Amalies mand levede et dobbeltliv i flere år: ”Jeg har valgt at bruge sorgen til noget godt”

Mens Amalie Mathiassen kæmpede for sit ægteskab, levede hendes mand et spektakulært dobbeltliv med bonusbørn, parmiddage og ferier med to forskellige kvinder gennem to år. I dag har hun besluttet sig for at bruge det jordskælv, der ramte hende, til noget godt. Hun er derfor aktuel med en bog om fænomenet dobbeltliv.

Overskriften var ordet 'Bedrag'.

Sådan siger Amalie Mathiassen om den mail, hun åbnede med hjertet hamrende i brystet på en almindelig arbejdsdag i efteråret 2021. 

Ud af øjenkrogen havde hun set mailen tikke ind på computerskærmen, mens hendes chef stod ved hendes skrivebord og fortalte en underholdende historie. Men Amalie kunne umuligt samle sig om chefens ord, og hun var som lammet, indtil han gik videre. 

For hun havde straks genkendt mailens afsender som den kvinde, hun vidste, hendes mand havde haft en affære med. Men indholdet i mailen kunne hun aldrig have tænkt sig til.

"Jeg var allerede i gang med at finde ud af, at der var noget helt galt i mit ægteskab, men på de få linjer i hendes mail kunne jeg forstå, at det ikke var en kort affære eller en affære i det hele taget. Hun skrev, at de havde været kærester igennem et stykke tid. Og jeg var ikke i tvivl om, at hun talte sandt," fortæller Amalie.

I et halvt års tid havde Amalie haft kendskab til, at hendes mand, den tidligere formand for 3F, Per Christensen, havde haft en affære. Afsløringen var faldet på en aften derhjemme med hvidvin og sushi. En aften, som havde været hyggelig midt i en ellers svær periode.

"Uden at jeg havde opdaget mønsteret, var det sådan, vores ægteskab var blevet. Der var hele tiden en krise, en stresset periode eller andet, der skulle overstås, og så troede jeg, at alt ville blive godt på den anden side. Men de gode perioder blev kortere og mere sjældne, men jeg syntes faktisk, at lige den aften var hyggelig."

Den hyggelige stemning varede indtil, parret skulle i seng og skiftevis gik på badeværelset for at gøre sig klar til natten. Per først, og så Amalie. Men da hun kom ud igen, stod Per ved hoveddøren med overtøj på og sin taske i hånden. Han fortalte, at han ved en fejl havde sendt hende en sms, som var til en anden kvinde, som han havde en affære med.

"Vi har været ude at spise fem gange og været i seng sammen tre gange, og det kan jeg ikke byde dig. Derfor går jeg nu."

Sådan husker Amalie, at Per sagde som det sidste, inden han gik ud ad døren og efterlod hende fortvivlet og forvirret. Men hun blev kun endnu mere forvirret, da hun så sms’en på sin telefon.

"Beskeden passede ikke med, at der skulle være tale om en ny, hed affære. Der stod blandt andet noget om, at hun skulle hilse sine søde børn. Men jeg var så ked af, at han bare forlod mig den aften, at jeg valgte at overhøre alarmklokkerne," siger Amalie.

Det næste halve år gjorde Amalie alt, hvad hun kunne, for at redde forholdet.

"Jeg kæmpede med næb og klør. Jeg læste bøger om utroskab og lagde alle mulige planer med Per. Han fortalte mig, at affæren var slut, og at det var mig, han ville have. Jeg foreslog også parterapi. Selv da jeg fandt ud af, at han havde fortsat affæren, kæmpede jeg videre og tænkte, at jeg ikke var den eneste kvinde i verden, der har oplevet utroskab. Men senere viste det sig jo at være meget mere end det."

Om Amalie Mathiassen, 50 år

  • Kommunikationskonsulent for Danske A-kasser og psykoterapeut. 
  • Mor til tvillingesønner på 18 år.
  • Aktuel med bogen 'Løgnen' som hun har skrevet sammen med journalist og forfatter Kristina Antivakis.

