Downs syndrom

Mor til barn med Downs: Fravalg er for nemt

99 ud af 100 par, der får at vide, at deres barn vil fødes med Downs syndrom vælger en provokeret abort. Der mangler oplysning, mener mor, som fik pige med Downs på trods af "positiv" scanning.

Færre og færre børn fødes med Downs Syndrom, fordi 99 ud af 100 par får en provokeret abort, når nakkefoldsscanningen viser, at barnet er handicappet.

Men Anette Arentsen blev som 31-årig mor til Sofie, som havde Downs syndrom selv om scanningen ikke viste tegn på det. Det er Anette Arentsen taknemmelig over i dag, fortæller hun i et interview med ALT for damerne.

"Det er ikke Sofie, jeg nogensinde ville have været af med. Men handicappet ville jeg gerne have været foruden. Og jeg synes godt, man kunne oplyse lidt mere – i stedet for bare at anbefale, at man fravælger et barn med Downs syndrom," siger Anette Arentsen til ALT for damerne.

Læs også: 46-årig gravid: Jeg føler mig ikke som en gammel mor

Hun har netop udgivet bogen "Kan prinsesser have Downs syndrom?" om oplevelsen. Heri fortæller hun ærligt om betænkelighederne ved at blive forældre til et handicappet barn, der tilmed kom til verden ved en dramatisk fødsel, hvor Anette Arentsen mister meget blod.

Da Anette Arentsen er stabiliseret, bliver hun ført ud til resten af sin familie.

"Og så siger ambulanceføreren tillykke til mig! Det syntes jeg, var mærkeligt. Man siger da ikke tillykke til nogen, der har fået et handicappet barn. Det følte jeg mig ikke helt berettiget til – at få den lykønskning. Det kan vel ikke være lykkeligt at få et handicappet barn? Hvad vidste jeg, jeg følte mig så fremmedgjort. Det ved jeg heldigvis nu, at det er. Selvfølgelig," siger Anette Arentsen til ALT for damerne.

Hun er personligt glad for, at nakkefoldsscanningen ikke viste, at noget var anderledes ved hendes foster.

"Vi vidste ikke, at vores kommende barn havde Downs syndrom – og hvad skulle vi også have gjort med den viden? Jeg er i dag fuld af taknemmelighed over "den deroppe" eller Moder Natur eller hvem det nu er, der skånede os for at skulle tage valget om at beholde et foster med Downs syndrom... eller få det fjernet," skriver Anette Arentsen i bogen 'Kan prinsesser have Downs syndrom?'.

Læs hele det gribende interview i denne uges ALT for damerne nr. 27/2012

Hvad er din holdning? Er det for nemt at fravælge børn med Downs? Skriv din kommentar herunder!

Hvad er Downs syndrom?

● Downs syndrom skyldes fejl på kromosom nummer 21. Personer med Downs har 47 (et ekstra sæt) mod de almindelige 46 kromosomer. Det ekstra kromosom skyldes en fejldeling i kønscellerne.

● Sygdommen betyder en varierende grad af mental retardering og et karakteristisk udseende – f.eks. fladt baghoved, skrå øjne og hudfold ved inderste øjenkrog.

● Folk med Downs har forøget hyppighed af medfødte misdannelser, især af hjertet, øget risiko for leukæmi samt nedsat resistens mod infektioner.

● Fordi Downs deler visse ansigtstræk med det mongolske folk, fik syndromet også betegnelsen "mongolisme" – den blev dog droppet af WHO i 1995.

● Sandsynligheden for at få et barn med Downs stiger med moderens alder. I gennemsnit er den 1:1800, hos 40-årige 1:110 og hos 45-årige 1:45. Dette kaldes en risikovurdering, som tilbydes alle gravide kvinder i Danmark. Vurderingen sker på baggrund af moderens alder, nakkefoldsscanning og en blodprøve. Er risikoen over 1:300, bliver man tilbudt en fostervandsprøve eller moderkagebiopsi, der med sikkerhed kan påvise kromosomfejl eller kendt arvelig sygdom. Prøven medfører 1 procents risiko for spontan abort på grund af blødning eller udsivning af fostervand.

● I dag vælger 99 ud af 100 par, der får at vide, at deres barn vil fødes med Downs, en provokeret abort. Og hvor der tidligere blev født omkring 65 Downs-børn om året, var tallet i 2010 nede på 21.

Kilder: Den Store Danske, Sundhedsstyrelsen og Wikipedia.

Du kan følge med i Sofies liv på bloggen: Anetteba.dk/sofie

'Kan prinsesser have Downs syndrom' er udgivet på forlaget Turbine og koster 229 kr.