Renée Toft Simonsen kæmper med to modstridende sider af sig selv: ”Jeg har arbejdet med det hele mit liv”

Der findes to sider af Renée Toft Simonsen: Hende, der forpligter sig, og hende, der siger “I kan rende mig”. Men de to sider er ikke altid helt i harmoni, erkender psykologen, forfatteren og manuskriptforfatteren i et stort interview med ALT for damerne.

I mere end 20 år har Renée Toft Simonsen forsøgt at søge indad og arbejde med sig selv og sit følelsesliv. Hun har lært at “tage sig af sit eget lort” og har fået nogle værktøjer, som bl.a. har hjulpet hende igennem de seneste to år, siden hun mistede sin søn, Hugo Helmig.

 Men det er også et work in progress, erkender hun i et stort og ærligt interview med ALT for damerne i forbindelse med filmatiseringen af hendes børnebog “Børnene fra Sølvgade”. Og de temaer, hun arbejdede med for 20 år siden, spøger stadig.

Faktisk dukkede ét af hendes helt store livstemaer for nyligt op under en visualisering.

“Jeg er et enormt forpligtet menneske og et enormt loyalt menneske. Det er to af mine dybeste værdier, og det er jo også det, min film og mine bøger handler om. At være forpligtet, loyal og ordentlig overfor min familie og mine venner er det vigtigste for mig. Og så har jeg samtidig en anden side, som er sådan her: I kan rende mig i røven, altså,” siger hun.

Nogle vil måske kalde det egoistisk sådan at gå benhårdt efter egne lyster, erkender Renée Toft Simonsen. Men hun ser det snarere som en ”friheds-vild-side”.

Og det kan altså godt clashe lidt med, at hun føler sig forpligtet til at gøre noget for andre.

“Det er et af mine store temaer i livet. Det clash. Jeg kan have sådan nogle skøre fantasier om, at jeg flytter til Bahamas og forlader alle. Thomas, mine børn, mine børnebørn. Så skal jeg sidde der på Bahamas og bare tænke de tanker, jeg har lyst til, skrive det, jeg har lyst til, og lave de ting, jeg har lyst til, når jeg har lyst. Men hey, så ved jeg bare også, at der kun ville gå cirka to minutter, så ville jeg have knyttet mig til nogle mennesker derude, der havde brug for mig, og som jeg lige ville smutte forbi og hjælpe. Fordi jeg også elsker forpligtelsen. Og relationerne.”

Forpligtet til sig selv

Skal Renée Toft Simonsen nu være helt ærlig, så har hun alligevel lært at tæmme stemmen, der siger "I kan rende mig", en smule. Den behøver måske ikke at være helt så mørk og voldsom.

Måske behøver hun heller ikke at cutte alle bånd og tage til helt til Bahamas, når tilværelsen brænder på. Et par dage alene i sommerhus kan også være tilstrækkeligt.

“Det handler om også at vende følelsen af at være forpligtet indad og stå ved, at jeg også godt må være forpligtet overfor mig selv. For når jeg får lyst til at flytte til Bahamas, så handler det jo slet ikke om alle de andre og om deres forventninger. Det handler om noget inde i mig. Et behov jeg har, og som jeg skal tage alvorligt.”

Læs hele det ærlige og sårbare interview med Renée Toft Simonsen i ALT for damerne nummer 40. Her fortæller hun også om at skulle navigere i sorgen efter Hugos død, om kærligheden til Thomas Helmig og om sin nye film, der handler om altopslugende tab og stærke børn.

Renée Toft Simonsen

Psykolog, forfatter og manuskriptforfatter. Aktuel med filmatiseringen af sin børnebog ”Børnene fra Sølvgade”, der har premiere 10. oktober. 

8. oktober udkommer 3. bog i serien, ”Børnene fra Sølvgade slår rødder”. 

Forfatter til en stribe børnebøger, romaner og bestselleren ”Jeg er f*cking hot” (2018) om overgangsalder. Tidligere fotomodel og vinder af titlen Supermodel of the World i 1982. 

Hun er 59 år og gift med sangeren Thomas Helmig, som hun har sønnen Hugo med. De mistede ham 23. november 2022. Renée har datteren Ulrikke, 31, og sønnen Jens-Kristian, 29, fra et tidligere forhold. Thomas har datteren Ida Marie, 31, fra et tidligere forhold. Har børnebørnene Billy Hugo, 1 år, Norma på knap 3 år, Olga, 6, og Julius Thomas på et halvt år.