Ulla og Jørgens forhold var anderledes end de flestes: ”Der er mange måder at være sammen på”
At arbejde som international korrespondent sætter sat sit præg på ens kærlighedsliv, fortæller Ulla Terkelsen, der er bogaktuel med sine erindringer, i det nye nummer af ALT for damerne.
Som udenrigskorrespondent gennem snart 60 år har Ulla Terkelsen rejst verden tynd og haft forskellige baser. Det har naturligvis sat sit præg på hendes kærlighedsliv. Ikke at det skulle have været anderledes.
Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.
Selvom Ulla Terkelsen har haft flere mænd i sit liv, har én mand hængt ved gennem 30 år; journalist Jørgen Grunnet.
”Vi var gode for hinanden, fordi vi begge to var meget optaget af journalistik. Og vi var begge to meget optaget af the ways of the world, altså internationale forhold. Jørgen havde også været journalist hele sit liv, ligesom mig, og vi var på samme bølgelængde, når det gjaldt international politik. Det var noget af det, der gav os et meget tæt forhold. Men vi boede ustandseligt i hver vores land igennem alle årene,” fortæller Ulla Terkelsen.
Selvom de ofte boede i hvert sit land, fik de det til at fungere.
”Det var fint. Så glæder man sig så meget mere til at ses. Vi boede hos hinanden, når vi var sammen, men vi havde aldrig et fælles hjem. Men vi holdt kontakten. Der var jo også telefoner dengang. Ovenikøbet mobiltelefoner.”
Karrieren har gjort hende troløs
Gennem de 30 år, hvor Ulla Terkelsen og Jørgen Grunnet havde et forhold, var de ikke hinandens eneste. For det er sådan, det er, når man rejser så meget rundt, som hun har gjort, fortæller hun.
”Det er jo klart, at den omflakkende måde, jeg har levet mit liv på, betyder, at jeg har været meget troløs. Overfor steder. Det betyder, at jeg også indimellem har været troløs overfor mennesker. Når man flytter et nyt sted hen, starter man et nyt liv. Og for at være en god journalist skal man sætte sig ind i det sted, man nu er. Det vil bl.a. sige, at man skal sørge for at lære nogle mennesker at kende, men det betyder omvendt, at man så automatisk kommer til at nedtrappe dem, man kendte det forrige sted. Mine venner har tit været journalister og diplomater, og de flytter jo også videre hele tiden. Så jeg har aldrig været bevidst troløs overfor mine medmennesker, men arbejdsformen gør, at man som international journalist hele tiden skifter ud. Ikke af kynisme, men fordi man geografisk flytter sig. Og det er klart, at den måde at leve på også præger ens privatliv.”
Og kæresterækken?
”Ja, ja, ja. Men det betyder ikke, at forholdet til f.eks. Jørgen var mere overfladisk. Der er jo mange måder at være sammen på. Det er ikke nødvendigvis det bedste at være sammen hver eneste dag, og det passede mig fint med den form for forhold, vi havde. Det passede også Jørgen fint, at han ikke så mig hele tiden. Ork. Man kan godt få for meget af en god ting,” fortæller Ulla Terkelsen.
Mistede Jørgen til kræft
Da Jørgen Grunnet døde tilbage i 2009 efter et længere kræftforløb, opstod der et naturligt savn, fortæller Ulla Terkelsen. Men tomrummet, han har efterladt, er alligevel anderledes, end det er for mange andre.
”Jeg har talt med venner, der også har mistet, og der kan jeg tydeligt høre, at tomrummet er større, hvis man har haft en hverdag sammen hver evig eneste dag året rundt, end hvis man har levet, som vi gjorde. Så jeg har ikke savnet den daglige rutine, men det er klart, at jeg har savnet – og savner – ham på mange andre måder.”
Læs resten af interviewet med Ulla Terkelsen på linket nedenfor. Her fortæller hun mere om, hvordan det føles snart at fylde 80 år, om sin tid som international journalist og om at være en ”fantastisk farmor”.