29-årige Lior: ”Jeg havde ikke hørt kvindens "nej". Jeg gjorde bare det, jeg plejede”
På sin Instagram spurgte Lior Foighel sine kvindelige følgere, hvad de ville gøre, hvis de havde et døgn uden mænd i verden. Deres svar chokerede ham. Nu vil han have alle mænd til at tage ansvar.
– Dét, der mødte mig, var... Jeg var jo i chok, da jeg læste det.
Søndag aften gik Lior Foighel ind på sin Instagram-konto, som var fyldt med beskeder fra kvinder. Den del overraskede ham ikke. For han havde selv dagen forinden lagt ét åbent spørgsmål ud på sin profil, hvor han bad sine kvindelige følgere svare på følgende:
Hvad ville du gøre, hvis der de næste 24 timer ikke eksisterede mænd?
Overraskelsen lå i de ting, som kvinderne skrev tilbage til ham.
– På 24 timer havde jeg hørt fra 150 kvinder, og deres svar chokerede mig virkelig. Ikke fordi deres krav var vanvittigt høje eller absurde, men fordi de var så simple. Det var noget så banalt som: Jeg vil gå en tur. Jeg vil høre musik. Jeg vil tage det tøj på, som jeg har lyst til. Noget, jeg som mand aldrig selv har forholdt mig til, at jeg ikke skulle gøre. Det var dét, der blæste mig bagover, forklarer Lior Foighel.
Han tog kvindernes mange svar og delte dem op i fem hovedpointer, som gik igen. Derefter delte han resultatet i et nyt opslag. Og herfra ”stak det af”, som han selv beskriver det.
– Min Instagram er ved at eksplodere, det er fuldstændig vanvittigt. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, forklarer han om den reaktion, hans opslag har mødt.
Over 7.000 har i skrivende stund liket opslaget, og mange hundrede har skrevet kommentarer til det. Én af disse er fra en kvinde, der skriver:
"Jeg læser andres svar og tænker, nå ja, det kunne jeg faktisk også, hvis der ingen mænd var. Faktisk var det svært for mig at svare i starten overhovedet, fordi det har været sådan hele mit liv.”
– Der er så mange, der har skrevet, at de kan genkende det hele. Det er også derfor, at opslaget er blevet så stort. Det er ikke kun de 150 kvinder, der har deltaget, som har liket det. Det er jo de mange tusinder andre, der OGSÅ har liket det, fordi alle kan relatere til det. Jeg er glad for, at så mange deltog, men jeg er ked af, at så mange kan relatere til det. Men ikke desto mindre understreger det bare, hvor vigtigt det er, at vi tager ansvar som mænd og siger fra overfor den her kultur, som vi alle er med til at skabe, siger Lior Foighel.
Måske er jeg en del af problemet?
Den 29-årige københavner har nemlig selv gennemgået en vild udvikling i sit syn på ligestilling.
Går vi blot tre år tilbage, var han en af dem, der i internetdebatter råbte højt om, at #metoo var blevet en heksejagt på mænd.
Indtil han selv var ude for én afgørende oplevelse, der fik ham til at vende på en tallerken.
– Lige efter #metoo var jeg meget sådan: Det er ikke i orden, at det er sket, men det er altså ikke mig! Alle mænd er ikke svin, og vi skal passe på med folkedomstolen, forklarer Lior Foighel.
Vendepunktet kom en festlig aften i 2018, hvor Lior Foighel var i byen med sin bror og nogle venner.
Her lagde han an på en kvinde, præcis som han plejede at gøre. Alt var sjovt og hyggeligt. Syntes han. Men klokken et om natten kom hans bror over til ham og forklarede, at kvinden var hans veninde, og at Lior skulle lade hende være i fred, fordi hun ikke syntes om flirten.
Det udviklede sig til et gigantisk skænderi mellem de to brødre på natklubben.
Lior blev ved med at fastholde, at det jo bare var for sjov. De hyggede sig. At kvinden var helt med på den.
