Her er Londons bedste restauranter
Fish'n'chips, Sunday roast og shepherd's pie – traditionel engelsk mad kan smage fantastisk, når den serveres på en af de nye London-restauranter, der går i spidsen for en ny "tilbage til rødderne"-trend. Vi anbefalerni af de bedste.
Spis på Londons bedste restauranter
Hvis traditionel britisk mad har et dårligt ry, har det ikke meget at gøre med den mad, der florerer i de bedste engelske køkkener i London. Her bliver der lavet mad til enhver smag og pengepung, og værdigrundlaget og hjerteblodet ligger altid i den originale engelske mad. Missionen er at få englændere til igen at elske hjemlandets køkken, og at få turister og andre besøgende til at åbne øjnene for et cuisine, der ikke altid har fået den bedste omtale. Her er derfor ni restauranter, der med garanti vil få enhver London-besøgende til at elske de gode, engelske retter.
TRADITIONELT
Maggie Jones's (se billede øverst)
Maggie Jones's i Kensington-området er uden tvivl én af de mest charmerende, romantiske og hyggelige restauranter i London – og sikkert også et langt stykke uden for byen. Hvis man kun skal besøge ét spisested i den engelske hovedstad, ville det være synd ikke at vælge Maggie Jones's. Restauranten oser af engelsk stemning, og indenfor forkæles man af excentrisk landskabsstil, hvor der hænger gammelt legetøj og tørrede blomster fra træloftet. Det lyder måske som en rodebutik, men der er kastet en god gang charme i hælene på Maggie Jones's, og det gør, at denne fantastiske restaurant er et must på enhver London-tur.
Dyreste hovedret: 24 (ca. 210 kr.) for grillet, engelsk lam med rosmarin og hvidløg.
Klientel: Lokale og par på romantisk date.
Adresse: 6 Old Place, Kensington.
Anbefales: Tag derhen en søndag eftermiddag (husk at bestille bord) og prøv en massiv Sunday Roast for 18.75 (ca. 165 kr.). Lækkert, lækkert, lækkert!
Bordbestilling: Behøves ikke på hverdage, men er en god idé i weekenden.
Hjemmeside: Maggie-jones.co.uk
Fish Club
Fish Club er en god, gammeldags fish'n'chips restaurant med lidt finere fornemmelser, end hvad der er normalt for denne slags spisesteder. Det har vist sig at være en god idé, og Fish Club har skabt en perfekt balance mellem fint spisested og afslappet café. For selvom retterne er perfekte, som man kan forvente det af en restaurant af den højeste klasse, er selve stemningen på stedet dejlig tilbagelænet. I det hele taget er Fish Club det perfekte sted, hvis du vil smage englændernes yndlingsspise og læne dig tilbage i afstressende omgivelser.
Dyreste hovedret: 15.95 (ca. 140 kr.) for tun med black bean dressing.
Klientel: Folk, der holder frokostpause, og naboer, der skal have fish'n'chips to-go.
Adresse: 189 St. John's Hill, Clapham Junction.
Anbefales: Prøv deres sardiner, der er krydret med hvidløgspersille med lidt sweet potato chips som tilbehør. Du vil ikke fortryde det!
Bordbestilling: Ikke nødvendig.
Porters English Restaurant
Porters English Restaurant ligger i Covent Garden, der er et af de mest velbesøgte steder for både turister og lokale i London. Spisestederne, der ligger her, er for det meste turistfælder, som man gør bedst i at undgå. Porters er ikke en af den slags steder. Selvom den ligger på en af de dyre adresser, er kvaliteten i top, og selve indretningen er så kitschet på ægte engelsk manér, som man kan overhovedet kan forestille sig. Samtidig er Porters er godt sted at tage hen med børnene, hvis de også skal spise både lokalt og fornøjes med den pubagtige indretning. Porters er et fremragende sted at tage hen inden en tur på teatret, da de største og bedste af den slags er lige i nærheden.