Klar til at fortælle

Amalie har sat en eftermiddag af til at tale med ALT for damerne om det årelange dobbeltspil, hun uvidende var blevet en brik i. Hun har inviteret hjem til sig selv i den lejlighed på Frederiksberg, som hun og hendes 18-årige tvillingedrenge delte med Per Christensen i flere år. 

Spisestuen er hyggelig med lyse møbler og kunst på væggene, og lyset står direkte ind fra altanen, hvor et par store guldballoner med tallet 50 hænger og glimter i solen. Amalie peger på ballonerne:

"De er fra en fest for nylig, hvor vi fejrede min venindes fødselsdag. Så kom der en flok veninder herop og vi fik mad og lækre drinks. Der sker mange festlige ting for tiden," siger Amalie, smiler og går ud i køkkenet.

Snart fuldender en duft af kaffe de hyggelige rammer i hjemmet, hvor Amalie i dag er klar på at tale om den periode i hendes liv, der er den mindst hyggelige af alle.

"Alle bearbejder traumer forskelligt, men for mig hjælper det at sætte ord på det. Derfor var jeg også lige fra afsløringen af Pers dobbeltliv meget åben om det, og sådan opdagede jeg, at flere, jeg fortalte det til, kendte til andre tilfælde, hvor mænd havde levet dobbeltliv. Det var meget overraskende for mig," siger Amalie, da vi har sat os ved spisebordet.

"Der gik heller ikke længe, fra jeg fandt ud af det, til jeg vidste, at jeg ville bruge min historie til noget. Når jeg var klar. Jeg havde selv et inderligt behov for at finde ud af, hvorfor Per havde gjort det, og jeg forestiller mig, at andre i samme situation også har det sådan."

Et ordentligt menneske

Per Christensen og Amalie mødte hinanden hos 3F, da Amalie startede som kommunikationsrådgiver i fagforeningen i 2011. Hendes nye kollegaer fortalte, at chefen, Per Christensen, var en mand, som delte vandene. Han var arbejdsom, men han havde også et stort temperament.

"Min egen oplevelse var, at han bestemt havde temperament, men at han arbejdede hårdt for medlemmernes skyld, og at han var et enormt ordentligt menneske. I dag kan jeg se, at jeg allerede dér fik opbygget et narrativ om Per, som jeg var meget betaget af. Han fremstod altid så korrekt," fortæller hun.

Amalie mindes f.eks., hvordan Per helst ikke ville have en Facebook-profil, da han blev valgt som formand. Men som en overraskelse sørgede den afgående formand for, at han fik én. 

Det var ikke et drømmescenarie for Per, som flere gange stod på Amalies kontor og sagde, at der ikke måtte komme billeder ud af ham med ”stråhat og knækket sugerør” – som for at sige, at intet, der var bare en smule personligt, måtte komme på internettet.

"Det passede bare med det billede, jeg havde af ham som én, der ikke ville have, at det handlede om ham, men om sagen og medlemmerne. Det kunne jeg godt lide."

Til en fest på arbejdet udviklede Amalie og Pers kemi sig. De havde begge drukket en del, da Amalie pludselig mærkede Per gribe hendes hånd under bordet. Men samtidig var hun af den opfattelse, at Per havde en kæreste. Han talte ikke selv om kæresten, men fra nogle kollegaer havde hun hørt, at han var i et forhold. 

Alligevel inviterede Per jævnligt Amalie ud at spise i tiden efter festen. I lang tid takkede hun nej, fordi hun havde den holdning, at man ikke kan date chefen.

I dag taler Amalie Mathiassen og hendes sønner mest om eksmanden i bisætninger.

"Og så var der jo også det med hans kæreste. Men da jeg spurgte ind til forholdet, fortalte han mig, at det var afsluttet i enighed. Så til sidst takkede jeg ja, for jeg var virkelig betaget og tiltrukket af ham, og vi var kærester fra den første middag. I starten var det hemmeligt i 3F, og det var mig, der bestemte det, fordi jeg ville finde et nyt job, før forholdet blev officielt."

