Lær dit barn at tackle svære situationer

10 svære situationer der er gode for dit barn

At miste et kæledyr kan sagtens være en gave for dit barn. Eksperterne forklarer her, hvordan svære situationer kan være nyttige for junior.

Om eksperterne

Sussi Neergaard er børnepsykolog med særlig fokus på børn, unge og familier. Se mere på Sussineergaard.dk

Dorte Fischer er sundhedsplejerske og blandt andet medforfatter til ’Babykalenderen – det første år uge for uge’.

1. At se andre få gaver

Lillesøster har fødselsdag, og i dit stille sind håber du, at én af de mange gæster, der kommer til festen, har taget en lille gave med til storebror. Du er nemlig bange for, at han går helt amok og vil åbne søsters gaver. Måske virker dette scenarie velkendt, men du gør faktisk dit barn en bjørnetjeneste ved at skåne ham for at se din yngste åbne pakker.

Det lærer dit barn:

Ved at se andre åbne gaver og blive glade, uden at dit barn selv får noget, vil han opleve glæden ved at give. Tag gerne dit barn med, når der skal købes en gave til fætterens fødselsdag, og lad ham overrække gaven, så junior selv oplever, hvordan det føles at give en gave.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer

LÆS OGSÅ:  Sådan hjælper du dit generte barn

2. At falde og slå sig

Hul på knæene, en finger klemt i døren og et lille hoved, der får et par knubs. Dit barn vil slå sig mange gange i løbet af barndommen. Måske især i den periode, hvor barnet skal lære at gå.Når dit barn slår sig, oplever han eller hun en fysisk smerte, og barnet kan blive enormt ked af det, fordi den lille ikke forstår, hvad der sker. Derfor er det også rigtig vigtigt, at du trøster dit barn og taler med ham eller hende om smerten. Undlad at feje oplevelsen væk med et, ”det var da ikke noget”. Det vil i værste fald gøre, at dit barn får svært ved at mærke egen krop, hvis barnet ikke fik lov til at mærke smerten, tale om den og blive trøstet.

Det lærer dit barn:

Dit barn opnår en bedre kropsforståelse ved at mærke, at noget gør ondt. Han eller hun lærer også, at hvis noget gør ondt, kan man blive trøstet og hjulpet, og at det er okay at søge den trøst, når man har slået sig.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer

3. At gøre noget man ikke har lyst til

Dit barn er i gang med at se ’Brandmand Sam’ på tv, og junior bliver bestemt ikke glad, da du fortæller, at du slukker fjernsynet, for det er tid til at tage i vuggestue.

Det lærer dit barn:

Når dit barn skal gøre noget, han ikke umiddelbart har lyst til, lærer han om behovsudsættelse og selvdisciplin. De ting I som forældre i første omgang får jeres barn til at gøre – som at acceptere, at fjernsynet skal slukkes – indlejres hos jeres barn. Det betyder, at barnet bliver i stand til at vente med at gøre ting, han har lyst til. Han kan for eksempel tage i børnehave og se frem til at se ’Brandmand Sam’ om eftermiddagen eller aftenen. Det kan også være, han ligefrem lærer at kunne gøre de ting, han har mindst lyst til som det første, som for eksempel at børste tænder, inden han ser fjernsyn.

Kilde: Børnepsykolog Sussi Neergaard

4. At mor og far går

En lille krabat på under et år kan gå helt i spåner, selv om du kun har forladt barnet i et splitsekund for at hente noget i køkkenet. Når dit barn begynder i vuggestue, vil han eller hun højst sandsynligt reagere i større eller mindre grad, når barnet indser, at du rent faktisk ’forlader’ det.

Det lærer dit barn:

Dit barns oplevelse af at blive forladt, når det skal passes, eller når I går ind i et andet rum, indebærer en mulighed for at erfare, at barnet godt kan rumme den ubehagelige følelse, at han kan trøste sig selv og mestre situationen. Det giver dit barn dets første forudsætning for at kunne klare ubehagelige situationer, at overkomme sin angst og udvikle redskaber til selv at magte at blive i ubehaget i stedet for at flygte fra det.

Kilde: Børnepsykolog Sussi Neergaard

5. At miste et kæledyr

Når dit barns elskede hamster dør, er din første indskydelse måske at gemme dyret for dit barn og komme med en søforklaring om, at Hammi er flyttet ud på en bondegård, hvor hun lever i sus og dus med heste, grise, køer og får. Men stop lige en halv. Dit barn kan sagtens rumme døden. Faktisk vil dit barn måske endda sætte stor pris på at putte det døde dyr i en æske, begrave det i haven og lægge en blomst ovenpå.

