Trine Panum bad sin datter vælge mellem familien og kæresten: ”Det var et skidt valg”

Nikoline Rosenbjerg Kjeldsens kæreste havde så dårlig en indflydelse på hende, at hendes mor, tidligere journalist og kunstmaler Trine Panum, bad sin datter om at vælge mellem sin familie og ham. Det kulminerede i et brud mellem mor og datter, som først nu er ved at være tilbage ved det gamle. Det fortæller de i et stort interview med ALT for damerne.

Kort efter, at Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen var flyttet hjemmefra, fik hun sin første, rigtige kæreste. Hun var 18 år og meget forelsket.

Men forholdet bragte ikke kun lykke med sig. For Nikoline Rosenbjerg Kjeldsens mor, Trine Panum, var ikke glad for den nye kæreste, og det blev begyndelsen på en meget svær periode i mor-datter-relationen.

Det fortæller Trine Panum og datteren Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen i et stort interview til ALT for damerne, nummer 37.

”Jeg kunne se, at Nikoline havde forelsket sig i et menneske, der havde nogle værdier, som lå utrolig langt fra alt, hvad jeg synes er okay. Og jeg kunne se, at det ændrede Nikoline. Det blev jeg bekymret over og ked af, og vi var mange, der prøvede at få Nikoline til at forstå, hvad det var for et forhold, hun var kommet ind i. Samtidig vidste jeg godt, hvad konsekvensen var, for hvis jeg sagde til Nikoline, der var forelsket, at det var en forkert vej at gå, så blev hun nødt til at vælge mellem mig og kæresten,” fortæller Trine Panum, som bad sin datter om at træffe netop dét valg.

”Det var os eller kæresten. Det blev så kæresten, og det var et skidt valg,” fortæller Trine Panum, og Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen uddyber:

”Han var min første egentlige kæreste, jeg var betaget af ham, og han var et spændende menneske, som jeg kom til at holde rigtig meget af. Samtidig var der rigtig mange omkring mig, der sagde, at han ikke var god for mig og gjorde ting, som forandrede mig. Men jeg var i sådan en boble med ham, som gjorde, at jeg ikke kunne se, hvorfor han ikke var god for mig. Og derfor blev jeg sådan, okay, jeg skal nok vise jer, at jeg kan få det her til at fungere, og at han faktisk er god nok.”

Store forandringer

Når Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen tænker tilbage, kan hun godt se, at hun forandrede sig, mens hun var sammen med sin daværende kæreste.

Til ALT for damerne fortæller hun bl.a., at hun tabte sig meget, ikke havde det godt, og at hun valgte både familie og venner fra til fordel for kæresten. Med tiden ændrede hendes værdier sig også i så høj en grad, at hun til sidst havde svært ved se, hvad der var rigtigt eller forkert.

Men alt det ændrer ikke på, hvor vred hun blev over, at familien bad hende vælge side.

”Jeg blev vildt sur over det, for han var jo min kæreste. Men allerede første gang, han og min mor mødte hinanden, skete der et clash, hvor jeg godt kunne fornemme, at der var noget, der ikke fungerede. Min kæreste kunne heller ikke lide min mor og Lars (Trine Panums nuværende mand, som hun har Nikolines to yngre søskende sammen med, red.), men jeg troede, at det ville blive bedre med tiden. Det gjorde det ikke.”

Tiden efter

Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen og kæresten var sammen i seks år, og i den periode gled hun længere og længere væk fra sin mor. Trine Panum kunne ikke genkende sin datter og havde til svært ved at se til uden at kunne gøre noget, fortæller hun.

”Jeg var dybt bekymret. Jeg så, hvordan mit barn forandrede sig. Jeg kunne ikke høre dig mere, Nikoline. Når du åbnede munden, var du et andet menneske, og jeg kunne se på dig, at du ikke havde det godt. Når det er sådan, er det svært bare at tale om, at solen skinner. Jeg er nok meget direkte i min tilgang til livet, og fordi jeg insisterede på at tale om det svære, blev det nemmere, at vi ikke så hinanden. Desværre.”

I dag er det et par år siden, at Nikoline og kæresten gik fra hinanden. Og selvom Trine er smerteligt bevidst om, at det kunne været gået helt galt mellem dem, så har hun og datteren over tid fundet hinanden igen.

”Det skete stille og roligt. Et skridt ad gangen. Jeg havde bygget nogle forsvarsmekanismer op, som jeg langsomt skulle bryde ned, og så skulle min mor og jeg genopbygge vores fortrolighed,” fortæller Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen, og Trine Panum tilføjer:

”Det har taget noget tid, men jeg har hele tiden troet på, at Nikoline ville komme tilbage. Det er utrolig smertefuldt at tænke tilbage på, at vi kom så langt fra hinanden, men det gør glæden over, at det lykkedes, så meget desto større. Vi har skullet lære at tale sammen igen, og det er foregået på mange gåture, ved at have tid sammen og ved at rejse sammen.”

Læs hele interviewet med Trine Panum og datteren Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen i ALT for damerne, nummer 37. Her fortæller de mere om at være mor og datter, men alligevel forskellige som nat og dag – og om hvordan det er at vokse om med en mor, som mange kender fra tv, og som ofte var væk hjemmefra for at arbejde.

Om Trine Panum og Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen

Trine Panum er kunstner og tidligere studievært på TV2. Har galleri og atelier i Bagsværd og har været med på mange udstillinger i ind- og udland. Hun er 53 år og mor til Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen. Gift med journalist Lars Steen Pedersen, som hun har sønnen Oskar, 20, og datteren Alma på 14 år med.

Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen arbejder som indholdsredaktør hos Gyldendal. Læser også dansk på Københavns Universitet, bliver færdig til december. Hun er 26 år.