Lone Hertz

"Livet har lært Lone Hertz én ting, som hun vil give videre: "Så kommer man også rigtigt langt med sig selv"

I ALT for damernes podcastserie 'Mit yngre jeg' fortæller Lone Hertz ærligt om livet op- og nedture, og ikke mindst hvad de mange oplevelser har lært hende.

Vi kender Lone Hertz som en dygtig og folkelig skuespiller. Men hun har i en lang årrække haft en anden mission i sit liv - nemlig at sætte fokus på den måde, hvorpå vi behandler mennesker med handicap.

Lone Hertz’ egen søn Tomas Strøbye var hjerneskadet og gik bort sidste år. Ifølge hende gennemlevede han den ene fejlanbringelse og fejlbehandling efter den anden. 

”Det var et vendepunkt i mit liv. Hvis man ikke selv har prøvet det, forstår man ikke, hvad det er for et liv, for man bliver ikke hjulpet. Der er ingen indlevelse, der er ingen medleven. Det er min opgave at prøve at gøre ting bedre for resten af handicapverden,” fortæller hun i ALT for damernes podcastserie ’Mit yngre jeg’.

'Sæt dig i andres sted – det er vejen til et bedre samfund' er et råd, som Lone Hertz selv kom frem til, da hun som 27-årig oplevede, at hendes ellers raske dreng blev hjerneskadet af en kighostevaccine. Og derefter begyndte hendes kamp mod systemet.

”Hvis du får at vide hele livet, at du er idiot, så tror du til sidst på det, det præger dig og bliver selvopfyldende. Hvis jeg skal komme med et eksempel fra mit eget liv. Hvis du får en instruktør, som siger, at han har en rolle, som jeg skal spille, jeg tror ikke du kan, men jeg vil gerne give dig tilbuddet. Er det så en rolle, du har lyst til at sige ja til? Hvorimod hvis du får en instruktør, der siger, at han har en rolle, som han ved, at du kan spille, så kan du også. Så indlev og medlev dig med de mennesker, du møder, og vær med til at løfte dem. Det har jeg også lært mig.”

Indlev dig

Lone Hertz er på vej mod de 86, og ifølge hende har hun hele livet igennem fået erfaringer, som hun har lært af. Og målet med vores liv er altid at være udvikling, at vokse og gro som menneske lige til det sidste.

”Livet har lært mig at indleve mig i andre menneskers skæbne, så kommer man også rigtigt langt med sig selv. I dag siger vi, at dialog er vigtigt, og det, synes jeg også, er den eneste vej. Men indlev dig, find ud af, hvad der sker i det menneske, hvordan er det menneske og sæt dig i det menneskes sted. Så får du en mulighed for at forstå andre, og så bliver andre mennesker også vigtige for dig.”

Hvad er dit bedste råd til at komme ud af sorg?

"Sorg må man leve med. Du må bære det. Men jeg ser også det positive i, at sorg giver dybde og grokraft i livet. Du kan ikke fjerne sorg, men det gør dig stærkere. Og efter at have mistet Thomas vender jeg det til, at jeg fortsætter med at beskæftige mig med det område og at prøve at hjælpe de andre.”