Nikoline er datter af Trine Panum, men hun har ikke altid været åben om, hvem hendes mor er

En bestemt bog fik åbnet op for en vigtig snak mellem tidligere journalist på TV 2, Trine Panum, og hendes datter, Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen. En snak om afsavn og behovet for at være sin egen, fortæller de til ALT for damerne.

På en fælles rejse til Bali sidste vinter læste tidligere TV 2-journalist Trine Panum og datteren Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen i fællesskab bogen ’Sømærke’ af Lærke Kløvedal. 

Bogen handler om, hvordan det har været for Lærke Kløvedal at være datter af en berømt og fraværende far – og dét satte tanker i gang hos både Trine Panum og Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen, fortæller de i et stort interview med ALT for damerne.

Trine Panum spurgte sin datter, om hun havde haft samme oplevelse af at vokse op med en kendt forælder som Lærke Kløvedal. Og det endte ud i en længere samtale mellem mor og datter. For Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen oplevede faktisk et savn til sin mor, da hun voksede op.

”Bogen fik mig bl.a. til at reflektere over, hvor svært jeg har det ved at sige farvel. Det hænger sammen med, at når min mor skulle på arbejde, så var det enten Lars (som Trine Panum i dag er gift med, red.) eller en barnepige, der skulle tage sig af mig, og det var hårdt, for det var ofte flere nætter i streg, min mor så ikke var hjemme,” fortæller hun, og Trine Panum tilføjer:

”Jeg tror egentlig, hvis du spørger folk, at langt de fleste gerne ville have været mere sammen med deres forældre, da de var børn. Og det er først, når man selv får børn, man finder ud af, hvor svært det kan være at få det til at hænge sammen. Det skal ikke forstås sådan, at jeg bare slår det hen, for det påvirker helt sikkert, når jeg hører Nikoline sige, at hun har savnet mig. Men jeg tænker også, at vi bliver nødt til at være realistiske i forhold til, hvad det kræver at have et arbejde og få en familie til at fungere. Jeg vedkender, at jeg har arbejdet meget – og også på mærkelige tidspunkter – men jeg synes samtidig, at jeg altid har prioriteret min familie, når jeg havde fri.”

Ikke kun Trine Panums datter

Selvom Trine Panum arbejdede meget gennem sin datters barndom, er der ingen tvivl om, at Nikoline Rosenbjerg Kjeldsens er stolt af sin mor og den karriere, hun har skabt for sig selv. Alligevel har hun altid været bevidst om, at hun ikke bare vil være Trine Panums datter. 

Hun vil være sin egen.

”I gymnasiet tog jeg et valg om ikke at fortælle, hvem min mor var, for jeg var ærligt talt nogle gange i tvivl om, hvorvidt jeg blev valgt til, fordi jeg var mig, eller fordi jeg havde en kendt mor. Det gjorde mig usikker på mig selv, og det har også fulgt mig siden. F.eks. har jeg ikke fortalt, hvem min mor er, når jeg har søgt job. Jeg vil ikke have, at nogen skal sige, nå ja, hun har bare fået det job, fordi hendes mor er kendt eller er indenfor branchen. Jeg skal ansættes, fordi jeg er mig, og fordi jeg har de kompetencer, jeg har,” fortæller Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen, og Trine Panum tilføjer:

”Da hun fortalte, at der faktisk godt kan gå noget tid, når hun møder nye mennesker, før hun siger, at jeg er hendes mor, tænkte jeg da okay, er det fordi, Nikoline ikke er stolt af sit ophav? Men det ved jeg, at hun er, for det har vi talt om. Det handler om, at Nikoline vil stå i sin egen ret, og det forstår jeg fuldstændig.”

Læs hele interviewet med Trine Panum og datteren Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen i ALT for damerne, nummer 37. Her fortæller de mere om at være mor og datter, men alligevel forskellige som nat og dag – og om at se sin datter forandre sig i en kæresterelation og bede hende træffe valget: familien eller kæresten. Du kan finde artiklen i vores digitale magasinunivers, Flipp.

Om Trine Panum og Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen

Trine Panum er kunstner og tidligere studievært på TV2. Har galleri og atelier i Bag- sværd og har været med på mange udstillinger i ind- og udland. Hun er 53 år og mor til Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen. Gift med journalist Lars Steen Pedersen, som hun har sønnen Oskar, 20, og datteren Alma på 14 år med.

 

Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen arbejder som indholdsredaktør hos Gyldendal. Læser også dansk på Københavns Universitet, bliver færdig til december. Hun er 26 år.