig at sige fra, fordi jeg synes, det er en vigtig kamp, men det er da anstrengende at være den, der ødelægger den gode stemning, og i øvrigt hele tiden at føle, at dem omkring dig synes, at du tager fejl, fordi kulturen er naturlig for dem.”
Udover en seksualiseret omgangstone oplevede Julie Kragh også at blive taget på til flere fester – uden at hun dog talte med nogen chefer om den del.
Hvordan kom det til at have betydning for din arbejdsglæde?
”Det havde stor betydning til sidst. Det var nedslående at opleve, at ingen ville indse, at der var et problem, selvom jeg gik til både tillidsmand og chefer og endda kortvarigt var med i en arbejdsgruppe for bedre arbejdsforhold for kvinder. Til sidst havde jeg et billede af Ekstra Bladet som orkesteret på den synkende Titanic, der spiller ufortrødent videre på samme sang som altid, mens vi andre er hoppet i redningsbådene med retning mod et mere woke samfund,” lyder det fra Julie Kragh.
I foråret valgte hun at fratræde sin stilling. Siden har debatten om sexisme i mediebranchen for alvor taget fart, og kort efter Sofie Lindes tale til Zulu Comedy Galla stod Julie Kragh sammen med flere andre frem for at gøre opmærksom på kulturen på sin tidligere arbejdsplads.
Har det haft nogle konsekvenser for dig at stå frem i medierne med din historie?
”Jeg tænkte mig rigtig grundigt om, men jeg ville gerne vise, at det ikke altid er nok at sige fra, som der er så mange, der har travlt med at sige. Der skal også være nogen, der lytter. Sexisme er en vigtig kamp at tage, ikke kun i mediebranchen, men i hele samfundet. Men jeg tænkte meget over tingene i forhold til et fremtidigt job, fordi jeg lige nu er på jobjagt. Heldigvis har jeg i flere tilfælde oplevet, at der var arbejdsgivere, der syntes, det er positivt, at jeg er stået frem,” siger hun.
Hvad er det mest positive ved at stå frem med din historie?
”For mig har det uden sammenligning været at opleve, at det rykker noget. Endelig kommer der en reel samtale omkring sexisme og ligestilling, som jeg i den grad mener, vi har manglet i Danmark. Første bølge af #MeToo blev overhovedet ikke taget alvorligt, men jeg har en fornemmelse af, at det er nu, der sker en reel forandring, og det er sindssygt opløftende! Der er vildt mange, der har været modige at stå frem med historier, der er langt værre end min, og det er så vigtigt, at de bliver taget alvorligt.”
Hvad har det mest negative været?
”Jeg har opgivet at tælle, hvor mange kvinder fra vildt forskellige brancher, der har været ude med rystende beretninger. Det gør, at man som kvinde står tilbage med følelsen af, at ens oplevelse af verden ikke tæller, før der er 100 kvinder, der siger det samme. Det fortæller jo noget om nogle privilegier, man som mand måske ikke er bevidst om, at man har,” siger hun og fortsætter:
“Det handler ikke om enkeltsagerne - om man er blevet taget på røven eller låret. Det handler om, at når vi er så mange kvinder, der har de samme oplevelser, så er der en sexistisk kultur – og det må vi blive bevidste om for at kunne forandre den,” understreger Julie Kragh.
Poul Madsen (chefredaktør for Ekstra Bladet red.) har kommenteret på kritikken af den sexistiske kultur på Ekstra Bladet:
"Jeg er naturligvis ked af at høre om Julies oplevelser på Ekstra Bladet, men jeg er glad for, at hun og mange andre modige kvinder er stået frem. Det har været en øjenåbner for mange og et nødvendigt greb for at få gjort op med sexisme og sat fokus på reel ligestilling. Ambitionen er nu at få skabt et sundt arbejdsmiljø og en kultur på Ekstra Bladet, hvor ingen oplever sexisme eller krænkende adfærd - og det arbejde er vi i fuld gang med," skriver han til ALT.dk.
Du kan følge Julie Kragh på Instagram, hvor hun poster stories om #MeToo.