Julie Mia Lerche Møller

Julie kunne ikke få et arbejde - så traf hun en vild beslutning

Da Julie Mia Lerche Møller blev færdig på journalisthøjskolen, kunne hun ikke finde arbejde, så hun gjorde noget vildt og flyttede til Dortmund i Tyskland efter et job. Og ser nu kun sin kæreste hver anden måned.

– Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle arbejde i udlandet. Det var slet ikke en mulighed, jeg overvejede, da jeg var færdiguddannet, og jeg søgte kun stillinger inden for landets grænser. Men efter et halvt år med afslag fik jeg nok. Det gik op for mig, at hvis der ikke er et job i Danmark – så må man flytte sig.

– Jeg blev færdiguddannet i 2015 og har en bachelor i informationsvidenskab og en kandidat i journalistik. Min drøm var at få en fast stilling som journalist, men jeg vidste godt, at der var mange om buddet, og at det ville blive svært. Alligevel var jeg positiv, da jeg gik i gang med jobsøgningen, og jeg var opsat på, at det nok skulle lykkes.

– Det første afslag gjorde ondt. Jeg havde søgt en stilling, som jeg virkelig gerne ville have, og jeg følte mig godt kvalificeret til jobbet. Men efter en samtale blev jeg valgt fra, fordi jeg ikke havde nok erfaring. Det var jo en fair begrundelse, men jeg blev virkelig ked af det, og det tog lige en uges tid, før jeg var klar til at søge videre.

– I løbet af et halvt år blev jeg kaldt til fem jobsamtaler. Uden succes. Resten af de mange ansøgninger, jeg sendte, blev blot afvist på mail, og jeg syntes, at livet i dagpengeland var hårdt. Der var ingen struktur i min hverdag, og når min mormor for tredje gang spurgte, hvordan det gik med jobsøgningen, var det bare ikke særlig fedt at sige, at jeg stadig var arbejdsløs.

– Til sidst blev jeg irriteret. Det var tydeligt, at min taktik ikke virkede, og jeg indså, at jeg var nødt til at gøre noget andet. Folk sagde, at jeg skulle søge bredere, men jeg ville ikke havne i et job, hvor jeg ikke kunne bruge min uddannelse. Det ville føles som spild af tid og energi.

– Så en dag klikkede jeg på fanen "Udlandet" på Jobindex. Jeg tænkte ikke så meget over det. Jeg var bare nysgerrig efter at se, hvad der var af muligheder. Kort efter havde jeg søgt et job som redaktør på rejsebloggen Holidayguru.dk, som holdt til i den tyske by Dortmund, og så gik det stærkt. Jeg blev kaldt til samtale, og et par uger senere blev jeg ringet op. Jobbet var mit, hvis jeg ville have det, og jeg takkede ja med det samme.

– Jeg var enormt glad og lettet, men pludselig gik det op for mig, hvad jeg egentlig havde rodet mig ud i. Da jeg havde søgt jobbet hos Holidayguru.dk, havde jeg nok ikke helt forstået konsekvenserne, men nu var der ingen vej tilbage. Jeg skulle flytte til Tyskland! Og det skræmte mig lidt.

– Jeg græd, da jeg fortalte det til min kæreste. Tanken om at flytte væk fra ham, min familie og mine venner gjorde mig vildt ked af det. Alligevel var jeg ikke i tvivl om, at det var det rigtige. Jeg orkede ikke at være arbejdsløs længere, og jeg glædede mig til at komme i gang og få noget at stå op til.

– Nu har jeg boet i Tyskland i et halvt år. Jeg skriver blogindlæg og laver en masse marketing og pr-arbejde, og det er slet ikke, hvad jeg havde forestillet mig, men jeg har det sjovt og er rigtig glad for mit arbejde. Selvfølgelig savner jeg min kæreste og min familie, men jeg er hjemme en gang hver anden måned, og det fungerer fint.

– Jeg synes ikke, at man skal være bange for at rykke sig geografisk, når man søger job. Intet er for evigt, og det er vigtigt at huske. Selv tænker jeg da også, at jeg skal tilbage til Danmark på et tidspunkt, og når den tid kommer, tror jeg, at jobsøgningen bliver lettere for mig end før. I Tyskland har jeg fået både selvtillid og masser erfaring – og det pynter jo på cv'et, så jeg er meget fortrøstningsfuld.

Julie Mia Lerche Møller, 29, blev færdiguddannet som journalist sidste år, og efter et halvt år på dagpenge fik hun job som redaktør på den danske del af rejsebloggen Holidayguru, der har kontor i den vesttyske by Dortmund.

LÆS OGSÅ: Du skal finde din stemme

LÆS OGSÅ: Jeg har meldt mig ud af trædemøllen. Nej tak til fast arbejde og økonomisk stabilitet

LÆS OGSÅ: Retsmedicineren: “Der er ofre i alle aldre og med alle mulige historier”