Kathrine Lilleør: Dette er den største og vigtigste erfaring, vi kan gøre os som mennesker
Præst Kathrine Lilleør kæmpede hårdt for at få sine parforhold til at fungere, indtil hun var midt i 40’erne og opdagede ”en anden sandhed”. Da hun mødte Joakim, styrkede han hende kun i den nye opfattelse, fortæller hun i ugens ALT for damerne.
Kathrine Lilleør var midt i 40’erne, da det kom til hende, at der også var et liv udenfor parforholdet.
Hun var lige kommet ud af et forhold, som havde varet halvandet års tid, og hun var udmattet, følte sig magtesløs og kunne se, at det kun var jernvilje, der havde holdt hende i forholdet.
Hun begyndte langsomt at vende sin selvforståelse og sit livssyn via sit arbejde som præst, og gennem de store kirkelige tekster begyndte hun at forstå, at der kan udgå glæde fra magtesløsheden.
”Jeg stoppede fuldstændig op efter det kuldsejlede parforhold og tog et meget hårdt tag i mig selv i forhold til at slippe det med at hugge en hæl og klippe en tå for at få noget til at fungere med en mand. Det lyder så banalt, men jeg begyndte at fokusere på alt det skønne, der var i mit liv. Der var jo rigeligt, som var mere end nok til at fylde det hele. Hvorfor lade en eller anden mand farve dagen grå, når eksempelvis mine døtre gik rundt lige foran mig og lyste alting op?,” siger hun i et stort interview til ALT for damerne.
”Den anden sandhed er, at der er et liv uden parforholdet. Det med, at vi tror, at den mand, vi finder, skal give os det hele, det holder ikke. Det er slet ikke der, lykken og glæden findes. Du bliver skuffet, hvis du skal bæres hele tiden, for det er helt sikkert, at han indimellem lige glemmer dig og slipper dig. Fordi han er et menneske, der også har sit.”
Kathrine Lilleør blev skilt fra sine tre døtres far, da hun var midt i 30’erne og havde deres yngste i maven. Hun fortæller, at faren til hendes piger var en kæmpe kærlighed i hendes liv, men at de simpelthen var vokset fra hinanden.
”Det er jo en sorg, en kærlighedssorg, at blive skilt. Ingen tvivl om det. Men der er også alle de nye drømme, der skal drømmes, og det er det, jeg ofte sidder og forsøger at tale ind i, når jeg sidder med den ulykkelige i mit præsteværelse,” forklarer hun.
Bruger du dette udtryk?
Da Kathrine Lilleør selv holdt op med at leve for, at der skulle komme en mand ind ad hendes dør, gik der et halvt års tid, og …
”Så stod han foran mig,” som hun selv beskriver det i interviewet. Hun mødte Joakim Lilholt for ni år siden, og de to er i dag gift.
Så selvom den kendte præst altså har lært at stå selv, er hun alligevel endt i et parforhold igen. Hun griner over netop dét udtryk.
”Det er jo rigtigt, det er sådan, vi normalt taler om det. Vi ENDER i et parforhold. Jeg kan stadig huske engang, min far kom hjem og var fuldstændig forgrint over, at han over køledisken i Irma havde mødt en af mine veninders mor, der havde sagt til ham, at hun sådan glædede sig til, at hendes datter ”kom i sikker havn”. Det har vi moret os meget over siden. Også min veninde og jeg. For hun er ikke en sikker-havn-person,” siger Kathrine Lilleør.
Derfor håber hun, at vi alle tager et opgør med den slags formuleringer.
”Den der forestilling om, at man kommer ind i armene på en eller anden mand, og så er man ”i sikker havn”. Nu må man holde op, altså! Men ja, nu er jeg så i Joakims arme og dermed i sikker havn. Og jeg vil da skynde mig at sige, at det føles bestemt også sådan. Men når det er sagt, så er der ingen, der ved, hvad morgendagen bringer. Det, vi ved, er, at man kommer ind i denne verden som det menneske, man er, og at man er alene med sit sind. At kunne finde ro med at være med sig selv og ikke være bange for at leve alene, er den største og vigtigste erfaring, vi kan oparbejde i os, og det er noget af det vigtigste, vi kan lære vores børn,” understreger Kathrine Lilleør.
Glæd dig til 1. afsnit af den nye interviewserie ”Den anden sandhed” i ugens ALT for damerne. Læs det store interview med Kathrine Lilleør om kærlighed, om at overleve utroskab – og vigtigheden af at have absolut tillid til hinanden.