Søren McGuire: Her er 5 ting, en mand bør vide om skilsmisser
Den ultimative parforholdskrise set fra en mands perspektiv.
1. Der er lys for enden af tunnelen. Og Ikea-køen …
At blive skilt er som at kaste sig ud i uvisheden, tvivlen og sorgen uden at vide, om faldskærmen folder sig ud.
Alle omkring dig er sure, chokerede og ulykkelige, og oven i det hele skal du også lære at koge ris og finde rundt i Ikea, som var du 19 igen og lige flyttet hjemmefra.
Tricket er at tage det hele én dag af gangen, lige indtil det hele lysner, og du opdager, at der faktisk ikke længere er nogen, der blander sig i, hvor mange hotdogs og kanelbüllar, du slæber med hjem i bussen sammen med Billy-reolerne, grydesættet og efterdønningerne af panikanfaldet lige midt i afdelingen for gardiner, som du åbenbart skulle have målt op til i forvejen.
2. Du skal gå, ikke krybe
Hvis det er dig, der går, skal du gøre det på en pæn og ordentlig måde. Gør det så smertefrit for dem omkring dig som muligt, og gør, hvad du må gøre for at fjerne lidt af vægten af det kors, du må bære.
Men lad være med at krybe baglæns ud af ægteskabet. Drop skænderierne om hjørnesofaen, vaffeljernet og andre ligegyldigheder, men hold fast i din ret til børnene og din del af sorgen. Hvis alle evnede at adskille følelser fra retfærdighed, ville langt de fleste skilsmisser gå som smurt.
3. Ikke alle er der for dig
Der er intet, der formår at ryge de sande venner ud af hulen, som en skilsmisse. Pludselig kan årelange venskaber og mange timers snak hen over ligusterhækken, middagsbordet og pølserne på kuglegrillen være glemt, erstattet af akavede møder foran tankstationens vaskehal, hvor du mødes med omtrent samme gensynsglæde, som havde du netop skidt på køleren af hans nyvaskede Audi.
Den ven eller nabo, du har kendt i årevis, kan pludselig vende dig ryggen, mens ham, du ellers ikke har set i flere år, pludselig stiller op i langt højere grad, end du nogensinde turde forvente. En skilsmisse koster af årsager, jeg endnu har til gode at forstå, venskaber. Heldigvis hovedsageligt de forkerte.
4. Du skal ikke gøre det for pengenes skyld
Det koster i gennemsnit 400.000 kroner at blive skilt, hvilket uden tvivl er med til at holde alt for mange døde ægteskaber kunstigt i live.
Bevares, man bliver sjældent rig af at blive skilt, og så festligt er det heller ikke at sidde her i Skilsmisseparkens sjæleløse betonørken til 15.000 kroner om måneden plus forbrug, men hvem har egentlig lyst til at ligge på sit dødsleje og vide, at man ofrede lykken for en bil, en baghave og et attraktivt 1,5% lån uden afdrag?
5. Det må ikke være forgæves
Trods fordelene ved at blive skilt, så kan og vil det også føles som en lang serie af nye nedture. Første jul uden børnene, fødselsdage, sommerferier, første jul med børnene … at blive skilt er som at begive sig ud i et minefelt af uforudsete følelser, du som voksen mand ikke anede, du ikke havde brug for. En skilsmisse er så hård for dig og dem omkring dig, at der er nødt til at være en fidus i det.
Så bliv en bedre far, en bedre kæreste, en slankere, gladere og sundere version af dig selv. Visheden om, at sorgen og chokket ikke er forgæves, kan få dig gennem mange ensomme aftener med fortrydelse, savn og slatne frysepizzaer.