Sofie Linde med ny kommentar efter mediestorm: ”Da jeg stod på den scene…”

Sofie Linde med ny kommentar efter mediestorm: ”Da jeg stod på den scene…”

Da Sofie Linde gæstede P4-programmet Mads & Monopolet i lørdags, faldt snakken blandt andet på den enorme debat om sexisme og seksuel chikane, som tv-værten selv satte i gang tidligere på året.

Mads Steffensen: ”Sofie, det er længe siden, er der sket noget siden sidst?,” spørger Mads Steffensen drilsk i det nyeste afsnit af Mads & Monopolet fra i lørdags.

Sofie Linde: ”Jo, det vil jeg mene. Der er været rimelig meget knald på,” griner tv-vært Sofie Linde i det populære P4-program.

Og hvis man har fulgt bare det mindste med i medierne de sidste par måneder, kan man vist ikke være i tvivl om, hvad der hentydes til: Den enorme bevægelse, som Sofie Linde satte i gang med sin feministiske tale til årets Zulu Comedy Galla i slutningen af august i år.

Her fortalte hun som bekendt om en episode til en julefrokost for 12 år siden, hvor en ”stor tv-kanon” truede hende med, at han ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob.

Siden er tusindvis af danske kvinder stået frem med deres egne historier om sexisme og seksuel chikane i en lang række brancher, og debatten ruller stadig – om en vigtig kulturændring, om ofre og krænkere, om prisen for at stå frem osv.

Sofie Linde: ”Lige nu så er det jo en bevægelse, der er sat i gang, og nogle rystelser, som er startet – ikke bare med mig, men med en masse kvinder. Da jeg stod på den scene, tror jeg ikke selv, at jeg tænkte, at det ville være så kontroversielt at snakke om feminisme i 2020. Det viste det sig så i den grad at være. Og… så var der lige en uges tid, der var mærkelig og vild, hvor… Jeg synes, jeg havde en lille smule svært ved at få debatten hen på den store klinge, så det ikke bare druknede i mig, og hvad man synes om mig, og hvad man synes om de ting, jeg sagde. Men så oplevede jeg, at der var nogle kvinder, som tog mig i hånden og insisterede på at bakke mig op, således at vi gik fra at diskutere, hvorvidt min påstand var sand eller falsk, til rent faktisk at understrege, at sexisme var noget, der fandt sted, og nu var der ligesom rum til, at vi kunne debattere, hvordan vi kunne gøre det til en samfundsændring.”

Weekendavisens chefredaktør Mart Krasnik gæstede også programmet, hvor han kaldte det "dybt fascinerende", at ét menneske og én historie kan sætte så store omvæltninger i gang:

Martin Krasnik: ”Det, der er så vildt ved det, var, at vi jo næsten alle sammen, eller mange – jeg gjorde faktisk selv – gik og sagde: ”Hvorfor er der ikke nogle historier i Danmark? Hvorfor er #MeToo ikke rigtig kommet til Danmark? Det er nok, fordi vi er lidt mere sådan – der er højere til loftet, og måske er der ikke så mange sager?”. Hold kæft, hvor var det forkert. Der var virkelig, virkelig brug for det, og Danmark, må man sige, var virkelig klar til det. Så kan man sige en hel masse om, at når et helt hus styrter sammen på den måde, så er der også nogle ting, som styrter sammen, som måske burde have stået, men det er en anden snak. Jeg synes, det er helt vildt interessant, hvordan du – Sofie – kunne få så meget til at rulle på denne her måde. Meget fascinerende. Jeg har ofte tænkt på, hvordan det har været for dig. At du må have tænkt: Wow!"

Sofie Linde griner og bekræfter og opildner til, at vi fortsætter med at debattere hele kulturændringen og ser fremad.

Lyt til lørdagens afsnit af Mads & Monopolet her med vært Mads Steffensen og gæsterne tv-vært Sofie Linde, chefredaktør Martin Krasnik og modeekspert Uffe Buchard.

Få overblikket over det store #MeToo-opgør i Danmark i 2020 og 2021

Hvorfor lige nu? Få overblikket her:

I slutningen af august afslørede Sofie Linde, at en tidligere ”stor tv-kanon” i DR havde truet hende med, at han ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob. Det skete for 12 år siden til en julefrokost i mediehuset.

Siden har debatten om sexisme og seksuel chikane for alvor rullet i Danmark.

Efter Sofie Lindes afsløring er flere kendte værter stået frem med lignende oplevelser med seksuel chikane i mediebranchen. ALT.dks livsstilsredaktør har også delt sin.