Amalie var meget forelsket, men mellem dejlige middage og hemmelige kys på gangene hos 3F gik det op for hende, at hendes nye kæreste også havde humørsvingninger i en grad, som måske var ud over det sædvanlige.

"Han kunne pludselig sige nogle ubehagelige ting, typisk ud af det blå. Men han forklarede sig altid bagefter med, at han havde travlt og var presset, og jeg købte den også. Jeg tænkte, at jeg måtte være forstående overfor, at han havde meget at se til – og det samme tænkte jeg, da han senere i vores forhold brugte samme forklaring i mange situationer," fortæller Amalie.

Hemmeligheden er ude

Der var også gode kvaliteter ved Per, siger Amalie, nærmest som en pludselig indskydelse om, hvordan det hele startede. Han var hjælpsom og havde charme, og han var også meget gavmild, både med restaurantbesøg og i det hele taget – men også med komplimenter. 

Amalie fortæller det ikke for at forsvare den mand, der senere viste sig at have udsat hende for et enormt bedrag. Hun gør det for at vise, at forholdet udviklede sig på en måde, som på ingen måde indikerede, hvad der skete senere.

"Vi havde nogle kontroverser også i starten, ja, men vi havde det også rigtig godt," siger hun.

Per var også gavmild overfor Amalies to otte-årige sønner, som han gav et par flotte kasser med Lego ved deres første møde. Senere havde Per mange hyggelige stunder med drengene som deres bonusfar. 

Amalie mødte også Pers familie og hans to venner, som begge var advokater for 3F. Et år efter forholdet begyndte, startede Amalie i et nyt job. På sin sidste dag i 3F gav hun bobler, og i afskedstalen fortalte hun, at hun var blevet kærester med Per. Flere virkede overraskede, mens andre vist allerede havde luret det.

"Det var virkelig rart, at det ikke var hemmeligt længere," fortæller Amalie.

I august 2016 blev parret gift, og ved brylluppet deltog både familie og venner. På Pers side var de fleste af hans venner på gæstelisten kollegaer fra 3F, og festen blev holdt i Pension Danmarks lokaler, som parret lejede.

"Det var vigtigt for Per, at gæsterne ikke delte noget om brylluppet på de sociale medier, fordi han var formand i Pension Danmark, og han ville ikke have, at det så dårligt ud, at vi brugte lokalerne. Jeg tænkte bare endnu engang, at det var meget typisk for Per, som jo ikke var så meget til de sociale medier. Siden indså jeg, at det var meget ”praktisk” for ham og hans dobbeltliv at have den holdning."

Verdensmester i bortforklaringer

Det nyslåede ægtepar købte en lejlighed sammen, og Amalies indtryk af hendes mand som værende et ordentligt menneske hang ved.

"Han var sådan én, der sendte detaljerede sms’er for at opdatere mig om, hvor han var henne. Og når din mand siger, at han er på afdelingsbesøg i Århus og sender sms’er med kærlighedscitater, så er det sådan, det er. Men senere fandt jeg jo ud af, at han ofte kun var kørt syv kilometer væk ud til sin anden familie."

I dag kan Amalie se, at hun også hjalp Per godt på vej i sine løgne, simpelthen fordi hun havde tiltro til ham.

"Jeg blev verdensmester i bortforklaringer på hans vegne. Når jeg i dag fortæller folk om det, kan jeg godt tænke, om de synes, jeg lyder ravende naiv. Men han var jo min mand. Når han f.eks. fortalte, at han var et sted med dårlig telefonforbindelse og derfor ikke var tilgængelig, så godtog jeg det. 

