Dalia Quistgaard og Jael Quistgaard-Leth

En strikkepind blev Dalia og Jaels redning, da de var spærret inde i kold lejlighed – nu har de skabt særligt fællesskab

Pind nummer 9 har engang reddet søstrene Dalia Quistgaard og Jael Quistgaard-Leth fra at blive spærret inde i en kold lejlighed. Det er blot en af de mange fine strikkehistorier, de to kvinder bag MosterMoster her deler.

Hvem er I?

"Vi, Jael og Dalia, er to søstre, som i 2020 stiftede strikkeuniverset MosterMoster.

Vi elsker at strikke og er opvoksetmed en mor, der også er en strikkeentusiast. Det var Dalias idé, at hun ville skabe et strikkeunivers, hvori garn af god kvalitet skulle sælges, og Jael skulle selvfølgelig tage del i dette projekt.

MosterMosters sortiment består af strikkeopskrifter, garn og strikkepinde, men MosterMoster er ikke kun en virksomhed. Det er også et fællesskab af strikkeentusiaster."

Hvornår og hvorfor begyndte I at strikke? 

"Vi kommer fra en familie, hvor strik altid har fyldt meget. Både vores mor og vores mostre har altid strikket og hæklet. Til os, da vi var små, senere til børnebørnene, og ikke mindst til deres ”Build a Bear” bamser og dukker, der var Birkerøds mest velklædte. Vi lærte derfor selv tidligt at strikke og har elsket det lige siden.

På grund af nedlukninger og restriktioner under Coronapandemien havde vi som mange andre mere tid til at engagere os i hobbyprojekter og personlige interesser. Det at strikke blev en fællesnævner for os, og sammen har vi brugt mange timer på at strikke, mens vi snakker, drikker vin eller ser tv-serier.

Vi besluttede, at vi ville kombinere vores passion for strikning og iværksætteri og skabe en familievirksomhed, der tilbyder en god strikkeoplevelse. Vi er blevet taget godt imod, mange har haft lyst til at blive en del af vores strikkeunivers, og der er plads til mange, mange flere."

Hvad giver det jer at strikke? 

"At strikke giver os følelsen af at producere noget smukt, der kan glæde modtageren. Det er en skøn følelse, uanset om vi strikker til os selv eller til andre. Vi er så heldige at være hinandens naboer i vores sommerhuse, og her har vi nydt mange dejlige timer sammen, hvor vi har strikket og designet opskrifter. For os er strik også en social aktivitet.

Ud over vores egne mange strikketimer sammen, mødes vi også hver især med veninder til strikkeaftener. Det er en af styrkerne ved strik, synes vi, at det er noget, man kan samles om og skabe et fællesskab omkring på tværs af alder, niveau og andre interesser i øvrigt. Strik er også enormt afstressende, og man kobler helt af, når man  sidder med pindene.

Dalia blev desværre ramt af stress på et tidspunkt og fandt stor ro i at strikke. Og som andre stressramte ved, er det at have stress ikke nødvendigvis en on-off ting, men en sårbarhed man skal leve med og indrette en hverdag efter. Så ligesom man skal passe sin krop, er strikkeriet en god måde at pleje sin sjæl og sit sind på. En slags yoga for sjælen."

Hvad lægger I vægt på i jeres design?

"Vi er meget optagede af, at det skal være let og sjovt at strikke på alle niveauer. Det skal være muligt at finde opskrifter på fine og smukke sweaters, også selvom man ikke er mester i raglan, vendepinde, snoninger og avancerede mønstre. Derfor har vi lavet en hel ”Begynder Serie”, som dog naturligvis ikke kun er for begyndere. Man kan lave masser af fantastisk strik med de basale teknikker. Vi har selvfølgelig også en masse fine opskrifter til dem, der er vilde med de mere avancerede opskrifter.

Alle vores opskrifter kan også købes som strikkekits. Dette er igen for at gøre det så let som muligt at komme i gang med at strikke et produkt. Når du bestiller et kit, vælger du blot størrelse, garntype samt farve på garnet, så klarer vi resten. Opskriften følger gratis med, når du bestiller et kit."

Hvordan skaber I opmærksomhed omkring jeres univers?

"MosterMoster er et rent online univers, og vores produkter købes gennem vores webshop. Vi bruger primært Instagram og Facebook til at kommunikere med vores kunder. Og så er vi heldige, at vores søde kunder anbefaler os til deres netværk. Vores familie og hverdag præger i høj grad vores strikkeunivers. Udover, at vi er to søstre bag MosterMoster, så er vores smukke lillesøster, Sara, vores model.

Desuden har ankomsten af vores nyeste familiemedlem, lille Alba, medført, at vi har etableret en hel ny baby/børne serie. Selvom det ikke er en decideret strategi, så tror vi bestemt på, at det personlige og familiære hos MosterMoster skinner igennem."

Hvor finder I inspiration til jeres modeller?

"Vi går begge meget op i tøj og mode og har derfor altid fulgt med i, hvad der rører sig, hvilke farver der er på vej, og ALT for damerne er bl.a. en god inspirationskilde i forhold til tendenser.

Vores børn og vores lillesøster, som arbejder som model, kommer også med inspiration til vores designs. Vi finder desuden stor inspiration i vores garn og i de mange farver, det findes i.

Sidst, men ikke mindst, finder vi inspiration i vores hverdag og vores liv. Som da vi fik et barnebarn og lavede den helt nye baby-børneserie. Som da Jael, der ikke lige kunne finde ud af det der med raglan og vendepinde, gav Dalia inspiration til at lave ”Begynder Serien”.

Eller som da vores niece skulle starte på gymnasium og skulle have en særlig sweater til den lejlighed. Overordnet designer vi kun modeller, vi selv ville gå med, og i begyndelsen navngav vi ofte opskrifterne efter familiemedlemmer. Efterhånden kom der dog så mange opskrifter, at vi ikke kunne fortsætte med det."

Hvilken model er jeres største sællert? 

"Hele vores ”Begynder Serie” er der blevet taget meget god imod. Særligt Fantasy-serien er meget populær, men også Sweater F og Watermelon har vi solgt mange af."

Hvad er jeres bedste, sjoveste eller mest anderledes strikkeoplevelse?

"Man ved ALDRIG, hvornår man får brug for strikkepinde! Da Dalia flyttede hjemmefra, var Jael med til at sætte lejligheden i stand. Der var virkelig koldt i lejligheden, og da Jael om natten var på toilettet, lukkede hun døren ind til soveværelset for at holde på den sparsomme varme. Hvad Jael ikke vidste, var, at dørhåndtaget var taget ud af døren, hvilket betød, at man ikke kunne komme ud, hvis døren blev lukket.

Dette var før mobiltelefonerne, så der var ingen hjælp at hente der. Der ville nok gå et par dage, før vores forældre ville undret sig over, at Jael ikke kom hjem, da aftalen var, at hun skulle være et par dage hos Dalia.

Men heldigvis var Dalia allerede dengang en passioneret strikker, så i hendes skab lå en pose strikkepinde. Og pind 9 blev vores redning! Den passede lige ind, hvor dørhåndtaget skulle have været, og så kom vi ud."

Dalia Quistgaard og Jael Quistgaard-Leth

Se mere på MosterMoster.dk og deres Instagram-profil @mostermoster.dk.