Lotte smiler ind i kameraet

Åndedrætsekspert: Sådan kan du bruge din vejrtrækning til at tabe dig

Åndedrætsekspert Lotte Paarup mener, at vi er mange, som dagligt forstyrrer vores nervesystem i en sådan grad, at det er meget svært at tabe sig eller holde vægten – men der er råd for det

Ifølge Lotte Paarup, som er fysioterapeut og indehaver af firmaet ”Den Intelligente Krop” og Åndedrættet.nu, er der ingen tvivl om, at måden du trækker vejret på har stor betydning for, om du kan opnå det vægttab, du drømmer om – eller i det hele taget bare holde en sund vægt.

Men hvordan kan vejrtrækningen, som alle levende mennesker jo benytter sig af for at holde sig i live, overhovedet have indflydelse på, hvor mange kilo vi har på kroppen?

Det har Lotte Paarup et svar på.

”Når du ikke bruger dit åndedræt optimalt og ilter dit blod optimalt, så stiger stresshormoner som kortisol og adrenalin i din krop, og det sætter straks gang i dit behov for at spise mere og tage uhensigtsmæssige madvalg - kroppen vil have hurtig energi for at løbe stærkt, og den skriger efter at fedtdepoterne fyldes op, for så ikke at ville slippe de depoter igen. Sagt med andre ord, så er det meget svært for de fleste at tabe sig, når vi er i øget stress og alarmberedskab over tid”

Så hvis man trækker vejret bedre kan kroppen slippe sine fedtdepoter?

”Det handler ikke bare om at trække vejret, men om at lære at bruge sit åndedræt optimalt om som vi er designet til. Alt for mange går rundt og trækker vejret for overfladisk eller for hurtigt og gennem munden, som sætter nogle reaktioner i gang i kroppen, der ikke er hensigtsmæssige”, fortæller Lotte Paarup.

”Når du begynder at bruge dit åndedræt overfladisk eller hurtigt og ofte gennem munden, så opstår der en ubalance mellem ilt og kuldioxid, som er ekstremt vigtig at have balance i. Rigtig mange har faktisk en kronisk ubalance mellem den ilt, vi indånder, og det overskydende ilt og kuldioxid, vi udånder. Denne ubalance skaber en form for undtagelsestilstand i kroppen, da det påvirker mange vitale kropsfunktioner, som fx blodtryk, puls, cirkulation, spændingstilstand i kroppen og stresshormonerne buldrer”

Hvorfor er ilt så vigtigt for ens vægt og sundhed?

”Kroppen opfatter det altså som et faresignal, hvis din balance mellem ilt og kuldioxid er skredet - og din evne til at optage ilt er kraftigt forringet. Derfor går kroppen i en form for alarmtilstand. Den tilstand kan du godt leve med, men du har det ikke særlig godt - og du mangler ganske enkelt motorkraft, energi!

Desværre bliver det ”normalt” for mange at gå rundt og have manglende energi og overskud. De fryser, sover dårligt og kan ikke koncentrere sig - og slås måske med humøret. Og når dit indre på den måde ikke har det godt og præsterer optimalt, så har du heller ikke den energi og ilt, der skal til for at forbrænde mavefedt. Sådan helt biokemisk set skal der være denne balance, ja faktisk CO2 nok tilstede, for at ilten optages i vævet og du hermed kan forbrænde dit fedt. Det er altså vigtigt at forstå, at forbrænding kræver en god iltoptagelse. Der skal kort sagt være nok ilt til stede, hvis du vil forbrænde noget som helst”.

mindre-full-LP (2).jpg

Lotte Paarup er fysioterapeut og indehaver af firmaet ”Den Intelligente Krop” og Åndedrættet.nu. Foto: Privat/Lotte Paarup

”Hvis du ikke er udfordret på at iltoptage, vil kroppen heldigvis prioritere det sådan, at den sender ilt til din hjerne, dit hjerte og dine organer før den sender det ud i mavefedtet. Men det gør dit udgangspunkt for at tabe dig sværere. Samtidig oplever nervesystemet denne alarmtilstand, at fedtdepoterne skal fyldes op, og i hvert fald ikke slippes fri”.

En pandemi af travlhed

Hvordan trækker man så vejret bedre så man i sidste ende både får det bedre generelt men også kan tabe de overflødige kilo? For Lotte Paarup skal vi starte med at se udenfor selve kroppen.

”Der er faktisk ikke tale om nogen bestemt teknik eller metode, som fixer vores åndedræt. Vi skal simpelthen vende tilbage til at trække vejret på den måde, det er designet til. Og i virkeligheden skal vi starte et helt andet sted. For grunden til, at vi ikke lykkes med at bruge vores åndedræt optimalt kan være, at vi har for mange stimuli i vores liv. Vi lever på en måde og i en verden, som vores nervesystem ikke kan håndtere, og i virkeligheden bør vi se på, om der er nogle områder i vores liv, hvor vi kan skære ned for stimuli, input og aktivitet. Her betyder noget så simpelt som telefonen rigtig meget”.

Et åndedræt i 3D med næsen som luftvej

Selvom det væsentligste for at kunne opnå en optimal vejrtrækning ifølge Lotte Paarup er at leve et liv, hvor dit nervesystem automatisk understøtter et optimalt åndedræt, så er der også en metode, du kan benytte dig af, hvis du akut har brug for hjælp til at optimere din vejrtrækning.

”Du skal sørge for at din udånding er længere end din indånding, og så skal vi huske på, at vores åndedræt er 3D. Det vil sige, at det ikke kun er maven, der skal bevæge sig. Når vi ånder, skal vores lunger også udvides og trække sig sammen, og hele processen skal foregå i en cirkulær bevægelse i kroppen - hele vejen fra bækkenet til brystkassen”.

Lotte Paarup anbefaler også kraftigt, at du lukker munden og ånder gennem næsen 24/7 dag og nat. At ånde gennem munden fyrer med ét op for dit stresssystem og alarmtilstand. At ånde gennem næsen, som vi af mange grunde er designet til, har præcis den modsatte effekt - at tænde for dit rosystem.

Basic knowledge

Ifølge Lotte Paarup er vigtigheden af den gode vejtrækning blot ét led ud af mange vigtige led i vores sundhed, som de fleste allerede kender til, men for hende er det vigtigt at vi husker, at det hele hænger sammen.

”Det er jo efterhånden basic knowledge, men det er altid en god ting at nævne; Vi ved, at hvis man ønsker at tabe sig eller ikke tage på i vægt, så skal man sove, så man optimerer sin forbrænding og træffer bedre madvalg. Og hvis man skal sove godt, så skal stresshormonerne ned, og her er et langsomt godt åndedræt i 3D gennem næsen den bedste måde at få ro i kroppen, så søvnen kan komme.”