  • Den 9. september efterlyste ALT.dk beretninger fra både mænd og kvinder, der har oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads. Over 100 beretninger er siden blevet delt – fra en lang række forskellige brancher og aldersgrupper.
  • Den 10. september skrev over 700 kvinder fra mediebranchen under på, at de selv havde oplevet eller været vidne til seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen. På få dage steg antallet af underskrifter til mere end det dobbelte.
  • Den 14. september sendte 10 tidligere praktikanter et brev til ledelsen i DR, hvor de beskrev sexistiske og krænkende oplevelser, de har været udsat for i mediehuset.
  • Den 15. september stod flere kvindelige politikere frem og fortalte om seksuel chikane på Christiansborg.
  • Den 21. september sendte 46 tidligere og nuværende medarbejdere på Ekstra Bladet et brev til ledelsen, hvor de kritiserede manglende handling over for en sexistisk kultur på avisen.
  • Den 23. september oprettede ALT.dk #MeToo-skolen i samarbejde med HK Privat for at pege på konkrete løsninger, der kan sikre trygge arbejdspladser uden sexchikane.
  • Den 25. september skrev mere end 300 kvindelige politikere under på et opråb mod sexisme og krænkende adfærd i dansk politik.
  • Den 26. september blev det offentliggjort, at over 500 læger også har skrevet under på, at sexisme finder sted på danske hospitaler, klinikker og universiteter.
  • Den 2. oktober bringer Politiken 97 vidnesbyrd fra kvindelige musikere og branchepersoner, som står frem og fortæller om sexisme og seksuel chikane i musikverdenen.
  • Den 7. oktober går Morten Østergaard af som politisk leder for De Radikale, da det kommer frem, at det er ham, har der krænket folketingsmedlem Lotte Rod ved at lægge en uønsket hånd på hendes lår for omkring 10 år siden. Den 10. oktober skriver Morten Østergaard ud på Facebook, at flere kvinder har følt sig krænket af ham, og den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen (R) igangsætter en undersøgelse af Morten Østergaard og seksuel chikane i partiet.
  • Den 8. oktober siger 689 forskere fra universitetsverdenen fra over for sexisme og seksuelle krænkelser og fortæller bl.a. om overgreb og trusler i deres branche. 
  • Den 12. oktober siger 664 filmfolk fra over for sexisme og krænkelser i deres branche i en åben erklæring, der bl.a. støtter op om tidligere produktionsassistent Emilie Moth, som 30. september stod frem i Ekstra Bladet og fortalte om seksuelle krænkelser. 
  • 19. oktober: Frank Jensen fortæller på et pressemøde, at han går af som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet. Han mister i samme ombæring tre ud af sine fire bestyrelsesposter, hvor den fjerde, Rockwool Fonden, stadigvæk overvejer, om Frank Jensen skal være en del af bestyrelsen. Få hele overblikket her.
  • 27. oktober: 11 initiativtagere har samlet 284 underskrifter fra kvinder i fagbevægelserne, som siger fra over for en sexistisk kultur og krænkelser internt i deres egen branche.
  • 9. november: 1.485 skuespillere, instruktører, producenter, ledere, sangere, musicalperformere, dansere, koreografer, undervisere og elever er i en rapport fra Aarhus Universitet blevet spurgt ind til grænseoverskridende adfærd på deres arbejdsplads. Her svarer hver anden kvinde og næsten hver fjerde mand, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Og at den grænseoverskridende adfærd oftest kommer fra en leder. Det skriver Politiken på baggrund af rapporten.
  • 11. december: Jens Gaarbo stopper på TV2, efter en advokatundersøgelse, der undersøger kulturen på TV 2, har vist, at han handlede forkert og udviste "dårlig dømmekraft", da han var nyhedschef på kanalen fra 1997-2003.
  • 15. december: 54 kvinder og 3 mænd har skrevet 143 vidnesbyrd om sexisme i arkitektbranchen, som politikenbyrum.dk bringer. De har samtidig startet en underskriftindsamling for alle, som enten har oplevet eller været vidne til sexistisk adfærd i arkitektbranchen i Danmark. 
  • 5. januar: Den kendte TV 2-vært Jes Dorph-Petersen er efter indberetninger fra to tidligere kvindelige medarbejdere blevet afskediget. Afskedigelsen skal ses i lyset af den advokatundersøgelse, TV 2 påbegyndte i efteråret, hvor flere kvinder stod frem og fortalte om grænseoverskridende og krænkende adfærd på TV 2.
  • 14. februar: En tidligere sekretær i Socialdemokratiets top står frem hos DR og fortæller, hvordan tidligere minister for by-, bolig- og landdistrikter Carsten Hansen i 2010 under en sommerfest var grænseoverskridende og krænkende overfor hende. "Han tager fat om mig, hiver mig ind til sig og kysser og slikker mig på kinden, mens han siger: ’Du skal ha’ en rigtig mand’," fortæller Louise Kwang blandt andet. Sagen endte dengang med, at hun fik en undskyldning, hvis hun skrev under på en tavshedsklausul. Det fortrød hun siden, fordi hun derfor ikke havde nogen at tale med sagen om. Hun fortsatte i jobbet, men gik ned med stress. I dag ønsker Louise Kwang at advare andre om at skrive under på en sådan aftale. Carsten Hansen ønsker ikke at stille op til interview, men svarer i en mail til DR, at aftalen blev indgået med Louise Kwang selv og HK, der repræsenterede hende, og at han ikke finder anledning til at kommentere yderligere.