Rosa Lund var i et voldeligt parforhold: Jeg følte, at jeg ikke var noget værd

Rosa Lund fortæller om at overskride sine egne grænser og at leve i et voldeligt parforhold i podcastserien ’Tungdom’.

”Det stærkeste ord i verden er nej, og det stærkeste menneske i verden er dig.”

”Det var én sætning, jeg fik fortalt, da jeg var teenager. Jeg havde glemt sætningen, men kom i tanke om den i forbindelse med, at vi skal tale om det at overskride sine egen grænser for, at andre skal kunne lide dig. Og hvorfor har jeg ikke fået den sætning indprentet et sted? Jeg tror, min ungdom ville have været lettere, hvis jeg havde levet mere efter det,” lyder det ærligt fra folketingsmedlem Rosa Lund.

Hun medvirker i et nyt afsnit af ALT for damernes podcast-serie ’Tungdom’, hvor den i dag 36-årige Enhedslisten-politiker om, hvordan hun altid har været en pleaser og har haft et stort behov for, at alle skulle kunne lide hende. Hun blev for alvor opmærksom på de dårlige mønstre, da hun befandt sig i et voldeligt parforhold.

”Jeg har altid bekymret mig for, om folk kan lide mig, og jeg vil gå ret langt for, at folk skal kunne lide mig – og det har jeg altid gjort. Det har også betydet, at jeg har overskredet mine egne grænser, kan jeg se nu, hvor jeg er blevet voksen,” siger Rosa Lund og fortsætter:

”Jeg har ikke fortalt offentligt om parforholdet før, men grunden til at jeg har lyst til at sige det nu, er, at det er ud i det ekstreme, hvor man ikke står op for sig selv. Jeg victim blamer hverken mig selv eller andre, der er i voldelige forhold. Men det lærte mig, hvor vigtigt det er at stå op for sig selv.”

Følte mig ikke noget værd

Rosa Lunds kamp mod sit mindreværd betyder, at hun helt tilbage fra folkeskolen har overskredet sine egne grænser for at få andre menneskers accept.

Som 23-årig får hun konstateret den kroniske sygdom sclerose. Det er et halvt år, før hun bliver valgt ind i Folketinget, og hun fortsætter ufortrødent sit politiske arbejde. Men diagnosen sætter et stort præg på hende psykisk.

”Da jeg får min diagnose, tænker jeg, at nu er jeg ikke længere noget værd som menneske. Nu er jeg en person, der er gået i stykker, så jeg skal være heldig, hvis der er nogen, der vil have mig. Og at jeg ender i det forhold, hænger rigtigt meget sammen med dét, at jeg tænkte om mig selv; jeg var ikke én, det var værd at være kæreste med, og derfor lod jeg de ting ske.”

Fakta

Rosa Lund har besluttet sig for at dele sine oplevelser om at være i et voldeligt parforhold, så andre der har oplevet det samme eller som står i det lige nu, kan spejle sig i hendes historie.

For Rosa Lund er desværre ikke den eneste.

Den seneste undersøgelse i Danmark fra 2021 viser, at 5,5 procent af kvinder og 4 procent af mænd over 16 år har været udsat for fysisk eller psykisk partnervold. Det er vigtigt at gøre som Rosa Lund, nemlig at alliere sig med sine nærmeste og søge professionel hjælp.

Du kan blandt andet kontakte Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt. Du kan også ringe til Lev Uden Vold's hotline på 1888 eller finde et krisecenter nær dig. Og hos Mandecentret kan mænd med voldsproblematikker få rådgivning. Og så vær opmærksom på, at du faktisk kan være berettiget til tilskud til psykologhjælp, hvis du har været udsat for partnervold.

Du kan også læse mere om emnet på ALT.dk's temaside: #talhøjtomvold

Ville passe ind i en kasse

Rosa Lund har ikke behov for at tale om ekskæresten eller forholdet, men derimod vil hun gerne tale om sig selv i det. Og hvordan hun finder styrken til at gå fra ham.

”Jeg fandt styrken til at gå i, at jeg godt selv kunne se, at det ikke gik. Jeg troede, at han kunne løse det for mig, for jeg gerne ville passe ind i en kasse, der betød, at man har et fedt job, at man har en sød kæreste, at man snart skal have nogle børn, men jeg kunne godt se, at det fik mig jo ikke til at passe ind i den kasse – og det gav mig til sidst styrken,” forklarer Rosa Lund i podcasten.

”Da jeg går fra ham, følger hele baduljen med, alle de ting, man har læst om voldelige partnere: Han kontakter mine forældre, ringer konstant til mig og prøver hele tiden at give mig skyldfølelse over alle mulige ting. Men det er også første gang, at jeg mærker den følelse, at det her vil jeg ikke finde mig i.”

Rosa Lund får efterfølgende hjælp af en psykolog, og hun vil opfordre alle til at række ud, og det er også derfor, at hun har lyst til at fortælle om det i dag.

Fordi det at komme så langt ud og ende i sådanne situationer kan ske for os alle sammen, understreger hun.   

”Det hænger meget sammen med, at det er vigtigt at stå op for sig selv – lige så vigtigt som det er at stå op for andre. Det er bare først gået op for mig inden for de seneste par år, at jeg har været dårlig til at stå op for mig selv. Det håber jeg, at jeg har lært nu. Men det sidder i mig, og generelt er det et tema i mit liv ikke at overskride mine egne grænser, fordi andre skal kunne lide mig,” lyder det fra Rosa Lund i podcasten Tungdom.

Hør hele udsendelsen med Rosa Lund her: