Man sidder tilbage med en stor knude i maven efter at have set årets måske vigtigste dokumentar ”Partiernes skjulte overgreb” på TV 2.
I kølvandet på et efterår, hvor #MeToo, seksuelle overgreb og chikane i den grad har været på dagsordenen, kunne timingen på TV 2s undersøgende dokumentarserie – som er halvandet år undervejs – ikke være bedre.
Her møder vi ni unge kvinder, der beretter om det magtmisbrug og de seksuelle krænkelser og overgreb, som de som helt unge piger – mellem 14 og 19 år – blev ofre for i de danske ungdomspartier.
Vi møder fx ”Johanna” fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), der fortæller, at hun efter et seksuelt overgreb har været indlagt på psykiatrisk afdeling 21 gange og blandt andet har skåret i sig selv. Hun får stadig daglige flashbacks og har mareridt hver nat.
Vi møder også 22-årige Caroline, tidligere medlem af Liberal Alliance Ungdom (LAU), som blev fundet bevidstløs med underbukserne nede om lårene i en kælder til en fest hos ungdomspartiet, hvor en mand ifølge Carolines veninde med det samme udbrød: "Jeg har en god advokat", da hun og to andre venner fandt dem i et øde omklædningsrum.
De ni kvinder fortæller om det, de kalder en ”syg” kultur, hvor seksuelle overgreb og en generelt sexistisk tone har hersket i ungdomspartierne. De fortæller blandt andet om at være blevet opfordret til at smide undertøjet til fester for at få gratis drinks, om sange med budskaber om at intropiger ”skal ned på alle fire”, og så beretter de ikke mindst om flere situationer, hvor de har følt sig presset til sex, og om frygten for de konsekvenser, det kunne få, hvis de sagde nej.
Et modigt og nødvendigt opgør
Det er både inspirerende og respektindgydende, at kvinderne i dag har fundet modet til at stå frem og kræve et opgør med den rådne magtkultur, de bevægede sig rundt i som politisk engagerede unge mennesker, der drømte om at gøre en forskel – og endte med at betale den højeste pris for det.
Derfor er det også så nedslående at se, hvordan deres oplevelser er blevet mødt af dem, der har siddet på magten undervejs – og hvor få (læs: ingen) konsekvenser, det lader til at have fået for dem.
De anklagede mænd nægter – uden undtagelse – at stille op og lade sig interviewe i dokumentaren og beskriver i flere tilfælde, at de har opfattet episoderne som ”frivillig sex” og derfor ikke har yderligere kommentarer.
For slet ikke at nævne partiernes interne håndtering af sagerne, som vist bedst kan beskrives som ”way too little way too late”.
Hvor skandaløst kan det blive?
”Partiernes skjulte overgreb” udstiller magtmisbrug af allerværste skuffe.
Og det er takket være kvinder som Caroline, Mathilde, Tine, Rikke, Helene, ”Eva”, ”Johanna”, Freja og ”Anna”, at det kommer frem i lyset.
Tredje og sidste afsnit af ”Partiernes skjulte overgreb” rullede over skærmen den 5. november og kan fortsat ses på TV 2 Play.
Her er 5 grunde til, at du og dit barn skal se ”Partiernes skjulte overgreb”:
- Dokumentaren viser, at overgreb skader for livet. Man forstår helt ind til benet, at overgreb og seksuelle krænkelser sætter dybe spor i et menneskes liv. Flere af de unge kvinder, vi møder i dokumentaren, har meldt sig helt ud af politik i dag. Én af dem har været indlagt på psykiatrisk afdeling 21 gange og flere fortæller om alvorlige psykiske mén. Det gør det helt tydeligt for dem, der måtte være i tvivl, at det ikke ”bare” handler om en uønsket hånd på en krop. Overgreb giver mén for livet.
- Den viser, at ofre er stærke – og det skal vi som samfund lære at forstå. Når man står frem som offer for et seksuelt overgreb, er der én ting, man ikke er: Svag. Man er det modsatte og bør hyldes for det mod, det er, at stå frem og være med til at sikre, at gerningspersonen ikke får fingrene i andre ofre. Ordet ”offer” skal genfortolkes, så det er synonymt med styrke. Skyld, skam og svaghed hører KUN hjemme hos krænkeren.
- Den gør det tydeligt, hvorfor ”hyggesexisme” skal dø. I det hele taget er ”hyggesexisme” – ligesom ”hyggeracisme” – et udtryk, der reelt ikke giver mening, fordi krænkelser naturligvis aldrig er ”hyggelige”. I dokumentaren bliver det dog tydeligt, hvordan en ”mildere” grad af seksuel chikane (en upassende festsang om ”rundetrunter”, fx, eller grænseoverskridende festlege) kan danne grobund for en (køns)hierarkisk kultur, hvor seksuelle overgreb lettere finder sted. Og som dermed – som #MeToo-stifteren Tarana Burke forklarer her – kan blive ”indgangen til en form for vold, der er meget værre.”
- Er der en voksen tilstede? I flere scener ser vi, hvordan ofrenes veninder føler skyld over, at de ikke greb ind og sagde noget, efter at overgrebene havde fundet sted; at de ikke gik til et voksent menneske og fortalte om det. Vi møder blandt andet 22-årige Carolines veninde Olivia, som forklarer, at hun i dag ville ønske, at hun havde fortalt det til sin mor, som hun føler kunne have gjort noget. Det er hjerteskærende at høre om den dårlige samvittighed, som – igen – kun bør høre hjemme hos krænkerne. Og det minder om, at man næppe kan tale med sit barn én gang for meget om disse problemstillinger, så de altid føler, at de kan komme til en voksen.
- Den beskidte magt. Endnu engang chokerer den politiske håndtering af sagerne, og dokumentaren viser, hvor langt nogle politikere vil gå for at holde på magten og værne om partiernes omdømme på bekostning af dem, der er nederst i hierarkiet. Der er (alt for) mange, der har afslået at stille sig frem for rullende kameraer og forklare sig, angre eller undskylde over for kvinderne i dokumentaren, og hvis nogen skulle være i tvivl, så er det da om noget et udtryk for svaghed og skam.
Om dokumentaren
Dokumentarserien 'Partiernes skjulte overgreb' dykker ned i en verden, der hidtil har været skjult for offentligheden. Men som stiltiende har været kendt i det ungdomspolitiske miljø på tværs af partierne.
Ni unge kvinder står frem og fortæller om grove, sexistiske kommentarer og ritualer, der har fundet sted i partierne. De fortæller om seksuelle krænkelser og overgreb, de selv har været udsat for eller har kendskab til. Det er beretninger om, hvor svært det er som ung kvinde at gå op imod ældre, mere højtstående medlemmer. Om fortielser, partiloyalitet og magtmisbrug. Om ledelser, der ikke altid har handlet ansvarligt eller hurtigt nok, og som i flere tilfælde har holdt sager skjult.
'Partiernes skjulte overgreb' bygger på interviews med 54 vidner, som har kendskab til eller har været udsat for sexistiske krænkelser eller overgreb i ungdomspolitik. Og ni af disse vidner har valgt at stå frem.
De ni kvinder kommer fra fire forskellige partier - Liberal Alliance Ungdom (LAU), Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Venstres Ungdom (VU) og Alternativets Ungenetværk. De hændelser, som kvinderne beretter om, er sket i perioden fra 2011 til 2017.
På det tidspunkt var de mellem 14 og 19 år.
Kilde: TV 2