Vi tror det bedste om dem, vi elsker, sådan er de fleste nok indrettet. I dag ved jeg jo godt, hvad det har handlet om. Og jeg ved jo også godt, at det er de færreste steder i Danmark, hvor man ikke kan få telefonforbindelse," tilføjer Amalie og griner lidt.

Der var dog også tilfælde, som skilte sig ud, og som ikke var lette at bortforklare – hverken for Per eller Amalie. Nytåret 2019 var ét af de tilfælde. Her besluttede Per sig for at tage til Aalborg og være sammen med sin bror, som havde det svært. Imens skulle Amalie holde fest med nogle venner. 

I 2019 havde parret gennemgået svære perioder, da både Per og Amalies familier var ramt af sygdom og kriser. Men i december var alt det tunge lettet en smule, og Amalie mente, at de var et godt sted. Men dagen efter nytårsaften faldt hun over en række billeder på Facebook af Pers bror til nytårsfest – uden Per. 

Da hun konfronterede ham, lød forklaringen fra Per, at han i stedet havde fejret nytår med en ven, da han havde haft brug for at tale med én om den svære tid, parret havde været igennem. Per sagde også pludselig, at han ville skilles.

"Fra eksperter ved jeg nu, at det var en manipulationsteknik, når han lynhurtigt trak skilsmissekortet og forlod vores lejlighed lige bagefter. For i stedet for at blive vred over hans løgne, blev jeg dybt ulykkelig over, at han ville skilles. 

Da han så et par dage efter ikke ville skilles alligevel, blev jeg lykkelig og ville gøre alt for at prioritere vores forhold, og hans løgn om nytår var trængt i baggrunden. Det er først meget senere, jeg finder ud af, at han i virkeligheden havde holdt nytår med sin kæreste."

Venskab med den anden kvinde

Amalie endte med at svare på den afslørende mail fra den anden kvinde, og de to aftalte at mødes. Hun var presset, da hun mødte op.

"Jeg var meget nervøs og forberedt på, at jeg ville høre alt muligt chokerende. Jeg havde tænkt, det ville vare en times tid, men vi endte med at gå rundt sammen i tre timer, og vi krydstjekkede vores kalendere og sms’er og afdækkede løgn på løgn, som vi hver især havde fået fortalt af Per. Det var meget rystende."

Mødet mellem de to kvinder blev det første af mange.

"Vi var en god støtte for hinanden. Jeg har også fået meget støtte fra andre veninder, men hun og jeg forstod hinanden. Hun har også børn, som har haft Per som bonusfar, og hun har delt et liv og sit hjem med ham. Vi har kunnet dele, hvor chokerende det er at blive bedraget af den mand, vi havde allermest tillid til. 

Men vi har også grinet lidt af de fortællinger, han har lavet om sig selv. F.eks. at han hos hende altid slog græsset og sagde, at han elskede det, men at han til mig har sagt mange gange, at han har slået nok græs i sit liv. Altså, hvem er han egentlig?"

En dag i 2021 sagde Amalie Mathiassens daværende mand, fagforeningsboss Per Christensen, at han var kommet til at sende hende en besked, der skulle være sendt til hans affære.

At Amalie slet ikke kendte sin mand, blev endnu mere tydeligt, da hun senere fandt ud af, at han i starten af deres forhold også havde levet flere liv. At han i flere måneder havde haft to andre kærester og to sæt bonusbørn ved siden af hende. 

I lang tid var det første, der ramte Amalie Mathiassens tanker, når hun slog øjnene op om morgenen, realiteterne om de gennemførte dobbeltspil, hun og hendes børn uvidende var blevet gjort til brikker i.

"Min krop var i chok. Jeg mistede appetitten, tabte mig og kunne ikke sove. Jeg gik i overlevelsesmode, fordi jeg skulle passe mine børn og mit arbejde samtidig med al praktikken omkring skilsmisse med bodeling og banklån, så jeg kunne købe Per ud af lejligheden. Havde jeg ikke haft mine veninder, der kom med aftensmad, hjælp og trøst, så ved jeg ikke, hvad jeg havde gjort," siger Amalie.