Det lærer dit barn:

Dit barn vil lære, at vi godt kan miste noget, vi har holdt af. På samme tid vil barnet også mærke, at han har haft det skønt med hamstret, mens kæledyret var i live. Det er et dejligt minde, som ingen kan tage fra dit barn. Det at miste er en del af livet, og du gør dit barn en tjeneste ved at lade ham opleve det på en stille og fredelig måde.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer

6. At få et ’nej’

”Nej, du må ikke kaste med frikadellerne”. ”Nej, du må ikke råbe og skrige, når lillesøster sover”. ”Nej, du må ikke rive siderne ud af bogen”. Nogle gange kan moderskabet føles som ét langt nej. Men det er helt okay at lade dit barn vide, at man ikke kan slippe af sted med hvad som helst.

Det lærer dit barn:

Et ’nej’ indebærer ofte, at dit barn bliver frustreret. Barnet skal lære at beherske denne frustration uden at komme i så voldsom affekt, at han udtrykker sig verbalt eller fysisk ved at skrige eller slå. At kunne beherske sin frustration er en forudsætning for at få succes i både børnehave og skole, og det er en vigtig del af socialiseringsprocessen.

Kilde: Børnepsykolog Sussi Neergaard

LÆS OGSÅ: Klumme: De 6 mest absurde situationer jeg har oplevet med mine børn

7. At andre tager dit barns legetøj

Alle børn er af natur egoistiske, og når det kommer til at dele, vil mange have store udfordringer. ”Det er MIN”, er sikkert en sætning du ofte hører fra dit lille barn. Når et andet barn leger med dit lille barns biler, ser bilerne pludselig meget mere spændende ud, end da de stod på hylden. Det er blandt andet derfor, at børn hele tiden tager legetøj fra hinanden.

Det lærer dit barn:

Det er en vigtig socialiseringsproces for dit barn at lære, at man godt kan låne noget ud. Når barnet finder ud af, at han også kan få lov til at lege med kammeratens legesager, vil der falde ro på, når andre leger med hans ting. Legetøj bliver ved med at være ’mit’, selv om nogle andre låner det, erfarer barnet.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer

8. At tabe i spil

Lader du dit barn vinde, hver gang I spiller vendespil? Nogle forældre gør det for at bevare freden og roen, men det er at gøre dit barn en bjørnetjeneste. Når dit barn spiller med nogle, der ikke lader barnet vinde, vil han måske blive meget skuffet. Du kan derfor lige så godt forberede barnet på det ’virkelige’ liv. Det betyder dog ikke, at du skal banke ham i Ludo eller fange alle fiskene, når I spiller fiskespil. Ifølge sundhedsplejerske Dorte Fischer er det dog ofte forældrene, som forventer, at deres barn ikke kan klare at tabe. Prøv at lade ham blive sidst i spillet – måske er det slet ikke noget problem for dit barn.

Det lærer dit barn:

Du kan ikke vinde hver gang. Sådan er livet, og sådan er det at lege og være sammen med andre. Nogle gange vinder du, andre gange gør en anden. I det virkelige liv handler alt ikke om dit barn, og det handler ikke om at vinde, men om at være med og være en del af et fællesskab.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer

9. Når bedstevennen leger med en anden

Mange børn får deres første rigtige ven omkring den tid, hvor de begynder i børnehave. En del børn vil knytte sig til én bestemt person. Det gør dit barn lidt sårbart, for når bedstevennen leger med en anden, kan dit barn føle sig afvist.

Det lærer dit barn:

Selv om dit barn er bedste venner med Louise, kan dit barn og Louise også godt lege med andre børn. Når Louise leger med dit barn senere på dagen, vil dit barn langsomt få en forståelse for, at det ikke var et stort svigt fra Louises side – selv om det føltes sådan i øjeblikket.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer

10. At smide sutten

Sutten har måske været dit barns tro følgesvend siden den første spæde tid i livet, og dit barn kan være nært knyttet til den. Mange forældre oplever det nærmest grænseoverskridende at skulle skille barn fra sut. Men det er vigtigt for dit barn at komme videre i livet uden sutten, og ofte vil det være jer forældre, der synes afvænningen er sværest.

Det lærer dit barn:

Når I kærligt men bestemt tager sutten fra barnet, vil barnet lære om det kærlige nej, og at der er nogle ting, som far og mor bestemmer. Barnet vil også opleve, at I forældre er der for ham eller hende, når barnet har det svært.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer