Kvinders markedsværdi falder ikke efter de 40 – det er en medieskabt floskel
At Grevinde Alexandra blev fremstillet som færdig på markedet, da hun sidste år blev single i en alder af 51 år, får vores klummeskribent til at tænke over den urimelige kønsbestemte forskelsbehandling, der lever i bedste velgående i medierne.
Af Amalie Nebelong
KLUMME: Da Grevinde Alexandra blev skilt fra fotografen Martin Jørgensen sidste år, var det yderst interessant at iagttage, hvorledes BT dækkede begivenheden. Det var nemlig lidt af et studie ud i "moderne" kønsroller anno 2015.
Alexandra blev hurtigt til staklen, der var blevet forladt – selvom hun faktisk selv havde valgt at gå - og nu måtte sidde mutters alene i sin kæmpevilla ved Svanemølle-stranden i København. Helt overladt til sin alderdom, der pludselig – uden en yngre mand ved sin side – syntes at være langt mere iøjnefaldende. Sådan fik BT hende til at se ud med deres dækning af sagen.
LÆS OGSÅ: Kvinder skal ses og ikke høres - skal de ikke?
På den anden side af arenaen kastede Martin Jørgensen sig – ifølge pressen – over fest og ballade og ikke mindst barbiedukken, Eva Harlou, som han ifølge Ekstra Bladet (og alle andre) fulgtes med til en modefest i november.
Den kulørte presse lever af at forpurre sandheden. Det kommer næppe som en overraskelse for nogen. Men hvad, der overraskede undertegnede, var, at selv ekspertkilder var klar til at fremstille Grevinden som "staklen".
LÆS OGSÅ: Derfor er modne kvinder blevet så hotte
Selvom parterapeuten Martin Østergaard indrømmer, at det er "modbydeligt og meget sort-hvid", så udtalte han i BT i forbindelse med bruddet:
- Kvinders værdi (daler) på markedet, når de bliver over 40, mens mænd i slutningen af 30'erne er i høj kurs.
Og han fortsatte:
- En 37-årig mand er stadig en ung mand, mens en 51-årig kvinde er meget moden. Det vil sige, at hans værdi på markedet peaker lige nu, mens hun er gået ned ad bakke i lang tid.
Alene det, at Martin Østergaard kalder det "en kvindes værdi" og "mænd er i høj kurs", får det til at skære i mine ører. For hvorfor er kvinder "attraktive" i så kort tid, mens mænd kan tillade sig at få ølvom, ølryg og dobbelthage, før de er i nærheden af at blive benævnt som værende "røget af markedet"? Kvinder skal lægge ører til – selvom de måske endda har født masser af børn – at blive dømt som forfaldende, gammeljomfruer og fyrre-fed-og-færdig, så snart de træder over 40-tærsklen. Og pressen behøver ikke skrive det direkte (eller indirekte for den sags skyld) – det ligger allerede i luften. Jeg tænker det endda selv indimellem – at mit "liv" som attraktiv kvinde slutter efter de fyrre - selvom jeg er meget flov over at indrømme det. Men jeg vil tillade mig at give medierne en del af skylden for, at jeg har det sådan.
Men det er ganske enkelt ikke retfærdigt at tænke på kvinders "markedsværdi", som noget der falder med lynets hast efter de fyrre. Og når selv en ekspertkilde som Martin Østergaard støtter op omkring den slemme fordom om kvinder – ja, så er verden da af lave.
For nogle måneder siden interviewede jeg en kvindelig præst om et andet emne, men hun havde en kommentar, der omhandlede netop dette med kvinder og alder. Hun sagde nemlig, at det var et samfundsskabt fænomen, at kvinder ikke var attraktive efter de fyrre – men at det langt fra var sandt. Det handler nemlig om, hvordan vi kvinder vælger at se på os selv. For det er jo rigtigt, at muligheden for at få børn daler, når vi kommer over de fyrre, så i dén forstand er vi "færdige", men som Samantha siger i 'Sex & The City': "What else is on the menu?"
Vi kvinder har masser at byde på (og byde ind med) efter de fyrre. Vi er ikke kun i "live", fra vi er tyve til fyrre. Og hvorvidt kvinder over fyrre – og Grevinden for den sags skyld – har lyst til at indgå i et nyt forhold i en moden alder, handler om indstilling, og om hvor vidt en kvinde stadig føler, at hun har noget at give. Og hvis medier som BT lod være med at skabe et billede af kvinder som "færdige" – som i tilfældet med Grevinde Alexandra – når de bliver single i en alder af 51 år, kunne det være, at vi andre rent faktisk også ville begynde at tro på det!
LÆS OGSÅ: Derfor sætter det mange tanker i gang at finde de første grå hår
LÆS OGSÅ: "Hva' fanden er der egentlig sket med vores sprog?"
LÆS OGSÅ: Parret ønskede sig brændende et barn. En dag var de begge gravide