Skammen følger med

Det er nu tre år siden, at Amalie opdagede sandheden. På den tid er hun kommet langt og har valgt, at hendes oplevelse skal komme andre til gavn. Derfor er Amalie nu aktuel med bogen 'Løgnen', hvor hun og en række andre kvinder, der har været udsat for dobbeltliv, deler deres historie og fortæller om den skamfølelse, der kan følge med. 

Bogen er tænkt som en støtte til dem, der føler, at de står alene efter at have været udsat for dobbeltliv.

"Det er så rystende at opdage, at du er blevet løjet for fra day one. Men jeg har valgt at bruge sorgen over, hvad Per gjorde mod mig, til noget godt. Det er det mest rigtige, jeg kan gøre," siger Amalie, som også har brugt energi på at forstå sine egne reaktionsmønstre.

"Jeg skammer mig ikke over, at jeg ikke opdagede selve dobbeltlivet. Det var virkelig, hvad jeg vil kalde professionelt udført, men han har jo også øvet sig ad flere omgange. Men jeg har skammet mig over, at jeg så advarselssignalerne om, at jeg var sammen med en meget speciel og temperamentsfuld mand, og jeg valgte at ignorere dem."

Amalie er forberedt på, at nogle læsere af bogen 'Løgnen' måske vil mene, at hun går for tæt på, når hun beskriver, hvad der skete. Men fænomenet er så ubegribeligt for folk, at det kræver en høj detaljegrad, og nogle gange også en nøje gengivelse af pinagtige sms’er og episoder. Ellers forstår man simpelthen ikke, hvordan det kan lade sig gøre, fortæller Amalie.

Er kommet videre

Hjemme hos Amalie Mathiassen og hendes sønner er Per Christensens dobbeltliv ikke noget, de taler meget om. Det skyldes ikke, at det er et tabu, men det fylder bare heller ikke mellem de tre.

"Det var det allersværeste, da jeg skulle fortælle drengene, at Per også havde en anden kæreste. For så spurgte min ene søn, om den anden kvinde også havde børn. Det blev så tydeligt for mig, at han ikke bare havde bedraget mig, men også dem. Men i dag er vi et andet sted. Mine sønner går heldigvis op i alt muligt andet end mors eksmands vilde liv," fortæller Amalie.

"Vi taler om ham mere sådan i bisætninger. Som forleden da jeg kogte kartofler, for det er jeg virkelig ikke god til, de bliver altid lidt overkogte. Så sagde min ene søn ”Det må man give Per, han var god til at koge kartofler. Det kan du godt tage med i din bog, mor,” og så grinede vi. Så vi er helt sikkert kommet godt videre."

I Amalies datingliv fylder ægteskabet med Per Christensen til gengæld noget.

"Jeg så en mand gennem en periode, men vi ses ikke længere. Han boede i en anden landsdel, så vi jokede med, at han kunne have mange kærester ved siden af. Han lagde også på et tidspunkt sin telefon foran mig og sagde, at jeg kunne gennemgå den, mens han var på toilettet, så jeg kunne se, at jeg kunne stole på ham. Det var en sød gestus, men bagefter talte vi om, at hvis han havde et dobbeltliv, kunne han jo bare have haft endnu en telefon. 

Mens han og jeg så hinanden, blev jeg meget opmærksom på, at jeg skal mestre balancen mellem ikke at overse advarselssignaler fra mænd, men samtidig skal jeg heller ikke gå rundt og være mistænksom hele tiden."

ALT for damerne har forsøgt at få en kommentar fra Per Christensen til artiklen, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Om bogen

I 'Løgnen' fortæller Amalie Mathiassen og en række andre kvinder, der har været udsat for dobbeltliv, deres historie, ligesom flere eksperter beskriver de mekanismer, der spiller ind, når et menneske vælger at udsætte andre for dobbeltliv.

Politikens Forlag, 248 sider, 250 kr.