Men broren fastholdt: Nej, hun har sagt nej.
– Jeg havde ikke hørt denne kvindes "nej". Jeg gjorde bare det, jeg plejede. Min opfattelse var: Jeg har totalt styr på det, og vi spiller et spil. Måske hun har sagt nej, men nej betyder jo: Prøv lidt hårdere. Det var dét, jeg havde lært. Jeg var jo opdraget gennem film, medier og vores kultur med, at ”nej” betyder prøv igen, lyder det i dag fra Lior Foighel.
Diskussionen med broren blev siddende dybt i ham.
– Jeg var helt ude af den, for det var SLET ikke sådan, at det var. Hun havde bare misforstået. Men jeg kom hjem, og jeg havde sindssygt ondt i maven og tænkte: Fuck, måske er jeg en del af problemet? Jeg er sikker på, at der er rigtig mange, der har sagt nej til mig før. Som har sagt: Lad nu være, det er ikke sjovt eller noget i den dur. Men jeg har aldrig forstået, at deres nej var et “ægte nej”. Jeg har bare tænkt: Slap nu af, det er bare for sjov. Vi slap hele tiden afsted med at sige, at det bare var for sjov. Sådan gjorde vi bare – os drenge. Det var dét, vi havde lært, der blev forventet os. Og det er dér, min rejse startede. I stedet for at pakke det væk og lade som ingenting, tænkte jeg: Nu vil jeg prøve at rette op på det, holde min kæft og lytte.
”En dag uden mænd”
I et års tid fordybede Lior Foighel sig i litteratur om ligestilling, feminisme og toksisk maskulinitet. Han fulgte med i debatter og hørte podcasts om emnet. Indtil han selv var klar til at ”springe ud” som feminist.
– Især toxic masculinity (giftig maskulinitet, red.) interesserer mig, fordi jeg selv har været det engang. Det er mit udgangspunkt for at være blevet feminist. Jeg opdagede, at jeg var en del af problemet. At jeg havde været det i mange år, og nu har jeg viet mit liv til at være en del af løsningen. Det lyder meget frelst, men det er lidt sådan, det er, siger han.
I dag bruger han sin Instagram-profil til at debattere ligestilling. Han opfordrer tit sine følgere til at sende links, hvis de har noget, som de gerne vil have ham til at forholde sig til.
– Der var en, der skrev, om jeg havde set spørgsmålet med ”’En dag uden mænd”, der oprindeligt er lavet af Girls Against Oppression fra Sydafrika. Jeg var ikke helt glad for deres måde at gøre det på, fordi deres opslag var ret bebrejdende og polariserende mod mænd. Så jeg tænkte: Fint, jeg laver den på min måde.
Svarene fra Lior Foighels kvindelige følgere på spørgsmålet om, hvad de ville gøre, hvis de havde 24 timer uden mænd i verden, delte han op i fem hovedpointer:
1: På en sikker førsteplads svarede allerflest kvinder, at de ville gå eller løbe en tur.
2: Påklædning var det næstmest svarede emne.
Kvinderne skrev, at de drømte om at kunne tage præcis det tøj på, de har lyst til, uden at skulle overveje om det sender ”forkerte signaler”.
3: Sige deres meninger højt
– uden at blive nedgjort eller chikaneret.
4: Frihed.
De ville føle sig frie til at gøre det, de har lyst til.
5: Fællesnævneren
Noget, der går igen i størstedelen af de ting, som kvinderne ville gøre, kan opsummeres med ét ord: Tryghed.
Kvinder er utrygge af én grund...
Særligt pointen med ’tryghed’ fremhæver Lior Foighel selv.
– Det gjorde allermest indtryk på mig, at kvinder oplever utryghed på grund af én ting. Det er ikke krig, terror eller fattigdom. Det er på grund af mænd. Og derfor er de eneste, der kan løse det os mænd, lyder det fra ham.
