Michael Falch

Michael Falch blev forelsket i sin massør: "Jeg beundrer hende virkelig meget"

Michael Falch har i sine 60’ere fundet kærligheden på ny, men det har ikke været problemfrit. Ginnalee er nemlig thailandsk og blev i starten af deres forhold udvist af Danmark. Selvom de har skullet kæmpe for deres forhold, er kærligheden alligevel roligere, end Michael har oplevet før.

Bliver du nemt forelsket?

"Nej, det synes jeg ikke. Der er mennesker, som har en slags kærlighedsafhængighed, og som bliver forelskede i tide og utide. Men for de fleste tror jeg, at det sker meget få gange i livet. I hvert fald den dybe og ægte forelskelse.

Når man så kommer i en vis alder, så tror jeg heller ikke, at man kan tillade sig selv at have en forventning om, at det skal ske igen. Det havde jeg i hvert fald ikke – og heller ikke et ønske om. Jeg har jo en sang, der hedder 'Binder Mig Aldrig Igen', og bare titlen i sig selv er ret sigende for, at jeg troede, at det var forbi med at have en tæt relation til en kvinde.

Jeg har haft to langvarige forhold i mit voksenliv, og det er meget krævende at involvere sig med et andet menneske så intimt, som et parforhold er. Jeg tror også, at flere og flere fravælger det senere i livet, fordi det simpelthen er for risikabelt.

Man satser butikken, når man kaster sig ud i kærligheden, og jeg tænkte, at jeg havde nok at se til med mine turnéer, mine børn og børnebørn og min fodbold. Men så mødte jeg Ginnalee."

Hvordan mødte I hinanden?

"Det kan vist godt siges, at det er skæbnens uransagelige veje, som har været på spil i vores møde. De skader, vi pådrager os her i livet, får indflydelse på, hvor vi bevæger os hen.

I mit tilfælde fik jeg en alvorlig rygskade, som har plaget mig i mange år, og som i perioder gav mig afasianfald med synsforstyrrelser og talebesvær. Og det må bare ikke ske, når man er musiker. For at forebygge det startede jeg med at lave fysisk træning, og samtidig besøgte jeg jævnligt en thailandsk massør. Den massør var Ginnalee.

Det, jeg ikke vidste dengang, var, at det skulle udvikle sig til at blive mere end et klientforhold. Vi blev forelskede og flyttede sammen, men så udløb hendes opholdstilladelse, og hun skulle rejse tilbage til Thailand. Det var starten på en lang kamp for at bevare vores kærlighed."

Hvad faldt du for?

"Det er jo det store mysterie med kærligheden. Vi er ikke herre over, hvem vi forelsker os i, og derfor synes jeg også, det er tvivlsomt, når folk opremser en lang række af kvalifikationer, de ønsker sig i en partner. Den gnist, der bliver tændt, når vi bliver forelskede, er så guddommeligt indgribende.

Vi kan ikke selv bestemme, hvornår den skal tændes, og slet ikke hvornår den skal slukkes. Men begyndelsen på kærlighed har måske noget at gøre med beundring. Jeg beundrer Ginnalee for at være en virkelig hårdtarbejdende kvinde, som, på trods af at være langt væk hjemmefra, forsøger at hjælpe sin familie til bedre levevilkår.

Hun er meget grundig og ordentlig i alt, hvad hun gør, og så hviler hun meget i sig selv. Det skyldes nok, at hun er vokset op med buddhismen som livsvejleder. Vi vestlige mennesker har en tendens til at vurdere, kritisere, sammenligne og konkurrere. Der bremser hun mig ofte, hvis jeg bevæger mig ud ad den tangent, og minder mig om, at vi alle er lige.

Jeg beundrer hende virkelig meget. Når først vi mister beundringen i vores relationer, så slukkes vores gnist. Hvis du ikke kan beundre din partner, så er løbet kørt."

Hvordan overlevede jeres kærlighed, at I blev adskilt?

"Det var virkelig op ad bakke. Hun var tilbage i Thailand under corona, og derfor kunne jeg ikke engang rejse ud for at besøge hende. Det var dybt frustrerende. Især fordi jeg er en moderne vestlig mand, som er vokset op med, at øjeblikkelig behovstilfredsstillelse er tilgængelig.

Hvis jeg ikke mestrede selvbeherskelse før, så gør jeg det om nogen nu. Når en afstand på 8.000 km stod i vejen, så giver det sig selv, at det var halvandet år med hård disciplinering i tålmodighed. Efter corona flyttede vi sammen til Tyskland, fordi deres opholdsregler er anderledes end de danske.

Det har været forfærdeligt og en prøvelse ud over alle grænser at være oppe imod de rigide systemer, som både gør sig gældende i Danmark og Tyskland. Vi har løbet panden mod en mur gang på gang. Hvis man skal blive forelsket i et menneske udenfor EU, så skal man virkelig mene det. Når man nu ved, hvad det indebærer at lave en familiesammenføring efter EU-reglerne, så kan man næsten tabe pusten. Hvis vi havde vidst det på forhånd, så havde vi nok ikke forventet, at kærligheden kunne overleve. Men det gjorde den."

Føles kærligheden anderledes nu, end da du var yngre?

"Ja, meget. Jeg har ikke så travlt med at presse den, og jeg skal ikke teste den. Det skyldes nok også, at libidoen ikke fylder så meget nu. Libidoen er jo et kæmpe issue for mænd, fordi den kan være sindssygt forstyrrende.

Jeg har altid haft lidt svært ved at gennemskue, hvor stor den er hos kvinder, men jeg ved, at den for især yngre mænd er en kæmpestor kraft på godt og ondt. Den tager så meget plads, skubber til relationerne og skaber meget skuffelse og pres.

Nu begynder libidoen endelig at fade en lille smule, så jeg kan trække vejret, uden at den hele tiden skal ind og skubbe til alt. Derfor tror jeg også, at min alder kommer mig til gode i forholdet. Før fyldte den enormt meget for mig, og det har været et forstyrrende element. Det er en roligere kærlighed nu, og vi har en anderledes samklang."

Om Michael Falch, 66 år

  • Sanger, forfatter og skuespiller.
  • Aktuel med bogen 'Under månen', som er tredje og sidste bind i hans erindringstriologi.
  • Danner par med Ginnalee.
  • Far til tre.