Klumme: Økonomien før og under skilsmisse

Din økonomi før og under skilsmisse

Se, hvad der sker med din økonomi, når du bliver skilt.

Jeg har tidligere skrevet om den økonomiske håndtering af en skilsmisse i ALT for damerne, både i min klumme og i bladet. At emnet er evig aktuelt viser de nyeste tal fra Danmarks Statestik. 42,7% af alle ægteskaber ender i skilsmisse. I 2012 var der tale om 15.709 ægteskaber og det er, med andre ord, 31.418 personer der stod i den situation, hvor stort set alt skal gøres op og deles i to.

Det er på alle måder en vanskelig tid, at stå midt i en skilsmisse med alle de følelser, kompromisser, forandringer og hensyn, der skal tages til alle involverede parter. Derfor kan det virker som en uoverskuelig udfordring også at skulle tage stilling til den egentlige bodeling. I min tidligere klumme har jeg skrevet om at få overblik over økonomien efter en skilsmisse.

Læs Pia Kyhl Franks klumme: Bliv skilt uden at blive ruineret

"Jeg har selv været igennem en skilsmisse"

Jeg har selv været igennem en skilsmisse og har samtidig via mit arbejde som formuerådgiver i Artha Kapitalforvaltning fået en klar fornemmelse af de udfordringer og det manglende overskud og overblik det medfører, når man står midt i en skilsmisse. Denne gang vil jeg skrive om de ting du skal være opmærksom på, og som er rare at vide før og under den faktiske bodeling og opgørelsen af den fælles formue.

I nogle ægteskaber er der indgået særeje på alt eller enkle ting. Der kan også være arv og gaver, hvor giveren på forhånd har bestemt, at arven eller gaven skal være omfattet af særejereglerne. I de tilfælde er det relativt enkelt, da delingen er givet på forhånd.

Opløsningen af et ægteskab med indgået fælleseje betyder, at den samlede fælles formuen skal opgøres. Den kan bestå af værdipapirer, hus, indbo og biler og skal deles ligeligt. Nedenfor er seks punkter, der udover det fælles indbo også indgår i jeres opgørelse - og nogle nyttige oplysninger:

Renter

Netto renteindtægter og renteudgifter efter skat indgår i bodelingen. Her regner man fra ophørsdagen og frem til opgørelsesdagen for ægteskabet.

Værdipapirer

Hvis du eller din ægtefælle ejer aktier eller obligationer pr. ophørsdagen, så skal de indgå i bodelingen med kursværdien pr. opgørelsesdagen. Som udgangspunkt vil I derfor være fælles om kursstigninger og kurstab på jeres aktier og obligationer, indtil bodelingen er opgjort.

Fast ejendom

Hvis jeres faste ejendom er købt og betalt af jer begge, så indgår halvdelen af salgsværdien i hver jeres bruttoformue. Det samme gælder for fælles stiftet gæld. Den fordeles også ligeligt og begge partner hæfter fortsat solidarisk for hele gælden. Hvis det kun er den ene af jer, der har stiftet gæld, så deles den ikke, da man ikke hæfter for hinandens gæld. Der er dog er visse undtagelse.

Hvis en af jer ønsker at beholde boligen, og der er gæld i den, så skal I søge om gældsovertagelse. Det betyder, at den samlede gæld overgår til den, der bliver boende i huset. Gældsovertagelsen skal godkendes af kreditforeningen og du skal være opmærksom på, at der skal laves et nyt skøde, uanset om du står på skødet i forvejen.

Pensioner

Pensionsmidler skal ikke deles ved skilsmisse eller separation, selvom I har fælleseje. Dog kan der være tale om helt urimelige store indbetalinger til private pensionsordninger, som ikke kan holdes ude fra bodelingen.

Virksomheder

Hvis den en af jer ejer en virksomhed, og der ikke er oprettet en ægtepagt, så skal ægtefællen have halvdelen af virksomheden, når I skilles. Det kan være en hård økonomisk belastning for virksomheden, når ejeren skal udrede halvdelen af værdien af virksomheden til ægtefællen. Det skyldes, at der sjældent er likviditet nok til at kunne modsvare værdierne i virksomheden. Dette vil derfor betyde, at den der ejer virksomheden må sælge en del af virksomheden eller nogle aktiver for ikke at optage lån for at kunne finansiere bodelingen.

Skat

I skal huske at tage højde for skat, når I skal dele jeres formue. Det skyldes, at ægtepar er sambeskattede og kan overføre fradrag til hinanden. Det kan være i forbindelse med salg af værdipapirer, aktiver i virksomheden etc. som kan udløse skat. Det kan også være i relation til for meget indbetalt skat, som skal indgå i bodelingen

Der er rigtig mange forhold, der skal tages højde for når et ægteskab skal opløses og en fælles formue opgøres. Min anbefaling er altid, at man taler med en formueforvalter og en advokat for at være sikker på at tingene bliver gjort korrekt, ligeligt og mest fordelagtigt for alle. Derudover kan det være befriende for et ægtepar, at der er andre der tager sig af den del af skilsmissen, der kan virke ganske opslidende for mange.

Og der er jo nok at bruge kræfter på i forvejen.

LÆS OGSÅ: Nye skilsmisseregler: Dét betyder det

Eksperten

Pia Kyhl Frank er underdirektør og formuerådgiver i Artha Kapitalforvaltning, hvor hun hjælper folk med deres økonomiske forhold og med at afklare hvilke investeringsstrategier, der passer bedst til deres situation. Hun begyndte sin karriere i 1984 i Danske Bank, hvor hun arbejdede med investering og rådgivning af privatpersoner med formue.

I dag har Pia Frank ansvar for lidt over 25 kunders formuer gennem Artha Kapitalforvaltning. Det er blandt andet erfaringerne fra dette arbejde Pia trækker på i denne klumme. Pia er mor til to og bor i Gentofte.

Har du et spørgsmål til Pia om økonomi, opsparing, arv eller formue, så send det til:

pia.frank@altfordamerne.dk.

ORDBOG:

Opgørelsesdag: Den dag, hvor et ægtefælleskifte afsluttes

Ophørsdag: Den dag, hvor formuefællesskabet ophører. Ved separation og skilsmisse ophører formuefællesskabet ved udgangen af den dag, hvor statsforvaltningen har modtaget anmodning om separation eller skilsmisse