Hos Lior Foighel er der ikke ingen tvivl om, at det største problem i ligestillingskampen er, at folk ikke anerkender, at der er et problem.
Dernæst mener han, at alle danske mænd bør gå ind i kampen.
– Jeg siger jo ingen steder, at alle mænd er svin, jeg siger bare, at alle mænd har ansvar for at holde styr på dem, som er svin, forklarer han.
– Mit budskab er, at det ikke er alle mænd, der er en del af problemet, men at det er alle mænd, der kan være en del af løsningen. Og det SKAL vi. Vi kan ikke løse det her, hvis ikke vi ALLE gør noget. Vi skal tage ansvar for, hvordan vi selv opfører os. Det er også at tage ansvar for sine venner og dét, der sker omkring én. Det er at sige fra, når ens venner catcaller, altså råber ad tilfældige kvinder på gaden, fordi det er ikke en joke, og det er ikke et kompliment. Længere er den ikke.
Han synes, at det er vigtigt at fortælle om den udvikling, han selv har været igennem, fordi det ifølge ham forhåbentlig både kan være motiverende at vide, at man faktisk kan nå ”de dér håbløse mænd”, men også at de håbløse mænd ser, at det faktisk er muligt at blive klogere.
– Det var en mand, der sagde fra over for mig. En mand, jeg respekterer rigtig meget. Det kickstartede en hel bølge i mig og fik mig til at tænke, at alle kvinder har en #metoo-historie. Samtidig har INGEN mænd gjort noget? Alle mænd er sådan: Det er i hvert fald ikke mig. Og det er heller ikke mine venner, fordi så ville jeg ikke være venner med dem. Men der er jo et eller andet i det regnestykke, der ikke hænger sammen.
Mænd skal lytte
Lior Foighels byture har også ændret sig. Nu er han selv den, der går over til andre mænd – sådan som hans bror gik over til ham for et par år siden.
– Jeg oplever det selv nu, når jeg er i byen med veninder eller min kæreste. Der er mænd, som er rigtig nederen overfor dem, og når de siger fra, er mændene ligeglade. Så kommer jeg over og siger: ”Hey, det er ikke nice det dér. Not cool, bro'!” Og så er han sådan helt: ”Nej, undskyld, må jeg ikke give dig en øl? Det var slet ikke min mening…” Men han siger det til MIG. Når min kæreste sagde det samme lige før, var han fuldstændig ligeglad og grinte bare af hende.
– Det er jo nederen, at jeg skal gå hen og stoppe det, hun burde jo kunne stoppe det selv. De burde respektere hende. Sådan er det bare ikke altid. Det er en fin balance mellem, hvornår jeg skal gøre det, men indtil vi er nået dertil, hvor fyrene bare svarer hende: "Nå, det er jeg ked af", så er det mænd, der skal sige fra overfor mænd – for SÅ lytter vi. Vores stemme vejer desværre højere. Og indtil det er ændret, må vi jo gøre det sådan, lyder det fra den 29-årige feminist og debattør.
#sexismefindes - Sexisme på jobbet
-
Lad os udstille sexisme på jobbet: ALT.dk efterlyser DIN oplevelse
-
25-årige Marie var kokkeelev, da chefen sagde: "Husk at tage en stram bh på"
-
"Det ligner, du har fået pik hele natten": Læserne deler 103 vidnesbyrd om sexisme på jobbet
-
29-årige Lior: ”Jeg havde ikke hørt kvindens "nej". Jeg gjorde bare det, jeg plejede”
-
Debat: Stop hetzen mod Sofie Linde – vi er mange, der ikke har sat navn på
-
Hvorfor skal jeg finde mig i "hygge"-sexisme på kontoret?
-
701 kvindelige kollegaer takker Sofie Linde i rørende brev: "Du har ret. Vi oplevede det også"
-
Dybt rørt Sofie Linde takker mediekvinder på Instagram: “Tak for at tage mig i hånden”
-
Iben Maria Zeuthen står frem om oplevelse med DR-chef: ”Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie”