Lecia Jønsson ser direkte ind i kameraet og har armene over kors

”Laban”-Lecia om svært svigt fra sin store kærlighed: ”Det blev et usundt forhold”

I mange år delte sangerinden sit liv med en mand, som hun elskede højt – men som hun mener, aldrig var hende tro i forholdet. Det efterlod hende med en sårbarhed som gjorde, at hun også selv trådte ved siden af. Det fortæller hun til Hendes Verden uge 43.

For Lecia Jønsson, som mange kender som den ene del af popduoen ”Laban,” er der ingen tvivl om, hvem der var hendes livs første store kærlighed.

Det var nemlig den samme mand, der gav hende det allerførste kys, da hun var 16 år gammel.

”Jeg mødte ham i ungdomsklubben i Hvidovre. Han var virkelig cool, gik i læderjakke, havde pomade i håret, Elviskrølle og kørte Puch Maxi. Og så havde han et stort, hvidt og drenget smil. Alle pigerne var vilde med ham, så jeg vidste nok, at det skulle jeg ikke blive. Men det blev jeg selvfølgelig,” fortæller Lecia Jønsson til Hendes Verden uge 43.

Og rigtigt nok. Følelserne udviklede sig, og de to begyndte at se mere til hinanden.

”En dag spurgte han, om han ikke måtte følge mig hjem. Jeg var rædselsslagen for at blive gravid, for min far havde sagt, at han ville smide mig ud, hvis det skete, så jeg var meget forsigtig med at komme for tæt på drengene.”

Da fyren spurgte, om han måtte give hende et kys, husker hun, at hun var alt for nervøs til at sige ja. Hun bad ham om at kysse hendes lillesøster Lucienne først – for så ville det føles mindre farligt.

”Og det gjorde han. Bagefter kyssede han mig, dybt og inderligt. Jeg vidste nok allerede dengang, at han var trouble. Han er den mand, jeg i dag mener, at jeg indtil for kort tid siden har elsket højst. Men også den mand, der har såret mig mest.”

En datter og et opbrud

Den selvsamme mand, som gav Lecia Jønsson hendes første kys, blev også den mand, hun senere fik datteren Leila med.

”Vi var meget unge og lige flyttet sammen i en lille lejlighed på Østerbro i København, og jeg var i fuld gang med karrieren,” fortæller Leicla, som dengang spillede i bandet ”Lecia & Lucienne” med sin søster.

”Men Leila var et ønskebarn. Jeg var 21, da hun kom til verden en novemberdag på Gyda Vengs fødeklinik i Rødovre, og hun forandrede mit liv. Jeg elskede mit barn, fra det øjeblik, jeg vidste, at jeg var gravid, men da hun kom ud, overrumplede den enorme følelse af kærlighed mig alligevel. At vi havde fået dette her lille vidunderlige levende væsen føltes næsten for godt til at være sandt. Det gav mig ro, og jeg satte min karriere på pause for en tid, så vi kunne nyde at være i vores lille familieboble,” siger Lecia Jønsson.

”Jeg husker de år som de lykkeligste i mit liv.”

Men lykken varede ikke evigt, for pludselig bemærkede Lecia Jønsson en ændring i sin mands adfærd – og det bekymrede hende.

”Det startede med, at han pludselig ikke var hjemme så tit, skulle have friaftner og blev væk til langt ud på natten. Der fattede jeg mistanke,” fortæller Lecia Jønsson, som i dag fortæller, at hun ikke tror, at hendes mand nogensinde var hende tro.

Hun fortæller også, hvordan mandens fravær fik hende selv til at begå samme fejl i forholdet.

”Når man i en årrække oplever den afstand, og ingen interesse mærker fra den mand, man elsker, så bliver man sårbar overfor at opleve det et andet sted. Jeg var ingen undtagelse. Og selvom jeg aldrig elskede den anden mand, så kunne min mand ikke acceptere min utroskab. Han var af den overbevisning, at mænd af natur gerne måtte være utro, men ikke kvinder, og slet ikke mig.”

Det tog Lecia Jønsson lang tid at bryde ud af forholdet, selvom hun var klar over, at det ikke længere gik. Men det var datteren Leila, der endegyldigt fik hende til at træffe beslutningen om at gå fra sin mand,

”Det var først, da jeg begyndte at frygte, at Leila ville lide under det, at jeg gik,” fortæller Lecia Jønsson.

Læs hele interviewet med Lecia Jønsson i Hendes Verden uge 43. Her fortæller hun også om sin reaktion på at mærke de første alderstegn som 38-årig, om at vokse op i en økonomisk trængt familie og drømme om at hjælpe dem, og om, hvordan hendes karriere begyndte til en talentkonkurrence i Rødovre i 1961.