Dyreste hovedret: 17.50 (ca. 155 kr.) for en skotsk bøf og valg af sauce (Porters steaksauce, hvidløgssmør eller bearnaise)
Klientel: Turister og engelske børnefamilier.
Adresse: 17 Henriette Street, Strand.
Anbefales: Sherperd's pie. Så bliver det vist ikke mere engelsk.
Bordbestilling: Plejer ikke være nødvendig, men en god idé.
Hjemmeside: Porters.uk.com
MODERNE BRITISK
Hix
Kokken Mark Hix er lidt af en berømthed i England. Hans madkreationer er prisvindende, og med den omtale, han har fået, er hans mest berømte restaurant, der simpelthen bare hedder Hix, næsten dømt til at skuffe. Det gør den bare slet, slet ikke. Her er mad, der både er smukt præsenteret, men også ubeskrivelig lækker. Kødet har alle dage været appetitvækkende og veltillavet, og tjenerne er aldrig blege for en lille snak ved bordet. Men I vil ikke få det fulde udbytte af Hix, hvis I ikke efter den skønne middag går nedenunder i den tilhørende cocktailbar, der selvfølgelig bærer navnet Mark's. Dette er en af Londons hyggeligste barer med dæmpet belysning, gode drinks og venlige lokale, der altid er klar på en sludder for en sladder.
Dyreste hovedret: Aberdeen steak for 36.50 (ca. 320 kr.).
Klientel: London hipsters.
Adresse: 66-70 Brewer Street, Soho
Anbefales: Deres kyllingesalat med Sillfield Farm bacon er overlegen, men forfølges tæt af ribbensstegburgeren.
Bordbestilling: Anbefales – især i weekenden.
Hjemmeside: Hixsoho.co.uk
Hereford Road
Hereford Road har lige præcis, hvad en god restaurant skal have: God service, hyggelig atmosfære og fortræffelig mad. Desuden er der her utrolig billigt i forhold til, hvad man får for sine penge. Menuen ændres tit med henblik på årstidens grøntsager, men uanset hvad der serveres, kan du altid mærke, hvor stolte kokkene på Hereford Road er af de traditionelle engelske retter, som her piftes op, så selv de hårdeste kritikere må give sig. Og når man samtidig sidder på røde lædersofaer i en forhenværende slagterbutik, mens man nyder sin mad, må der bestemt gives point for stemning og atmosfære.
Dyreste hovedret: Rype med karse og brød sauce for 32 (ca. 280 kr.).
Klientel: Kolleger efter arbejde og venner på gensyn.
Adresse: 3 Hereford Road, Notting Hill
Anbefales: Uanset hvad du bestiller, skal du slutte middagen af med daddelbudding med aramelsauce. Den er himmelsk!
Bordbestilling: Anbefales.
Hjemmeside: Herefordroad.org
Blueprint Café
Først og fremmest har Blueprint Café en fuldstændig mageløs udsigt over Themsen. Og hvis det ikke skulle være nok, får hvert bord en kikkert til yderligere at kunne spionere eller nyde udsigten med. Restauranten ligger på første sal i The Design Museum og er derfor oplagt til en middag, hvis man netop har været en tur på museum forinden. Blueprint Café skal dog ikke kun overlades til de museumsbesøgende. Det er maden simpelthen for god til, hvilket også kan ses på de mange lokale, der får sig en middag på en af Londons bedste restauranter.
Dyreste hovedret: 22 (ca. 195 kr.) for en gang rype med tilbehør
Klientel: Museumsgæster og Londoners, der kender kvalitet.
Adresse: 28 Shad Thames, Berdmonsey (på første sal i the Design Museum)
Anbefales: Kom til frokost, hvor dagslyset giver størst udbytte af udsigten, og bestil en stegt rokke med kapers og sort smør.
Bordbestilling: Anbefales.
Hjemmeside: Blueprintcafe.co.uk
TRENDY
Maze
Maze er en af Gordon Ramsays mange restauranter i London – og det er også den bedste. Det er ikke et sted du kommer ind i joggingbukser og T-shirts, men det betyder bestemt ikke, at Maze er et kedeligt, forfinet sted. Der er god, professionel service og sommetider sjove tiltag som eksempelvis Maze on a Monday, hvor restauranten hver mandag opfordrer større grupper til at have en mindre madfest i deres lokaler med rundvisning i køkkenet, personaliseret dessert og et gratis glas champagne. På de andre dage er der også fin stemning i Maze. Her er et af de dyrere og mest fashionable spisesteder i Englands hovedstad, og det er da også usædvanligt velsmagende mad, du får at spise her.
Dyreste hovedret: 6 retters menu og vin udvalgt af hovedkokken for 125 (ca. 1.095 kr.).
Klientel: Londons velhavende overklasse i fint tøj og godt selskab.
Adresse: 10-13 Grosvenor Square, Marylebone
Anbefales: Szechuan-krydret Suffolk svinemave, grydestegte æbler og grønkål til 15.50 (ca. 135 kr.).
Bordbestilling: Nødvendig.
Hjemmeside: Gordonramsay.com/maze
Le Cercle
På Le Cercle er portionerne små, men der er et vist koncept bag. Meningen er, at man skal bestille flere, så man derved kan skabe sig sin helt egen, private buffet. Stemningen på Le Cercle er altid travl, men på en eller anden underlig måde er det med til at gøre restauranten til en stemningsfuld oplevelse. Tjenerne er som bier, der summer rundt og hele tiden er opmærksomme på deres gæster. I det hele taget er al personalet meget service-mindet og ved alt om den mad, der bliver serveret. Le Cercle er det bedste sted at tage hen, hvis du ikke lige kan bestemme dig for hvilken ret, du har lyst til. Her kan man nemlig få lidt af det hele.
Dyreste hovedret: 29.50 (ca. 260 kr.) for ristet rype med søde artiskokker og armagnac "croustous". Gennemsnitsprisen er dog omkring 10 (ca. 90 kr.) per tallerken.
Klientel: Velhavende London-ægtepar.
Adresse: 1 Wilbraham Place, Belgravia
Anbefales: Svampefrikasse med tyske "spätzle" og persillade.
Bordbestilling: Anbefales – og er nødvendig på mandage og søndage, hvor der altid er fuldt hus.
Hjemmeside: Lecercle.co.uk
The Fat Duck
Husk det pæne tøj. Jakkesæt er obligatorisk for mænd på The Fat Duck, og kvinderne skal passe ind med de andre nydeligt påklædte gæster. The Fat Duck er nemlig sådan et sted: respektabelt, fint og upåklageligt. Det er en restaurant, der forventer noget af sig selv, men også af sine gæster. Når det er sagt, får man også det fulde udbytte af en tur her. Alt er nemlig intet mindre end perfekt, og hvis du besøger The Fat Duck, får du ikke kun perfekt mad og fejlfri betjening – du får en eminent og fornem oplevelse.
Dyreste hovedret: 180 (ca. 1.575 kr.) for en tasting-menu.
Klientel: Londons ypperste overklasse og dem, der ved, hvordan man lader som om.
Adresse: High Street, Berkshire
Anbefales: Tasting-menuen. Det tager omkring tre en halv time at smage det hele, men det hele er også usigeligt velsmagende.
Bordbestilling: Anbefales på det kraftigste
Hjemmeside: Thefatduck.co.uk
Rype på menuen
Rypen er ikke så almindelig på menukortet i Danmark som i England og Skotland, hvor fuglen er en af de større delikatesser og derfor også kun fås i de finere restauranter. Den officielle sæson for ryper er fra 12. august til 10. december, så her er der fuld gang i rypespisningen hos det britiske folk.